Nurettin ÇUKURYURT
Belediye Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından şehirdeki lokanta, restoran, yemek firmaları gibi sıvı yağ kullanan işletmeler Sivas Belediyesi ekiplerince denetlenerek işletme sahipleri bilgilendirildi.
Doğaya atıldığı zaman oluşturduğu etkiden dolayı adeta çevreyi zehirleyen kullanılmış yağları toplamak üzere harekete geçen belediye, bu yağları toplayarak hem geri dönüşüme katkı sağlamayı hem de çevreyi kirlenmekten kurtarmayı hedefliyor.
?Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği? gereğince belediye, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Tarım İl Müdürlüğü arasında oluşturulan komisyonla her yıl olduğu gibi denetimlerine devam ediyor. Denetim yapan ekipler işletme sahiplerine atık yağların depolanması ve daha sonrasında lisanslı firmalara teslim edilmesi hususunda işletme sahiplerine uyarılarda bulundu. Atık yağların lisanslı firmalar tarafından toplandığı ve bunlar dışında kaçak toplama yapanlara verilmemesi gerektiği konusunda da uyarılarda bulunan ekipler, işletmelere bilgilendirici broşür de dağıttı.
SAKIN DÖKMEYİN!
Lavabolara dökülen atık yağlar pis su giderlerinin daralmasına ve tıkanmasına neden olmaktadır. Bu nedenle alt yapıya her yıl milyonlarca lira harcanmaktadır. Ayrıca atık yağlar arıtma maliyetini arttırmakta ve arıtma tesislerini çalışmaz hale getirmektedir.
Ayrıca denize, akarsuya ve göle ulaşan bitkisel atık yağlar burada yaşayan canlılara zarar vermektedir. Bitkisel atık yağlar su yüzeyini kaplayarak havadan suya oksijen transferini önlemekte, böylece yosun ve denizanası oluşumuna sebep olmaktadır.
Kızartmalık yağların kullanım süresi insan sağlığı açısından mutlaka sınırlandırılmalıdır. Atık yağ ile defalarca kızartma yapılması durumunda yağdaki polar madde oranı artmaktadır. Kanserojen etki açısından toplam polar madde oranı sınırı %25´dir. Dolayısıyla yağı 2-3 defadan fazla kullanmamak gerekmektedir.
Editor : Haberpanelim