USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Sokak hayvanları yasasında bunu yapana 60 bin lira para cezası 

Sokak hayvanlarına yönelik yasa tasarısının Meclis komisyonundaki görüşmeleri devam ederken, ayrıntılar netleşmeye başladı. "Ötanazi" ifadesi teklif metninden çıkarıldı, para ve hapis cezalarıyla ilgili hükümler öne çıktı.

Sokak hayvanları yasasında bunu yapana 60 bin lira para cezası 
23-07-2024 15:47
SİVAS
Google News

HABER MERKEZİ

Türkiye'nin gündeminde olan sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeleri içeren Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin Meclis komisyonundaki görüşmeleri sürüyor.

Meclis Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'ndaki 17 maddelik teklifin tartışmalarında gerginlikler devam ederken, muhalefet ve hayvanseverlerin karşı çıktığı “ötenazi” kelimesi teklif metninden çıkarıldı ve yerine "Veterinerlik Hizmetleri Kanunu'nun 9. Maddesi'nin 3. Fıkrası'nda yer alan tedbirler uygulanır" hükmü eklendi.

Sabah Gazetesi'ndeki habere göre, teklif edilen yasada para ve hapis cezalarıyla ilgili maddeler dikkat çekiyor.

CEZA 2 BİN TL'DEN 60 BİN TL'YE YÜKSELECEK

Caydırıcılık amacıyla sahipli hayvanlarını terk edenlere verilen idari para cezası, hayvan başına 2 bin liradan 60 bin liraya çıkarılacak. Yerel yönetimlerin topladığı sahipsiz hayvanları barınak dışında bir yere terk edenlere veya barınakta barındırılan hayvanı barınak dışına bırakanlara hayvan başına 50 bin lira idari para cezası uygulanacak.

18963938-728xauto.webp

BELEDİYE BAŞKANI VE YETKİLİLERE İKİ YIL HAPİS

Belirtilen kaynağı ayırmayan belediye başkanı ve meclis üyeleri ile ayrılan kaynağı hayvan barınağı kurmak, sahipsiz hayvanları toplamak, rehabilite etmek veya sahiplendirilinceye kadar bakmak için harcamayan veya bu kaynağı başka amaçlar için kullanan belediye başkanı ve yetkililerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek. Bu belediyeler, 31 Aralık 2028'e kadar belirtilen hayvan barınaklarını kurmak ve mevcut barınakların koşullarını iyileştirmekle yükümlü olacak.

Kedi ve köpek sahiplerinin, hayvanlarını 31 Aralık 2025'e kadar dijital kimliklendirme yöntemiyle kayıt altına aldırmaları zorunlu olacak.

Teklifin ana çerçevesinde şunlar yer alıyor:

SİSTEME KAYITLI OLACAKLAR

Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla iş birliği yaparak, sahipsiz hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakımını üstlenmek için hayvan barınakları kuracak ve onların bakımını ve tedavisini sağlayacak. Barınaklara alınan hayvanlar, Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek.

ÖDENEK AMAÇ DIŞI KULLANILMAYACAK

Hayvanları koruma hükümlerine aykırı hareket eden veya sahiplendiği hayvanların bakımını ihmal eden ya da onlara ağrı, acı veya zarar veren kişilerin hayvan bulundurması yasaklanacak ve hayvanlarına el konulacak. Sahiplendirilme niteliği olan hayvanlar, sahiplendirilinceye kadar barınaklarda kalacak.

BARINAK KURULACAK

Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyeler, sahipsiz veya güçten düşmüş ya da tehlike arz eden hayvanların korunması ve sahiplendirilinceye kadar bakımının yapılması ve rehabilitasyonunun sağlanması amacıyla hayvan barınakları kuracak. Bu hayvanlar, ilgili belediyeler tarafından barınaklara götürülecek. Barınak kurma zorunluluğu olmayan belediyeler ve il özel idareleri, sorumluluk alanındaki hayvanları en yakın hayvan barınağına götürecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
06.09.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü