Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, Sivas´ın Kenevir üretilecek iller arasına alınması için siyasilerin, STK´ların ve tarım kuruluşlarının elele vererek birlikte hareket etmesini isteyerek, ?Nüfusunun yüzde 60´ı tarım ve hayvancılıkla uğraşan Sivas bu iller arasına dahil edilmelidir. Bu konuda ne gerekiyorsa onu hep birlikte yapmalıyız?dedi.
Hayrullah AĞKAŞ
Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın açıklamalarının ardından ülke gündemine yerleşen kenevir üretimi ile ilgili dün basın toplantısı düzenleyen Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, ?Mademki Sivas´a tarım ve hayvancılık şehri diyoruz o zaman kenevir ekimi için izin verilen iller arasına alınmalıyız. Bu konuda ne yapmamız gerekiyorsa hep birlikte el ele vererek girişimlerde bulunmalıyız? dedi.
Kenevir üretimine yurt genelinde 19 ilde izin verildiğini belirten Çetindağ, ?Kenevir gerçekten de ülkemiz için ve ekonomimiz bakımından mükemmel bir bitkidir. Fakat her nedense tarım ve hayvancılık şehri olan Sivas bu iller arasında yer almadı? ifadelerini kullandı.
İlimiz nüfusumuzun yüzde 60´ının tarım ve hayvancılıkla geçimini sağladığını değinen Baykan Çetindağ, ?Konya´dan sonra da coğrafi olarak en büyük ikinci il konumunda olan Sivas´ın neden bu 19 ilin arasına alınmadığını tüm yetkililere soruyorum. Belki bizim eksikliğimiz, belki bürokratlarımızın, belki siyasilerimizin, belki de basınımızın bu konuda eksikliği oldu. Mademki Sivas´a tarım ve hayvancılık şehri diyoruz o zaman kenevir ekimi için izin verilen iller arasına Sivas´ta alınsın. Bu konuda ne yapmamız gerekiyorsa gayret göstereceğiz. Sivas´ın da kenevir üretimine izin verilen iller arasına alınması için başta eski Milli Eğitim Bakanımız İsmet Yılmaz olmak üzere bütün siyasilerimizin ve bürokratlarımızın desteğine ihtiyacımız var. Yine en kısa zamanda Sivas Tarım Platformu´nu da bu konuyla ilgili toplayarak, kenevir üretimi konusunu gündeme alacağız? ifadelerini kullandı.
Kenevir üretimine izin verilen diğer illere karşı olmadıklarını belirten Çetindağ, ?Biz diğer illere karşı değiliz ama üretime izin verilen illerin birçoğu tarım veya hayvancılık şehri değil. Kenevir üretimi bizim hakkımız. O illere müsaade edilirken, Sivas neden bu kapsama alınmadı. Bu konuyla ilgili en kısa sürede girişimlere başlayarak, ilgililerle görüşeceğiz. Sivas´ın bu kapsama alınması halinde kenevir üretmek isteyen tüm çiftçilerimize gerek maddi gerekse manevi olarak desteğimizi esirgemeyeceğiz. Bu konuda çok ümitliyiz. Elimizden gelen gayreti göstereceğiz? şeklinde konuştu.
Kenevir bitkisinin kullanım alanları ile ilgili de bilgi veren Ziraat Odası Başkanı Çetindağ, şunları kaydetti:
?1 dönümlük kenevir, 25 dönümlük ormanın oksijenini üretiyor. 1 dönümünden 4 dönüm ağaca eş değer kâğıt çıkıyor. 1 ağaç 20 ila 50 yıl arasında yetişirken, kenevir 4 ayda yetişiyor. Kenevir 8 defa kâğıda dönüştürülebiliyor, hâlbuki ağaçtan 2 kez kâğıda dönüştürülebiliyor. Kenevir yaz bitkisidir. İklim şartı aramıyor. Sivas´ta yetişmez diye bir şey yok, çünkü dünyanın her tarafında yetişiyor. Suya çok az ihtiyaç duyuyor. Kendini böceklerden koruyor. Bunun özellikle altını çizmek istiyorum. Tarım ilaçlarına gerek bile kalmıyor. Kendi çevresindeki tarım arazilerine de faydalı bir bitkidir. yaban hayatını da koruyor. İlaç, kâğıt, yakıt, kumaş yapımında kullanılıyor. Otomotiv sektöründe, petrol ve kimyanın kullanıldığı her alanda alternatif olarak kullanılıyor.?
Kenevir bitkisinin kozmetik ve sabun yapımının yanı sıra AIDS başta olmak üzere aklınıza gelecek her türlü hastalıkların tedavisinde kullanılan temel bitkilerden birisi olduğunu belirten Çetindağ, ?Bu nedenlerle biz kenevir ekimini istiyoruz ve Sivas çiftçisi olarak alnımızın akıyla bunun altından kalkacağımızı biliyoruz. Vatanımıza, milletimize, Türk ekonomisine Sivas olarak katkıda bulunmak istiyoruz? diye konuştu.
Editor : Haberpanelim