USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

?NORMAL DOĞUM TEŞVİK EDİLMELİ?

?NORMAL DOĞUM TEŞVİK EDİLMELİ?

?NORMAL DOĞUM TEŞVİK EDİLMELİ?
30-01-2017 08:58
Google News

 

Gökhan KARA /

                Halk Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Levent Sağlam, Sivas´ta sezaryen doğum oranlarının yüksek olduğunu ve bu ciddi konunun farkına varılıp annelerin normal doğuma teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

                2016 yılında yapılan 8bin 226 doğumdan 3 bin 290 tanesinin sezaryenla yapıldığını hatırlatan Dr. Sağlam, Türkiye genelinde yüzde 55 civarında olan sezaryen oranının Sivas´ta yüzde 40´lara yükseldiğini, ancak 2012 yılında bu oranın yüzde 35 olduğunu belirtti. Hemen her yıl artış gösteren Sezeryan doğumun artık önüne geçilmesi gerektiğini ifade eden Halk Sağlığı Müdürü Sağlam, "Anneler bu konuda teşvik edilmeli, bazı korkuların önüne geçilmeli" dedi.

BEBEKLERDE SOLUNUM GÜÇLÜĞÜ

                     Halk Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Levent Sağlam, "Normal doğum esnasında annesinin pelvis kemikleri arasından geçerken gerekli bir baskıya maruz kalan bebek, bu baskı sayesinde akciğerlerindeki sıvının büyük çoğunluğunu kolaylıkla atabiliyor ve dünyadaki ilk nefeslerini alması kolaylaşıyor. Buna göre sezaryen doğum yoluyla dünyaya gelen bebekler, vajinal yolla doğan bebeklere göre 5 kat daha fazla solunum güçlüğü yaşıyor" dedi.         

SEZARYEN RİSKLİ SEÇENEKTİR

                Sağlam, sezaryen doğum oranının riskli bir seçenek olduğunu belirterek "Sezaryen doğumun lüzumlu haller dışında bir doğum tercihi olarak görülmesini istemiyoruz. Sezaryen doğum normal doğumun yapılmasının mümkün olmadığı riskli durumlarda, anne ve bebek için hayat kurtarıcı olabilir ancak, komplikasyon riski normal doğuma göre daha yüksektir. Sezaryen doğum, halkımız arasında daha üstün bir doğum şekli olarak asla görülmemelidir" şeklinde konuştu.

NORMAL DOĞUM TEŞVİK EDİLMELİ

                    Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak normal doğumun teşvik edilmesi için çalıştıklarını belirten Uzm. Dr. Sağlam, "Doğum bittiği an her şey biter, komplikasyon görülme oranı çok düşüktür.  Doğum ağrıları, epidural anesteziyle giderilebilir. Annenin iyileşme ve normal hayatına dönme süreci çok daha hızlıdır, hastanede kalış süresi kısadır. Bunların annelere iyi anlatılması lazım. Sezaryenin riskleri annelere söylenmesi gerekir. Bizler çoğu zaman uzmanlarımızla ev ziyaretlerimize gidip annelere bu konular hakkında bilgi verip normal doğuma teşvik ediliyoruz. Aile Hekimliği Birimlerinde ailesi ile birlikte danışmanlık veriyoruz. Gebe sınıflarımız var buralarda biz ailelere destek vermekteyiz. Devlette bu konuda çalışmalarına tüm hızla devam ediyor. Normal doğuma teşvik primi veriliyor" ifadelerine yer verdi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
02.10.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü