Uğur YİĞİT
Başta ilimiz olmak üzere İç Anadolu ve Karadeniz bölgesinde bazı illeri tehdit eden Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı bu yılda canlar almaya devam ediyor. İlimizde kene ısırması sonucu KKKA hastalığına yakalananların sayısı her geçen gün artıyor. Uzmanlar KKKA vakalarının bu yıl fazla olmasını yaşanan kuraklığa bağlıyor. İlimizde bugüne kadar 9 kişi kene ısırması sonucu yakalandığı KKKA hastalığı nedeniyle hayatını kaybetti. Daha önce KKKA şüphesiyle ölen 3 kişinin ise Sağlık Bakanlığı laboratuvarında yapılan testleri negatif çıktı. İlimizde havaların ısınmasıyla birlikte yaklaşık 160 kişi kene ısırığı sonucu hastalanıp hastaneye başvurdu.
KIRSALDA YAŞAYANLAR DİKKAT
Özellikle kırsal alanda yaşayan vatandaşların kenelere daha dikkat etmesi gerekiyor. Uzmanlar vatandaşlara açık renkli kıyafetler giymelerini öneriyor. Açık renkli kıyafetlerde çünkü bu durumda keneyi rahatlıkla fark edebiliyor. Vatandaşların arazide gezerken pantolonlarının paçalarının içerisine koyması gerekiyor. Özellikle otlak uzun otların olduğu mera alanlar bu açıdan risk taşıyor. Kene uçan bir canlı değil ama rüzgar akımıyla uzun otlarla birlikte insana tutunabiliyor. Artan can kayıplarının en önemli nedenlerinden biri panikle yapılan yanlış müdahaleler. Vücuttaki kenenin mutlaka uzman biri tarafından çıkarılması gerekiyor.
AŞIYA KORONAVİRÜS ENGELİ
KKKA hastalığı için aşı çalışmaları koronavirüs engeline takıldı. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nin içerisinde yer aldığı çalışmalar koronavirüs aşı çalışmaları nedeniyle geride kaldı. İsveç’te 20 gönüllüye uygulanması planlanan aşı çalışması koronavirüs nedeniyle yapılamadı. Normalleşme süreciyle birlikte aşı çalışmalarının devam etmesi bekleniyor. KKKA hastalığıyla mücadele de aşı büyük önem taşıyor.
Editor : Haberpanelim