USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

NEVRUZ COŞKUSU - video

NEVRUZ COŞKUSU - video

NEVRUZ COŞKUSU - video
22-03-2019 07:59
Google News

NEVRUZ DİRİLİŞ VE

UYANIŞ GÜNÜ´DÜR

Günün önemine ilişkin konuşma yapan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Folklor Araştırmacısı Hünkâr Kayhan Özdemir, Nevruz´un, yeni gün ve yeni yılın ilk günü anlamına geldiğini belirterek, 21 Mart tarihinde havaların ısınmaya, karların erimeye, ağaçlar çiçeklenmeye, toprağın yeşermeye ve göçmen kuşlar yuvalarına dönmeye başlar. Bu nedenle 21 Mart, diriliş, uyanış ve yaradılış günü olarak kabul edilir? dedi.

Hayrullah AĞKAŞ

Baharın gelişinin müjdeleyicisi olan Nevruz Bayramı kutlandı. Nevruz etkinlikleri kapsamında Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Kongre Müzesi bahçesinde program düzenlendi.

Programa Vali Salih Ayhan, AK Parti Milletvekili İsmet Yılmaz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ömer Ertuğrul Erbakan, Belediye Başkanı Sami Aydın ve diğer protokol üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın ardından Kur´an-ı Kerim okundu. Günün anlam ve önemini anlatan bir konuşma yapan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Folklor Araştırmacısı Hünkâr Kayhan Özdemir, Nevruz´un, yeni gün ve yeni yılın ilk günü anlamına geldiğini belirterek, ?Gece ile gündüzün eşitlendiği 21 Mart tarihinde havaların ısınmaya, karların erimeye, ağaçlar çiçeklenmeye, toprağın yeşermeye ve göçmen kuşlar yuvalarına dönmeye başlar. Bu nedenle 21 Mart, diriliş, uyanış ve yaradılış günü olarak kabul edilir? dedi.

Nevruz, her ulusun kendi kültür değerleriyle özdeşleştirip, özü itibariyle baharın geldiğine kutlanan bir gündür. Türk dünyasındaki kutlamalarda evlerin etrafı temizlenir, halılar kilimler yıkanır, aile bireylerine ve akrabalara hediyeler alınır, Nevruz ateşi için ot ve çalı hazırlanılır. Mezarlıklar ziyaret edilir. Bu güne özel eğlenceler ve yarışmalar düzenlenir. Ateşler yakılarak, üzerinden atlanır? ifadelerini kullandı.

Halk Oyunları ekiplerinin gösterisinin ardından yumurta tokuşturma ve temsili demir dövüldü. Sonrasında ise nevruz ateşi yakılarak, ateşin üstünden atlanıldı.  Akabinde de Kültür ve Turizm Müdürlüğü Göktürk Okçuluk ekibi tarafından okçuluğun çıkış hikâyesi anlatılarak, koreografik ok atımı gerçekleşti. Vali Salih Ayhan ve diğer protokol üyeleri de ok attı.

Programın sonunda ise Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı tarafından pilav ve ayran, Ziraat Odası tarafından da tatlı ikram edildi. Etkinlikten sonra Kardeşler Ormanında fidan dikimi yapıldı.

?BİR OLALIM?

Vali Salih Ayhan, Nevruz Bayramı nedeniyle kutlama mesajı yayımladı. Türk dünyasında 2 bin 800 yıldır sevinç ve neşe içinde kutlanan Nevruz´un yeni yılın ilk günü olduğunu belirten Vali Ayhan, ?Bir olalım, birlik ve kardeşliğimiz pekişsin? dedi.

Baharın da başlandığı gün olan Nevruz şenliklerinin Asya Türk Boyları, Selçuklu ve Osmanlı Türklerinde büyük bir coşkuyla kutlandığını da söyleyen Vali Ayhan, kutlama mesajında şu ifadelere yer verdi;

?Türk Milleti yüzyıllar boyunca bu coğrafya ve dünyanın dört bir yerinde bireysel ve toplumsal sevgi, saygı, hoşgörü, kardeşlik, dayanışma ve yardımlaşma içinde farklılıkları zenginlik kabul ederek hep bu anlayışla hareket etmiş, birbirlerini anlayan iyi ve kötü günlerini paylaşarak yaşamlarını sürdürmüşlerdir. İnsanın tabiatla uyumunun ve barışıklığının en güzel örneği olan Nevruz, Anadolu´da Orta Asya´da Kafkasya´da ve Orta Doğu´da coşkuyla kutlanmaktadır. Türk topluluklarında bir ortak kültür ve zenginlikler yumağı olarak kutlanan bu anlamlı bayramı sonsuza dek kutlayabilmemiz, Nevruzun bolluk ve bereketi müjdeleyen sıcak günlerini mutlulukla geçirebilmemiz için tüm güzellik ve cömertliğiyle bizi bağrında barındıran doğayla ve çevremizle tam bir uyum içinde yaşamamız; onu sevgi ve özenle korumamız gerekmektedir. Bu düşünceler çerçevesinde, anlam ve önemine uygun olarak bayram coşkusuyla karşıladığımız Nevruz´un birlik beraberlik ve kardeşlik duygularımızı artırması temennisiyle,  Türk dünyasının ve milletimizin kadim ve önemli geleneklerinden biri olan, baharın müjdecisi, doğanın uyanışı Nevruz Bayramı´nızı kutlarım.?

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
27.09.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü