USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

 Sivaslı Esnaf Hem Pazarcı Hem Şair, Hikayesi Duygulandırıyor

Sivas’ta esnaflık yapan Halil Topçu, rüyasında görüp aşık olduğu kadınla evlenememesi üzerine duygularını kağıda dökerek birbirinden eşsiz şiirler yazdı.

13-01-2024 12:40
SİVAS
Google News

Demet KARAKUŞ

Sivas’ta Perakende Sebze Halinde esnaflık yapan ve aynı zamanda şair olan Halil Topçu, askerde iken tüyleri diken diken eden bir olay yaşadı. Hiç görmediği ancak ailesinin kendisini evlendirmek istediği kızı rüyasında gören Topçu, askerden döndüğünde âşık olduğu kadınla evlenemedi. Bunun üzerine büyük bir hayal kırıklığı yaşayan Halil Topçu, ilerleyen zamanlarda evlenerek mutlu bir evlilik sürdü. İçinde kalan izle şiir yazmaya başlayan Topçu, yüreklere dokunan eserlerini bir kitapta topladı. Kağıdını kalemini yanından ayırmayan şair halde, tezgahların üzerinde, evinde, yolda ilham gelen her yerde yüreğinden geçenleri kağıda döktü. Topçu şimdilerde de hem pazarcılık hem şairlik yapıyor. Yazdığı çok sayıda şiiri kitap haline getiren Topçu, ikinci kitabını da çıkartmak istiyor.

YÜREK DOLU OLUNCA, DİL LAL OLUR DERLER

Ekspres Gazetesi olarak Halil Topçu’ya mikrofon uzattık ve hikâyesini bir de ondan dinledik. Topçu şiirin sadece sevda ya değil doğaya, rahmana olduğunu belirterek‘’ Sivas Perakende Sebze halinde esnafım aynı zamanda burada şiir yazıyorum. Şiirin içindeyim. Mutluyum, duygularımı şiirlerle ifade ediyorum. İnsanların duygularına tercüman olabiliyorsak ne mutlu bize. Yürek dolu olunca dil lal olur derler. Şiire sevda genellikle bir aşk bir sevda. Sevda derken insanların aklına hemen kadın erkek ilişkisi gelir. Hayır öyle bir şey değil. İnsanın yüreğinde sevda olursa doğaya da olur, İlahi Rahmana olur, ağaca olur bitkiye olur. Bu şekilde devam eder. Bendekini sorarsanız şiir merakım ilkokul çağlarında Kerem ile Aslı, Köroğlu, Karacaoğlan, Yunus Emre gibi şairlerin şiir kitaplarını okumaya merak sardım. Ve ilerleyen zamanda askerdeyken farklı bir hisse yönlendim.1984 yılında İstanbul’da askerdim. Buradan bir mektup geldi. Babam küçük kardeşime bir mektup yazdırmış. ‘Babam davet üzerine bir köye gitmiş orada bir kız görmüş, beğenmiş sen diyorsun’ diye yazmışlar.  Önce afalladım böyle bir teklif karşısında ne yapabilirim diye. Ben hiç orayı okumamış gibi bir mektup yazdım. Aradan çok geçmeden bir mektup daha geldi. ‘Abi istediğimiz cevabı alamadık’ yazmışlar’’ dedi.

ALLAH’TAN DİLEK DİLEDİM O DA O SEVDAYI VERDİ

Görmeden ailesinin evlendirmek istediğini söyleyen Halil Topçu “Bir evin bir erkek çocuğuyum. Ne desem de annem babam mutlu olur diye düşündüm. Görmeden nasıl evet diyebilirim. Gece nöbetine çıktım açtım ellerimi yalvardım Allah’a. Yarabbi bana öyle bir öyle bir sevda ver ki ben bu işe evet diyeyim. O zamanki ruh halim beni böyle bir şeye sevk etti. Ve dualarım kabul oldu. Ben babamların istediği kızı rüyamda gördüm. Kızın fiziksel özelliklerini tarif ettim ve insanlar afalladılar. Tezkereyi aldım geldim derken iş olmadı. Bire bir görüşüp sevdalanmadım benimki Allah’tan dilek diledim o da o sevdayı verdi ”dedi.

RÜYAMDA GÖRDÜĞÜM KADINLA EVLENEMEDİM AMA ONA ŞİİRLER YAZDIM

Rüyasında gördüğü kadını unutmayan Topçu “Unutmadım ama rüyanın etkisiyle. Daha sonra evlendim. Çoluğum çocuğum var. Evliyim mutluyum ama insanın kafasında bir iz bırakıyor. O rüyanın etkisiyle yazmış olduğum birçok şiir vardır. Böyle hayat devam etti ve bugünlere kadar geldik ” diye söyledi.

İLHAMIN NEZAMAN, NEREDE, NE SAATTE GELECEĞİ BELLİ OLMUYOR

Her zaman yanında kâğıt ve kalem bulundurduğunu söyleyen Halil Topçu “İlham geldiği zaman malumunuz ben burada esnafım. O ilham geldiği zaman mutlaka benim yanımda kâğıt kalem bulundururum ve not alırım. Buradan eve gittiğim ve kendimle baş başa kaldığım zaman şiirlerimi yazarım. İlhamın ne zaman, nerede, ne saatte geleceği belli olmuyor. Şairin ağlarken mutlu olduğu kadar mutluluk tarif edilemez bir şey. Şiire ilk başlarda hobi olarak başladım kitap çıkarmak gibi bir niyetim yoktu.  Sadece duygularımı kâğıda döküyordum. Daha sonra şiirlerimi toparlamaya karar verdim.  Ve kitabim Ayşe Benek Kaya hocamın da destekleriyle bir kitapta şiirlerimi topladım.  Canım sağ olduğu ve bu duygularda bizde devam ettiği sürece elbette yeni şiirler yazmayı düşünüyorum yeni bir kitapta da toplamayı düşünüyorum inşallah ” ifadelerini kullandı.

  sivas son dakika    sivas ekspres, ekspres.com ekspres haberler ekspres son dakika 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28.06.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü