USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

MADENCİLİK İÇİN 3.ZİRVE

MADENCİLİK İÇİN 3.ZİRVE

MADENCİLİK İÇİN 3.ZİRVE
17-11-2017 07:59
Google News

DESTEK DEVAM EDECEK

Zirvede konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Abdulkerim Yörükoğlu, Sivas´ın yeraltı zenginlikleri bakımından şanslı bir il olduğunu belirterek, ?Divriği ve Kangal ilçelerinde sektörün ihtiyaç duyduğu teknik eleman ihtiyacının karşılanması için Maden Meslek Liseleri kuruldu.  Bakanlık olarak destekliyoruz. Sivas´ın çok ciddi bir maden potansiyeli var. Hem yatırımcılara anlatılması hem de gelecekte Sivas´ta madencilikle ilgili neler yapıldığını görebilmek adına bu zirveler çok faydalı olacak? dedi.

EKMEĞİ TAŞTAN ÇIKARIYORLAR

Vali Davut Gül ise, Madencilerin ekmeğini taştan çıkaran insanlar olduğunu belirterek ?Kamu olarak bize düşen bütün sektörlerde olduğu gibi madencilerin de önünün açılması, onların sorunlarının ortadan kaldırılması daha doğrusu onlara engel olunmamasıdır. Gerek yatırım yapmak isteyenler gerekse faaliyette olan işletmelerin yaşadıkları sıkıntıları biliyoruz. Enerji Bakanlığımızın şimdiki politikası, devletimizin yerli ve milli kaynaklara bakış açısı madencilerimizin de sorunlarının çözümüne ciddi anlamda katkı sağlıyor

Erhan CEYLAN/

Madencilik, yaşanan sıkıntılar ve ilimizin maden potansiyelinin ele alınacağı ?Maden Kenti Sivas Zirvesi´ dün Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu´nda yoğun bir katılımla başladı.

Sivas´ın ev sahipliğinde 3´ncü kez düzenlenen zirveye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Abdulkerim Yörükoğlu, Vali Davut Gül, Belediye Başkanı Sami Aydın, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal, protokol üyeleri, il ve il dışından gelen maden işletmecileri, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

?TEKNİK ELEMANA İHTİYAÇ VAR?

Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Şimşir´in açılış konuşmasıyla başlayan zirvede söz alan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Abdulkerim Yörükoğlu, Sivas´ın maden potansiyeli açısından çok zengin bir il olduğunu hatırlattı.

Yörükoğlu, madencilik alanında teknik eleman ihtiyacı bulunduğunu belirterek, ?Milli Eğitim Bakanlığımız madencilikte ara eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla 11 ilde 13 maden meslek lisesi kurdu. Sivas maden çeşitliliğinin yanı sıra insan potansiyelinin de değerlendirilmesi kapsamında şanslı olan bir ilimiz. İki yeni meslek lisesinin kurulması Sivas ilimizde gerçekleşti. Bunlardan biri Divriği´ye diğeri ise Kangal´a kuruldu. Bu meslek liselerinden yetişecek teknik elemanlar yeraltında, yer üstünde madencilik faaliyetlerinde ihtiyaç duyulan ara elemanları karşılayacak. Kendi iç potansiyelimizi kullanarak yeraltı zenginliklerimizi ekonomimize kazandırmalıyız. Sivas işte bu noktada yeraltı kaynakları açısından önemli bir ildir? diye konuştu.

?MADENCİLERİN ÖNÜNÜ AÇMAK ÖNCELİĞİMİZDİR?

Vali Davut Gül ise, madencilerin zor şartlar altında ekonomiye katkı sağladıklarını söyledi. Kamu olarak önceliklerinin bütün sektörlerde olduğu gibi madencilerin de önünü açmak olduğunu vurgulayan Vali Gül, şunları söyledi.

?Maden Kenti Sivas Zirvesi, Sivas açısından çok önemlidir. Madenciler, kendi deyimiyle ekmeğini taştan çıkaran insanlardır. Kamu olarak bize düşen bütün sektörlerde olduğu gibi madencilerin de önünün açılması, onların sorunlarının ortadan kaldırılması daha doğrusu onlara engel olunmamasıdır. Gerek yatırım yapmak isteyenler gerekse faaliyette olan işletmelerin yaşadıkları sıkıntıları biliyoruz. Enerji Bakanlığımızın şimdiki politikası, devletimizin yerli ve milli kaynaklara bakış açısı madencilerimizin de sorunlarının çözümüne ciddi anlamda katkı sağlıyor. Yeraltı kaynakları açısından zengin olan ilimizde bu alanda hem yatırım hem de ilerleme anlamında büyük yol kaydedildi.?

Maden Kenti Sivas Zirvesi, Belediye Başkanı Sami Aydın, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Zeki Özdemir´in konuşmalarının ardından panellerle devam etti.

AKADEMİSYENLERİN SUNUMU

Prof. Dr. Ahmet Demirci ile Araştırma görevlisi Bahadır Şengün tarafından madenciliğin ulusların kalkınmasındaki rolü ve geleceği konulu panelle devam eden zirvede, Dünyada ve Türkiye´de madencilik sektörü, Sivas´ın yeraltı kaynakları ve sektörün gelişmesi, maden yatırımlarında devlet yardımları, Madencilikte MİGEM´in yeri ve önemi, madenlerin ve işyerlerinin ruhsatlandırılması, uzaktan algılama teknolojisi ile maden alanlarının araştırılması, insansız hava araçları ile maden alanlarında gerçekleştirilen çalışmalar, Türkiye´de çimento sektörü, Çedaş çalışmaları ve madencilerin enerji problemleri, demir cevheri ve Erdemir Madencilik faaliyetleri, maden aramalarında jeofizik yöntemler, krom madenciliği, Sivas Havzası´ndaki endüstriyel hammadde ve maden yataklarının ortaya çıkarılasında uzaktan algılama yöntemlerinin kullanımı ile jeotermal enerji ve Sivas potansiyeli masaya yatırıldı.

BUGÜNKÜ KONULAR

Maden Kenti Sivas Zirvesinin bugünkü oturumlarında ise Kangal Termik Santral ve kömür sahasına genel bakış, KÜSİ iyi uygulama örneği, Afşin-Elbistan kömür havzası e-Sektörü projelendirme çalışmaları, krom zenginleştirme, işletme geliştirme ve Sivas´taki durum, İnsansız hava aracı ile açık maden işletmelerinde haritacılık faaliyetleri, Bakırtepe Altın Cevherleşmesinin jeolojik ve jeokimyasal özellikleri, madenciliğin çevresel etkileri, asit maden drenajı ve çözüm önerileri, madencilik faaliyetlerinde ÇED ile Sivas´ta madencilik yapan şirketlerin sorunları ve çözüm önerileri ele alınacak.

Maden Kenti Sivas Zirvesi´nin sonunda Yürütme Kurulu Başkan vekili Prof. Dr. Mehmet Şimşir değerlendirme ve sonuç bildirgesini açıklayacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
02.07.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü