USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Ev sahipleri o tarihi bekliyor! Kiralara rekor zam 

Türkiye'de kiralık evler, ülkenin en büyük sorunlarından biri olarak gündemde kalmaya devam ediyor. Sektör uzmanları, bu konuda yeni değerlendirmelerde bulundu. Kira fiyatları düşecek mi? İşte yanıtı...

Ev sahipleri o tarihi bekliyor! Kiralara rekor zam 
10-08-2024 14:22
SİVAS
Google News

Haber Merkezi

Vatandaşların en çok şikayet ettiği konulardan biri kira oldu. Son yıllarda kira artışları hız kazandı. Göçle artan nüfus ve satılık konut fiyatlarındaki yükseliş, kiraların hızla yükselmesine yol açtı.

2/5
Ev sahipleri o tarihi bekliyor. Kiralara rekor zam geliyor! 2

ENFLASYONA GÖRE YAVAŞLAMA GÖRÜLDÜ

15 aydır süren sıkı para politikası, bu alanda etkilerini göstermeye başladı. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Enflasyon Raporu sunumunda kira enflasyonunda bir yavaşlama olduğunu belirtti. Fiyat artışlarının önceki dönemlere kıyasla artık o kadar yüksek olmadığını vurguladı.

3/5
Ev sahipleri o tarihi bekliyor. Kiralara rekor zam geliyor! 3

YÜZDE 65 SEVİYELERİNE ÇIKTI

Sektör yetkililerine göre, kira artış sınırının kaldırılmasından bu yana, TÜFE'nin 12 aylık verileri iki ay üst üste yüzde 65 seviyelerinde açıklandı. NTV'nin haberine göre; Gayrimenkul uzmanı Olcay Selvi, "İstanbul kira ortalamasını alırsak 100 metrekare kira ortalaması 20 bin TL idi. 20 bin TL'nin kira zamları uygulanırsa 33 bin lira civarına çıkması lazım. Şu anda aynı dairenin boş fiyatı 25 bin ile 27 bin TL arasında." dedi.

4/5
Ev sahipleri o tarihi bekliyor. Kiralara rekor zam geliyor! 4

"KİRA DÜŞÜŞÜ ÖNÜNDE EN BÜYÜK ENGEL"

"Konut üretimine duyulan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Türkiye'de evlilikler, boşanmalar ve eğitim nedeniyle her yıl 800 bin yeni konut yapılması gerekiyor. Ancak Türkiye İstatistik Kurumu rakamlarına göre üretim rakamı çok düşük. 2021'de 626 bin, 2022'de 642 bin, 2023'te 533 bin konut için yapı izin belgesi verildi. Yani ihtiyacın altında bir üretim var. Uzmanlara göre, bu durum kira düşüşü önünde en büyük engel.

5/5
Ev sahipleri o tarihi bekliyor. Kiralara rekor zam geliyor! 5

EKİM AYINA DİKKAT!

Üniversiteler ekim ayında kapılarını açacak. Sektör yetkililileri, bunun özellikle büyük kentlerde taşınma hareketliliği yaratabileceğini ifade ediyor. Kiralarda artışların yeniden hızlanabileceği uyarısı yapıyorlar."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
16.09.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü