USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

KENE POPÜLASYONU ARTABİLİR

KENE POPÜLASYONU ARTABİLİR

KENE POPÜLASYONU ARTABİLİR
09-04-2022 07:00
Google News

Uğur YİĞİT

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı keneden insanlara geçiyor. Özellikle kırsal alanda yaşayan ve çiftçilikle uğraşan vatandaşlar ilkbahar ve yaz aylarında ortaya çıkan kenelerin vücutlarına yapışması sonucu KKKA hastalığına yakalanıyor. Sivas, Yozgat, Tokat gibi iller dışında Karadeniz’in bazı illerinde görülen KKKA hastalığına karşı uzmanlar havaların ısınmasıyla birlikte uyarılarda bulunuyor. Bu yıl birçok bölgenin bol yağış almasının kene popülasyonunu artırabileceği düşünülüyor. Bu yüzden kırsalda yaşayan ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşların dikkat etmesi gerekiyor. Geçen yıl KKKA vakaları nedeniyle 12 kişi ilimizde hayatını kaybetti.

CİDDİ BİR ARTIŞ OLABİLİR

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görevli Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. İlhan Çetin havaların ısınmasıyla nedeniyle vatandaşları keneden insanlara geçen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı vatandaşları uyardı. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının İç Anadolu’nun kuzeyi ve Karadeniz bölgesinin güneyinde daha çok yoğun olarak görüldüğünü ve yıl havaların bol yağışlı geçmesinden dolayı kene popülasyonunun artmasını beklediklerini söyleyen Prof. Dr. Çetin, “Bu illerin başında da Sivas, Tokat, Erzincan, Amasya, Giresun’un geldiğini biliyoruz. Bu dönemde ülkemizin genelinde olduğu gibi bu bölgeler ciddi manada yağış aldı. Özellikle kar yağışı bizim ilimizde aynı şekilde başta olmak üzere ciddi bir kar yağışı ve yağmur aldı. Bu da özellikle kırsal alanda ot miktarında ciddi bir artış olacağını bize gösteriyor. Küresel ısınmayla birlikte değerlendirdiğimizde bu sene özellikle yağışların da çok fazla olmasını göz önünde tuttuğumuzda bu sene kene popülasyonunun da ciddi bir artış olacağını düşünüyoruz. Tedbirleri de ona göre şimdiden almaya çalışıyoruz.” dedi.

Uğur YİĞİT

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. İlhan Çetin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakalarının yüzde 92’ye yakının  kırsal kesimde oluştuğunu ifade ederek, “Özellikle bildiğiniz gibi hayvanlarla ilgili işlerde çalışan insanlarda, besicilik yapanlarda, sütçülük yapanlarda  özellikle süt sağım anında bayanlarımızda ciddi manada görülüyor. Bu dönemde özellikle kenelerin topraktan çıktığı ve aç olduğu bir dönem olduğu için hayvanlara tutunma ihtimali çok yüksek onlar vasıtasıyla da hayvanların yaşam alanları yani ahırlara, köylere ve hayvan yetiştirme alanlarına göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Özellikle hayvancılık işleriyle uğraşan insanların kene ısırmasına karşı çok dikkat etmesi gerekiyor.” diye konuştu.

AÇIK ALANDA DİKKAT EDİLMELİ

Keneye karşı alınması gereken önlemleri de anlatan Çetin, “Açık alanlarda ciddi manada kene popülasyonunda artma beklediğimiz için özellikle piknik alanlarında da insanlarımızın bu dönemlerde yere mutlaka oturmamaları bazen çimlerin üzerine oturan insanlar görüyoruz piknik alanlarında oralarda da üzerlerine kene yapışabileceğini ve bu kenelerden de Kırım Kongo Kanamalı Ateşini alabileceğini öngörmekte fayda var. Tedbirleri ona göre almamız lazım. Bu durumda yapacağımız eğer açık alandaysak otun bol olduğu bir alandaysak mutlaka pantolonun paçalarını çoraplarımızın içerisine koymamız şart, mutlaka beyaz giysiler giymemiz önemli üzerimize herhangi bir kene geldiğini görüp hissetmemiz açısında önemli ve değerli. Eğer yerde herhangi bir işlem yapıyorsak oturuyorsak, piknik yapıyorsak açık renkli örtüleri mümkünse beyaz renkli örtüleri kullanmamız çok önemli bu bize o bölgede kene popülasyonunun gerçekten çok fazla olup olmadığını gösterir. Eğer fazlaysa da bir an önce o bölgeden uzaklaşmamız gerektiğini gösterir bundan dolayı da fayda var. “ ifadelerini kullandı.

MUTLAKA HASTANEYE GİDİLMELİ

Vücuda yapışan kenenin mutlaka hastanede çıkarılması gerektiğinin altını çizen Çetin, “Eğer mümkün değilse kendileri keneyi rahatsız etmeden bazen çok yanlış uygulamalar var keneye ateş basmak, sigara basmak gibi bu da ciddi hastalıklara sebep verebiliyor. Uygun bir cımbızla keneyi çok fazla rahatsız etmeden hafif sağa sola sallayıp aniden çekmek suretiyle keneyi çıkartmamız da fayda var. Buna rağmen mutlaka kendilerinin kenenin ısırdığını söylemek suretiyle kontrol yaptırmalarının faydası var.” dedi.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığından geçen yıl Sivas’ta 12 kişi hayatını kaybetmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.10.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü