HABER MERKEZİ
Süleyman Çelebi'nin vefatının 600'üncü yıldönümünde UNESCO'nun 2022 yılını "Süleyman Çelebi Yılı" olarak Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri Programına alması ve Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile aynı başlık adı altında kutlanacak olması dolayısıyla SCÜ önderliğinde ve ev sahipliğinde sempozyum düzenlendi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sivas Valiliği, Sivas Belediyesi, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türk Dil Kurumu ve TÜRKSOY sempozyuma katkı sundu.
Toplam 45 üniversiteden 70 akademisyenin katıldığı sempozyum, 18 oturumda iki gün boyunca sürdü.
SCÜ Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, 4 Eylül Kültür Merkezi Keykavus Salonu’ndaki sempozyumun değerlendirme toplantısında yaptığı konuşmada, 2 gün boyunca 69 bildiri yapıldığını ve bu bildirilerin kitap haline geleceğini söyledi. Sempozyumun büyük bir emeğin ürünü olduğunu belirtip, herkesin gece gündüz var gücüyle sempozyumu iyi bir noktaya taşımak için çalıştığını belirten Rektör Yıldız, geçen herkese teşekkür etti.
Sonrasında söz alan Prof. Dr. Bilal Kemikli, mevlit geleneğini, 17 oturumdan oluşan geniş katılımlı sempozyumda, tebliğ sunan hocaların metinlerinin zenginliğinin önemine değinerek, halk şiirlerinin mevlitle ilgili bağlantısı olduğundan bahsetti.
Prof. Dr. Kemikli, ayrıca geniş bir coğrafya hitap eden sempozyumda çok farklı kültürlerde mevlitle ilgili çalışmalar ortaya çıktığını belirtti.
Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal ise sunulan bildirilerin istatistiki verilerine değindi.
Süleyman Çelebi’ye değinilen bildirilerden, gelenek üzerine sunulan bildirilerden, yurt dışında yapılan mevlitle ilgili bildirileri, mevlidin bölümleri, mevlidin musikisi ile ilişkisinin bulunduğu bildirilerden bahsetti.
Her bir oturum sonunda, oturum başkanları tarafından konuşmacı akademisyenlere teşekkür belgesi takdim edildi.
Editor : Haberpanelim