Sultan ÖZKARAMAN/
AK Parti Sivas Milletvekili Rukiye Toy, Saadet Partisi Grubu'nun eğitim sorunları konusunda vermiş olduğu grup önerisine yönelik TBMM genel kurulunda AK Parti Grubu adına söz aldı.
Eğitim denildiğinde 75 binden fazla kurum, 743 bine yakın derslik, 1 milyon 186 bin öğretmen ve 19 milyona yakın öğrenciden, onların kıymetli velilerinden ve yaygın eğitim uygulamalarıyla aslında tüm vatandaşların ulaşabileceği devasa bir yapıdan bahsettiklerini ifade eden Toy, “İktidara geldiğimiz ilk günden bu yana, eğitim için giderek artan en yüksek bütçeleri ayırıyor olmamız, müteaddit kez konuşmalarımızda detaylandırdığımız derslik ve öğretmen başına düşen öğrenci sayılarındaki düşüş; her kademede yüzde 90'lara ulaşan, yükseköğretimde ise yaklaşık 3 kat artan okullaşma oranı, eğitimin mütemmim cüzü olarak eğitim materyalleri, fiziksel ve teknolojik yatırımlardaki artış ve iyileştirmelere bakıldığında eğitimimizin tekâmül ettiği düzey ortadadır.” dedi.
Uluslararası raporlar eğitim göstergelerinde anlamlı, kalıcı ve sürekli bir iyileşme sağlandığını ortaya koyduğunu ifade eden Toy, “OECD raporuna göre ülkemiz, uzun dönem performansı açısından matematik ve fen alanlarında performansını istikrarlı bir şekilde artıran 4 ülkeden biridir. Eğitim kalitesini ortaya koyan diğer bir değişken olay, olan dijital öğrenme indeksi üzerinde ise ülkemiz yüzde 37'yle değeri yüzde 2 olan OECD ülkelerine göre dijital öğrenmeye daha hazır durumdadır. TİMSS sonuçlarına bakıldığında ise Türkiye ülke sayısının artmasına rağmen matematik alanında 36'ncı sıradan 23'üncü sıraya, fen bilimlerinde ise 35'inci sıradan 19'uncu sıraya yükselmeyi başarmıştır. Mesleki ve teknik eğitimde hepimizin malumu olan 28 Şubat süreciyle bitme noktasına gelen kurumlarımız "herkesin bir mesleği olmalı" anlayışını düstur edinen politikalarımız ve sektör iş birlikleriyle birlikte tekrar hayat bulmuştur. Mesleki eğitime erişimi ve kaliteyi artırmak, öğrencileri hayata ve istihdama hazırlamak amacıyla bölge okulu, ihtisas, sektör içi ve sektöre entegre özellikli yeni okul modelleri hayata geçirilmiştir. Bin 200 mesleki ve teknik Anadolu lisesinin ihtisaslaşmasına yönelik de düzenlemeler yapılmıştır. İlk günden çalışmalarında yer aldığım Öğretmenlik Mesleği Kanunu'yla öğretmenlerimizin kariyer gelişimi, özlük hakları ve mesleki gelişim süreçleri daha nitelikli bir hâle getirilmiştir. Kurulacak Millî Eğitim Akademisi tarafından yürütülecek hazırlık eğitimiyle öğretmenlerimizin görev öncesinde mesleğe olabildiğince hazırlıklı olarak gelmeleri sağlanacaktır.” şeklinde konuştu.
Sözleşmeli öğretmen alımı sözlü sınav sürecinin şeffaf, objektif ve adil bir şekilde yürütülebilmesi için bakanlığının azami gayret gösterdiğini aktaran Toy, “Görev alan personelin ve adayların son ana kadar kimlik bilgilerinin gizlendiği ve bunun için tüm önlemlerin alındığı bir sınav ortamı hazırlanmıştır. Komisyon üyelerinin rasyonel ve tutarlı puanlama yapabilmesi için, ülke genelinde birliktelik sağlanabilmesi için puanlama anahtarları oluşturulmuştur. Adaylara rastgele belirlenmiş sorular
Editor : Sultan ÖZKARAMAN