Bakan Tekin eğitim gündemi ve öğretmen atamalarına ilişkin yeni açıklamalarda bulundu. Tekin “Kendi adıma tüm takvimimizi 9 Eylül tarihine yetiştirmek için planladım. Karar çıktıktan sonra süreçlerimizi başlatacağız” dedi.
Yeni eğitim öğretim yılının yaklaştığını belirten Tekin, Bakanlık olarak yaz tatilinin hemen ardından yoğun bir hazırlık sürecine girdiklerini ifade etti. Tekin, okulların tatil olmasının ardından eğitim ve öğretim süreci ile Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli üzerine iki genel yazının yayımlandığını aktardı.
DEPREM BÖLGESİNDE EĞİTİM DURUMU NASIL?
Bakan Tekin, 6 Şubat 2023'teki depremlerden etkilenen 11 ilin il milli eğitim müdürleriyle yapılan toplantıda, deprem bölgesindeki eğitim durumunu değerlendirdiklerini söyledi. “Genel olarak, 2024-2025 eğitim öğretim yılı Türkiye genelinde olduğu gibi deprem bölgesinde de sorunsuz başlayacak” dedi.
“11 İLDE DERSLİK SAYISINI ARTIRDIK”
Deprem bölgesindeki okullarla ilgili sürecin hızla ilerlediğini vurgulayan Tekin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla tüm bakanlıkların ve kamu kurumlarının seferberlik ilan ettiğini belirtti. Tekin, “Depremden önceki derslik ve okul sayılarının üstüne çıkacağız. Şu anda 11 ilde derslik sayısını ortalama %10 artırdık. Bazı illerde bu oran %15-17'ye kadar çıktı” şeklinde konuştu.
Depremlerden sonra 1295 okul ve 9935 derslikte hasar oluştuğunu belirten Tekin, "Toplamda 19 bin 784 derslik yeniden inşa edilecek. Bu önemli bir başarı," dedi. Ayrıca, 2 bin 324 dersliğin güçlendirildiğini ve 9 Eylül'de deprem bölgesinde eğitimin sorun yaşamadan başlayacağını açıkladı.
ÖĞRETMEN SEMİNERLERİ 2 EYLÜL’DE
Sosyal medyada okulların açılmasının erteleneceğine dair çıkan spekülasyonları yalanlayan Tekin, "2 Eylül'de öğretmen seminer dönemi başlayacak. 9 Eylül'de ise akademik yıl başlayacak," dedi. Ara tatillerin kalkması gibi bir değişikliğin gündemlerinde olmadığını da sözlerine ekledi.
YENİ PROJELER VAR
Yeni eğitim döneminde üç ana gündemleri olduğunu belirten Tekin, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında yaklaşık 700 bin öğretmenin eğitimden geçeceğini, Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi çerçevesinde iş dünyasıyla işbirliği içinde etkinlikler düzenleyeceklerini ve ailelerin eğitim sürecinde daha aktif rol alması için projeler geliştirdiklerini açıkladı.
ÖĞRENCİLER ÖĞRETMEN VE ŞUBE SEÇEMEYECEK
Devlet okullarında kayıt parası alındığı iddialarına da değinen Tekin, adrese dayalı kayıt sisteminin yürürlükte olduğunu ve bu konuda herhangi bir yanlış uygulama tespit edilmesi durumunda gerekli önlemlerin alınacağını belirtti. Ayrıca, bu yıl adrese dayalı kaydı yapılan öğrencilerin öğretmen ve şube seçemeyeceklerini duyurdu.
20 BİN ÖĞRETMEN ATAMASI
Bakan Tekin, bu yıl yapılacak 20 bin öğretmen atamasına dair detayları da paylaştı.
Öğretmen atamalarının artık yüzde 50 mülakat notu, yüzde 50 de KPSS notuyla yapıldığını ifade eden Tekin “Benim tahminim Danıştay, biliyorsunuz adli tatil 1 Eylül itibarıyla bitiyor, bittikten sonra bunu gündemine alacak. Bu mülakat takvimi içerisinde kesinlikle ama kesinlikle hiçbir referans sistemi, hiçbir müdahale, başta ben olmak üzere hiç kimse tarafından kesinlikle işletilmedi. Çok sağlıklı bir mülakat süreci yürüdü. Şu anda süreç olarak bizim hazırlıklarımız tamam.
Editor : Anadolu Ajansı