USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

NOHUT EKİMİNE YÜZDE 50 DESTEK

NOHUT EKİMİNE YÜZDE 50 DESTEK

NOHUT EKİMİNE YÜZDE 50 DESTEK
20-02-2018 07:33
Google News

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Seyit Yıldız, nadasa bırakılan 530 bin dekar alan olduğunu belirterek, ?Bu yıl 30 bin dekan alanda yüzde 50 devlet destekli nohut ekimi yapılması için çalışıyoruz. Hem çiftçimiz, hem de ekonomimiz kazanacak, artık alternatif ürünlere yönelmeliyiz? dedi.

ÇİFTÇİLERE ?NOHUT´ SEMİNERİ

Nadas alanlarının değerlendirilerek, tarlaların boş bırakılmasını önlemek amacıyla Ziraat Odası´nda çiftçilere nohut ekimi ve destekleri anlatıldı. Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ ?Çiftçilerimizi, buğday-arpa üretmekle kalmayıp nohut-mercimek gibi baklagil, yonca-korunga gibi yem bitkisini alternatif ürün olarak ekmeleri konusunda bilgilendirmeye çalışıyoruz. Böylece hem çiftçimiz kazanacak, hem de Amerika ve Meksika´dan nohut ve mercimek ithalatının önlenmesine yardımcı olacağız.?dedi.

Beste KURT 

Tarım memleketi olarak bilinen, ancak tahıldan başka pek üretim yapılmayan Sivas´ta çiftçilerin alternatif ürün üretmeleri konusunda yoğun çalışma yapılıyor. Bakanlıkla yapılan görüşmeler sonrasında, geçen yıl az seviyede olan nohut ekiminin bu yıl nadasa bırakılan alanlardan 30 bin dekarlık tarlada ekilmesini sağlamak amacıyla, Ziraat Odası´nda çiftçilere nohut ekimi ve devlet desteğiyle ilgili seminer verildi.

Ziraat Odası konferans salonunda geçtiğimiz gün düzenlenen ?Nohut semineri?ne, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyit Yıldız, mühendisler, Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, ilçe başkanları ve çiftçiler katıldı.

?SADECE BUĞDAYLA OLMAZ?

Sivas tarımının bir adım daha ileriye gitmesi için yoğun gayret sarfettiği gözlenen Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, öteden beri genellikle sadece buğday-arpa ekimi yapılan Sivas´ta, çiftçilerin artık alternatif ürünlere yönelmelerinin, hem kendileri için hem de Sivas ile ülke ekonomisi için elzem olduğunu belirterek, ?Sadece buğdayla olmaz. Artık teknolojimiz de, tarım aletlerimizde gelişti. Başka bölgelerde bir yılda 2-3 ürün alınırken, Sivas´ta iki yılda bir ürün alınıyor. Tarlaların çoğu nadasa bırakılıyor, yani bir yıl boş bekletiliyor. En azından nadasa bırakılan alanlarda nohut mercimek gibi baklagillerin, yonca-korunga gibi yem bitkilerinin ekimine geçmeliyiz. Tarım Müdürlüğümüz bu yönde önemli çaba sarf ediyor. Çiftçiler olarak biz de alternatif ürün ekimine adapte olmalıyız?dedi.

?SULU TARIMA GEÇİLMELİ?

İklim değişimi nedeniyle yaşanan kuraklık korkusunun devam ettiğini de söyleyen Başkan Çetindağ, özellikle DSİ´nin sulamayla ilgili çalışmalarının daha ileri seviyeye çıkarılmasının elzem olduğunu vurguladı, ?Artık sulu tarıma geçmeliyiz, Sivas tarımının kurtuluşu ve verim artışı ancak sulu tarımla mümkün olacaktır. Siyasilerimiz ve yöneticilerimiz de buna odaklanmalıdır. Aksi taktirde köyler boşalmaya devam edecektir?dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Seyit Yıldız ise, geçen yıl az miktarda nohut ekimi yapıldığını, kısmen iyi verim alındığını belirterek, Sivas´ta nadasa bırakılan alan miktarının 530 bin dekar olduğunu açıkladı.

Hem nadas alanlarının daraltılması, hem de alternatif ürünlere yönelinmesi açısından nohut üretiminin bölge için uygun olduğunu da ifade eden İl Müdürü Yıldız, ?Bakanlığımız ile yaptığımız görüşmelerde bu yıl 30 bin dekar alandı nohut ekilmesini planladık. Ekiplerimiz ilçe-ilçe köy-köy dolaşarak anlatıyor. Bu konuda önemli mesafe alınmasını planlıyoruz. Nohut tohumunun yüzde 50´sini de devlet karşılayacak. Çiftçimiz için karlı bir ürün olacak. Ayrıca yonca ve korunga gibi yem bitkisine önemli desteklerimiz var?dedi.

Konuşmaların ardından çiftçilere nohut ekiminin teknik yöntemleri ile devletin verdiği diğer destekler anlatıldı.

           

 

 

 

 


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
22.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü