USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

?KOMBİNA NE YAPIYOR??

?KOMBİNA NE YAPIYOR??

?KOMBİNA NE YAPIYOR??
04-11-2017 07:59
Google News

İl Genel Meclis üyesi Aytekin Kulmaç, 30 milyon lira harcanarak Ulaş Kovalı mevkiinde kurulan Sivas Et ve Süt Kombinasını eleştirdi. Tesisin bir defaya mahsus kesim yapılıp kapandığını bildiren Kulmaç, yerel parlamentoya; ?Kombina ne yapıyor? Müdürünü davet edelim bize açıklasın? önerisinde bulundu.

MECLİSE ÖNERİ

BBP´li meclis üyesi Kulmaç, Gazetemizin geçtiğimiz ay ?Hizmete girmeden tadilata´ başlığıyla gündeme taşıdığı Et ve Süt Entegre Tesisi ile ilgili meclise öneri sundu. İl Genel Meclis toplantısında gündem dışı söz alan Kulmaç, bir kez kesim yapıldıktan sonra kapatılan tesis ile ilgili sunduğu öneride, Sivas Et Kombina Müdürü Zekeriya Güler´in meclise davet edilerek çalışmalar hakkında bilgi vermesini talep etti.

15 KASIM´DA BAKAN AÇACAK

İnşaatı İl Özel İdare tarafından yapıldıktan sonra Et ve Süt Kurumu´na devredilen Ulaş Kovalı´daki Et ve Süt Entegre Tesisinin 15 Kasım tarihinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba´nın katılımıyla açılacağı bildirildi. Geçtiğimiz yıllarda iki kez görkemli tören ile açılan ancak hizmete sunulamayan tesis, hizmete girmeden tadilata alınması nedeniyle bir kez daha İl Genel Meclisi gündemine taşınmıştı.

Erhan CEYLAN/

Ulaş Kovalı bölgesinde 150 bin metrekare alan üzerine kurulun Et ve Entegre Tesisinde yaşanan sıkıntılar Meclis üyesi Aytekin Kulmaç tarafından İl Genel Meclis gündemine taşındı.

30 milyon lira harcanarak kurulan tesisin bir defaya mahsus kesim yapılıp kapandığını bildiren Kulmaç, Et ve Süt Entegre Tesisinin bugünkü durumu, üretici ve besicilere yönelik çalışmaları, ne zaman faaliyete geçeceği, et ithalatı ve fiyatlarıyla ilgili bilgilerin verilmesi amacıyla Kombina Müdürü Zekeriya Güler´in meclise davet edilmesi önerisinde bulundu.

?ÇİFTÇİ VE BESİCİLER ZOR DURUMDA?

Gerek kuraklık gerekse et fiyatlarındaki bilmece nedeniyle çiftçi ve besicilerin zor durumda olduğunu vurgulayan Kulmaç, meclis toplantısında gündem dışı söz alarak yaptığı konuşmada Et ve Süt Entegre Tesisiyle ilgili şu açıklamayı yaptı;

?Biz meclis olarak bu şehirde yatırım ve istihdam sağlayalım maksadı ile birkaç karar aldık. Almış olduğumuz kararlardan bir tanesi Sivas´ta daha önce özelleştirilen Et Balık Kurumu´nun getirilerek bu şehirde besicilik yapan insanların ayağına bir hizmet getirelim ve besicileri bir noktada rahatlatalım diye yaklaşık 30 milyon lira para harcayarak Et ve Entegre Tesisini kurduk. Yani Sivas İl Özel İdaresi olarak bu tesisi yaptık ve Et Balık Kurumu Genel Müdürlüğüne teslim ettik. 2´nci yaptığımız tesis ise Yıldız Dağına kış sporları merkeziydi. Şimdi biz Et Balık Kurumu´nun 2 yıl önce açılışını yaptık devlete teslim ettik. Elektrik külfetinden dolayı da yanına yaklaşık 6,5 milyon lira para harcayarak elektrik üretim sistemi koyduk ki elektriği ucuza mal etsin diye. Bunların yanı sıra besicilerimiz ve çiftçilerimiz ciddi manada sıkıntıda. Son dönemdeki kuraklık Sivas çiftçisini sıkıntıya soktu. Yani ektiğiyle biçtiği ile sattığını bir türlü denk getiremedi. Çiftçi pancar parasını aldı senet karşılığı mazotçuya verdi. Patatesten alacağı paraya bir başkasına senet verdi. Şimdi bir de döndük et problemi ile karşı karşıya kaldık.

BESİCİ 3 KURUŞ KAR YERİNE 5 KURUŞ ZARARDA

Vatandaş 8 bin liraya aldığı bir düveyi yaklaşık 6 ay besledi 2 bin lira da para harcadı. Et Balık Kurumu´na ise 23 liradan kestirecek. Yani besici 3 kuruş kar edeyim derken 5 kuruş zarar etti. Bizim şuan da Sivas´ta Et Balık Kurumumuz var sadece örnek ve numune olsun, sistem düzgün çalışıyor mu diye bir kesim yaptık ve kapattık. ESK Sivas Et Kombinası Kombina Müdürü Zekeriya Güler´i İl Genel Meclisine davet edelim. Et Balık Kurumu´nun et fiyatları, et ithalatı, ülkede neler yapılıyor, Sivas´taki Et Balık kurumu ne olacak, son durumu nedir, çiftçiye veya besiciye nasıl bir hizmet verilecek bize bilgi versin. Bu ülke hepimizin ülkesi. İktidar, muhalefet ve ana muhalefet olsun hepimiz aynı kaygıyı taşıyoruz. Doğru olan her şeye teşekkür etmemiz lazım ancak yanlışları da eleştirmeliyiz.?

DEVRİ 2015´TE YAPILMIŞTI

Tam kapasite ile hizmete girmeden tadilata alınan Et ve Süt Entegre Tesisi İl Özel İdare tarafından inşaat çalışmaları tamamlandıktan sonra dönemin Türkiye Büyük Millet Meclis Başkanı İsmet Yılmaz ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu´nun katılımıyla düzenlenen tören ile Et ve Süt Kurumu´na devredilmişti. Bugün ise tadilat çalışmalarının devam ettiği tesisin 15 Kasım tarihinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba´nın katılımıyla bir kez daha açılacağı bildirildi.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
06.10.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü