USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

"KENEVİR SİVAS İÇİN UYGUN BİTKİ"

"KENEVİR SİVAS İÇİN UYGUN BİTKİ"

21-02-2019 07:58
Google News

Doç. Dr. Karaköy, eczacılık, kozmetik, hatta kanser gibi günümüzde çok yaygın olan hastalıkların tedavinde kullanılan Kenevir bitkisinin üretimi için Sivas´ın uygun iklim ve ekolojiye sahip olduğunu da açıkladı.

Erhan CEYLAN/

Cumhuriyet Üniversitesi Sivas Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tolga Karaköy, kenevir üretimi ve kullanım alanlarıyla ilgili açıklama yaparak, Sivas´ın Kenevir üretimi için uygun iklim ve ekolojiye sahip olduğunu söyledi.

Eczalık, Kozmetik ve kanser gibi günümüzde çok yaygın olan hastalıkların tedavisinde de kullanılan Kenevir bitkisinin Sivas çiftçisine az enerji ile çok getiri sağlayabileceğini vurgulayan Karaköy, ?Sivas´ta yazlık olarak kenevir yetiştiriciliğinin yapılabileceğini söyleyebiliriz. Özellikle yetiştiricilik açısından ilkbahar aylarında yani son don tarihinden hemen sonra ekimi yapılarak özellikle taban alanda ve sulama alanı imkanı da varsa yılda yaklaşık 4 sulama yapılarak çok kaliteli kenevir tohumları ve lif maksatlı üretim yapılabilmektedir. Sivas bu açıdan uygun iklim ve ekolojiye sahip olan bir ilimizdir. Sivas´ta alternatif ürünlerin oluşturulabilmesi, çiftçinin özellikle kazancının daha ileri ve daha yukarı taşınması açısından son derece önemlidir. Ayrıca kenevir bitkisi Sivas gibi tahıl tarımının yaygın olarak yapıldığı sahalarda, tahıllarla çok iyi bir ekim nöbeti sitemine girebilir ve kendinden sonra da çok temiz bir tarla bırakır.  Kenevir bu yönüyle de tahıllar, patates ve şeker pancarı gibi birçok tarım ürünüyle de ekim nöbeti sistemine girebilir. Ayrıca çiftçimizin cebine gelir kaynağı olarak alternatif bir bitki olarak çok rahat olarak keneviri söyleyebiliriz? dedi.

LİF VE YAĞ ÜRETİMİ İÇİN ÖNEMLİ

Kökeni Orta Asya´ya dayanan Kenevirin Kazakistan sınır bölgesindeki Altay dağlarında yabani formlarına rastlandığını, bu bitkinin lif ve yağ üretimi açısından önem arz ettiğini belirten Karaköy, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

?Bu bitki lif üretim noktasında çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bugün bakıldığında kenevir bitkisinin kullanım geçmişi milattan önce çok eski dönemlere dayanmakta ve ilk ip üretilen bitki olarak dikkati çekmektedir. Ülkemizde 18 ayrı noktada kenevir üretiliyor ancak kenevir üretimi Tarım ve Orman Bakanlığı´nın iznine tabi olarak yapılabilmektedir. Bugün Tarım ve Orman Bakanlığı kenevir üretim alanlarını ve üretecek çiftçileri belirler. Üretim ancak yasal izinler dahilinde yapılabilir. Bugün Karadeniz Bölgesi´nde yetiştirildiğini görebilmekteyiz. Ancak kenevir bitkisinin geniş bir adaptasyon kabiliyetine sahip bir bitki olduğunu söyleyebiliriz. Bugün Karadeniz´den tutun da Orta Anadolu´nun kıyı şeridine kadar birçok alanda yetiştiriciliği yapılmaktadır.

4 MİLYAR DOLARLIK PAZARA SAHİP

Dünyada kenevir üretiminin 36 ülkede yaygın olarak yapıldığını görüyoruz ve kenevir üretiminin küresel pazardaki yeri 2017 yılı verilerine baktığımız zaman yaklaşık 4 milyar dolar civarında. 2025 yılına geldiğimizde yaklaşık 11-12 milyar dolar civarında olacağını düşünürsek çok önemli bir paya sahip olduğunu söyleyebiliriz. Kenevir çok rahat yetiştirilebilen bir bitkidir. Aynı zamanda toprak hazırlığından hasadına kadar kolaylıkla yapılabilecek bitkilerden biridir. Sivas´ta üretilecek kenevirin yurt dışına da ihracatını çok kolay sağlayabiliriz.?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
05.07.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü