Uğur YİĞİT
Türkiye´nin en uzun nehri olan Kızılırmak´ın Sivas merkezden geçen bölümlerinde 2 aydır balık ölümleri yaşanıyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri yaşanan balık ölümleri için inceleme başlattı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri sudan ve balıklardan numune alırken, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri de fabrikalarda ve bölgedeki diğer tesislerde incelemelerde bulundu. Sudan ve balıklardan alınan Ankara´da Etlik Veteriner Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü´ne gönderildi. Burada yapılan incelemede balıkların hava sıcaklığına bağlı olarak su debisinde yaşanan düşüşle birlikte balıkların oksijen yetersizliğinden öldüğü tespit edildi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerince yapılan incelemede de herhangi bir olumsuzluk ile zehirlenme bulgusuna rastlanılmadı.
SONUÇLARDA OKSİJEN YETERSİZLİĞİ ÇIKTI
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Durdu Akdağ, Küresel ısınmaya bağlı olarak, sularda azalma söz konusu bu yoğunluktaki balıklarda durgun sularda popülasyonu artmış durumda dolayısıyla kontrollü bir avcılıkta söz konusu sportif amaçlı yaz aylarında da bu durgun sularda da oksijen dolayısıyla balık ölümleri meydana gelmekte. Akıntılı olan bölgelerde balık ölümleri söz konusu olmayıp durgun sularda lokal olarak daha fazla popülasyon olduğundan suların ısınmasıyla oksijen azlığından çok fazla balık olan yerlerde ölümler meydana gelmektedir. Bizim burada da her sene meydana gelmektedir. Sivas Kızılırmak´ın doğduğu yer ama debisi anlamında en az yer olduğu için buralarda balık ölümler meydana gelebilmektedir. Ankara Etlik Veteriner Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne gönderdik. Balık ölümlerinde herhangi bir olumsuzluğa rastlanılmadı. Sudan da numune alındı. DSİ inceleme yaptı. Söz konusu oksijen yetersizliği balıkların dış otopsi muayenelerinde de göründü ağızları açık öldüğünden dolayı oksijen yetersizliğinden öldüğü kanaati oluştu." dedi.
ZEHİRLENME BELİRTİSİ YOK
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri Çevre Yönetim ve Denetim Şube Müdürü İbrahim Bayat da, “Çevre denetimleri kapsamında balık ölümlerinin sebebini araştırmaya çalıştık. Yaklaşık bize 10-15 gün önce ilk ihbar geldiğinde Çevre Denetimi Şube Müdürlüğü olarak Kızılırmak güzergahı boyunca İmranlı-Zara-Hafik- Sivas boyunca incelemelerde bulunduk. Fabrika, sanayi, organize sanayi bölgeleri, diğer işletmelerin ve evsel atık bırakan işletmelerin denetimini yaptık. Buna göre herhangi bir toksit madde veya kimyasal madde deşarj eden işletme veya kaynak bulamadık. Dolayısıyla herhangi bir toksit yada kimyasal maddeden değil doğrudan su debisinin düşmesi su sıcaklığının artması ve oksijen seviyesinin düşmesinden kaynaklanmaktadır" diye konuştu.
Editor : Haberpanelim