USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

OCAĞIMIZ YENİDEN TÜTSÜN

OCAĞIMIZ YENİDEN TÜTSÜN

OCAĞIMIZ YENİDEN TÜTSÜN
08-01-2020 07:00
Google News

Uğur YİĞİT

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın, TBMM´den geçen termik santral düzenlemesini veto etmesinin ardından üç bacası bulunan Kangal Termik Santrali filtre takmadığı için mühürlendi. Hem Sivas hem de Kangal ekonomisine katkı sağlayan santralde taşeron firmalarda çalışan işçilere üç ay ücretsiz izin verilmesi teklifinde bulundu. İşçiler bu teklifi kabul etmezken AK Parti Kangal İl Genel Meclis üyesi Emin Ünlüer santralde yaşanan son durum hakkında bilgiler verdi. Ünlüer,?Kangal Termik Santrali 1986 yılında kuruldu. İki üniteyle kuruldu. Her ünitede 150 megavat elektrik üreten bir santraldir. 2001 yılında da kömür rezervinin çok olmasından dolayı üçüncü ünitede kuruldu. Üçüncü ünitenin kurulmasıyla baca gazı arıtmasıyla tamamen çevreye duyarlı, çevreye zarar vermeyen baca gazı yapıldı. Kangal´da 1986´dan bugüne kadar hiçbir sorun sıkıntı olmadan çalışıyordu. 2013´te özel sektöre geçti. 2013´te özel sektöre geçmesiyle o baca gazı olmayan bacalarımızda da elektronik filtre var. Bu elektronik filtre dediğimiz olay yanan külü dışarıya atmıyor. Kül yine bantlarla hafiften nemlendirilerek götürülüyor. Depolanıyor. El değiştirdikten sonra teknik şartnamede zaten var. Burayı alıp işletmeye geçirecek firmaların baca gazı arıtma zorunluluğu vardır. İki sefer bu uzatıldı. Bugün 7 yıl oldu el değiştireli işletmeci çalıştırıyor. Veto edildikten sonra yasaların uygulanmasıyla 1986 yılından beri üç tane tüten ocağımız, bu ocakların bacası da kapatıldı.? dedi.

FİRMA ÇALIŞTIRAMAYACAĞINI SÖYLEDİ

Santralin kapatılmadan önce firmayla santralde toplantı yaptıklarını ifade eden Ünlüer,?Kapatılmadan önce biz orayı işleten firmayla iki gün önce termik santralde toplantı yaptık. Şöyle bir iddia söyleniyordu.  ?Para aldınız baca gazı niye yapmadınız´ deniliyordu. Ben kendilerine sordum. Kendileri aldıklarını paranın baca gazıyla ilgili değil de aldıkları parayı borçla aldıklarını, bankalara borçlu olduklarını faizlerle destekleme noktasında para aldıklarını söylediler. Baca gazı arıtmalarını yapmalarının mümkün olmadığını, paralarının olmadığını, bankaların kredi vermediğini, santrali de krediyle aldıklarını, kredi limitlerinin dolu olduğunu, bankaların kredi vermediğini ifade ettiler. ?Baca gazı yapamayız, gücümüz yok´ dediler.  Üçüncü üniteyle ilgili geçici çalışma izni istendi. Ancak geçici üretim izni de alınsa üçüncü üniteyi en fazla üç ay çalıştırabileceklerini söylediler.  Üçüncü üniteyi de çalıştıramayacaklarına çalıştırılması durumunda gelir ve giderlerini karşılayamayacaklarını ifade ettiler. Çözüm olarak baktığımız zaman mutlaka özelleştirilirken şartnamede vardı. Bin 226 tane çalışan var. Biz üç tane sönen ocağımızın, üç tane tüten bacamızın yeniden açılmasını istiyoruz. Devlet mi alır? Sonuçta enerjiyle ilgili firma çok net söyledi.  Çalıştıramayacaklarını söyledi. ? diye konuştu.

İŞ VE AŞ KAPIMIZ YENİDEN AÇILSIN

Firmanın bazı tekliflerde bulunduğunun altını çizen Ünlüler, sönen bacalarının tekrar tütmesini istediklerini ifade ederek şunları söyledi:

?Tek alternatif olarak bu şekilde devam etsin, üçüncü ünitenin biz baca gazı arıtmasını yapalım. Çalıştıralım. İki üniteyi de biz çalıştıralım. Devlet bize para versin veya kredi bulsun. Teminat verecek teminatlarımız da yok. Devlet burada kefil bulsun. Ürettiğimiz elektrikten de baca gazı için anlaştığımız firmalara bize ödeyeceği paranın bir kısmını kesip onlara versin diye teklif ettiler. Taşeron firmalar işçilere ücretsiz izine ayırıyoruz demişler. Üç ay sonra ne olur bilinmiyor. İşçilerde zaten kabul etmemiş.  Kangal´ın üç tane yanan ocağı söndü. Bin 226 kişide üç ay sonra işsiz, aşsız kalacaklar. Bu esnafın ocağının sönmesi, evlerin bacalarının sönmemesi yani hem Sivas´ın hem de o bölgeyi gerçekten sıkıntılı günler bekliyor. Biz Kangalılar olarak biz bin 700 rakımda kırsalda bekçilik yapıyoruz. 1986´dan beri başka arayışlara da girmedik. Orada doğup büyüyen insanların orası aş, iş kapısıydı. Biz tekrar aş işçi kapımızın açılmasını açılıp çalışmasını istiyoruz. Biz sönen bacalarımızın tütmesini istiyoruz. ?

 

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19.09.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü