Hayrullah AĞKAŞ
Ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunu olan bebek ölümlerinin önlemesine yönelik sağlık Bakanlığı tarafından konu ile ilgili çeşitli programlar yürütülmeye devam ediyor.
Bu çalışmalar sonucunda Türkiye´de bebek ölüm hızı son 10 yılda hızla düşerek, 2018 yılında 28 hafta üzeri Bebek Ölüm Hızı binde 6´ya indi. İlimizde ise 2018 yılı verilerine göre Bebek Ölüm Hızı binde 4,3 olarak belirlendi. Sivas bu oran ile 81 il içerisinde en düşük bebek ölüm hızı sıralamasında 7. sırada yer aldı.
İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 2018 yılı Bebek Ölümleri İl Değerlendirme Toplantısı yapıldı. Numune Hastanesi´nde yapılan toplantıya Kamu Hastaneleri Başkanı Dr. Mesut Acıöz, İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Fethullah Selçuk Moğulkoç, Numune Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ertan Temizöz ve sağlık personeli katıldı.
Toplantıda İl Sağlık Müdürlüğü Çocuk Ergen ve Kadın Üreme Sağlığı Birim Şefi Dilek Yıldızbacak bebek ölümleri verileri hakkında bilgiler vererek, ?2018 yılında ilimiz genelinde 50 bebek ölümü gerçekleşti. Dünyada, 2017 yılında 2,5 milyon çocuk yaşamının ilk ayında hayatını kaybediyor. İlk gün yaklaşık 1 milyon ölüm, sonraki 6 gün içinde 1 milyon ölüm ve her gün yaklaşık 7 bin yeni doğanı kaybettik? dedi.
Türkiye´nin 5 yaş altı ölüm verilerinde ise yeni doğan ölümlerinin dünya geneline göre daha yüksek bir oranda olduğuna dikkat çeken Yıldızbacak, ?Yeni doğan ölümlerinin dağılımına bakıldığında birinci gün ölümlerindeki ağırlığın 2 -7 günlere kaydığını görüyoruz. Sivas´ta ise yeni doğan ölümlerinin dünya ve Türkiye verilerine paralel olarak gerçekleştiğini görüyoruz? diye konuştu.
Bu konuda hassas bir çalışma yürüttüklerini kaydeden Çocuk Ergen ve Kadın Üreme Sağlığı Birim Şefi Yıldızbacak, ?Bebek ölümlerini en aza indirmek adına gayret göstermeye devam edeceğiz. İlimiz Numune Hastanesinde yeni göreve başlayan, Perinatoloji Uzman Hekiminin riskli gebeliklerin obstetrik incelemelerinde kullanabilmesi için ivedilikle yüksek teknolojili 4D doppler usg cihazı temin edilmiştir. Yeni doğan persistan pulmoner hipertansiyonu hastalığında inhale nitrik oksit, dünyada ilk tedavi seçeneği olarak kullanılmaktadır. Bu gazın tüm yeni doğan yoğun bakım ünitesi olan hastanelerde bulundurulması hayati önem taşımaktadır? ifadelerini kullandı.
Birim Şefi Dilek Yıldızbacak, şöyle konuştu:
?Konu ile ilgili 2017 Mart ve Temmuz aylarındaki Bebek Ölümleri Kornişon kararlarında da alınması ile ilgili resmi yazılarımızı yazmıştık. Ancak hala gazın alınmadığı tespit edilmiş olup, hastane yöneticileri tarafından ivedilikle temin edilmesi gerekmektedir. 14-30 Ocak 2019 tarihleri arasında halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Çocuk Ergen Sağlığı Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen yeni doğan temel yaklaşımı ve bebek ölümlerinin önlenmesi çalışmaları kapsamında, özellikle yeni doğan transportunda görev alan il merkezi ve ilçelerde toplam 200 sağlık personeline temel yeni doğan bakım eğitiminin yanı sıra transport kuvöz kullanım eğitimi yapılmıştır. Hastanelerinizde bahsi geçen hastalık tanısı ile meydana gelebilecek bebek ölümlerinin adli vaka olması durumunda, adli tıp kurumundan alınan raporlarda inhale nitrik oksit eksikliği bildirir rapor çıkması halinde hastanelerinize açılacak tazminat davalarıyla karşı karşıya kalacağınızı bildiririz.?
Editor : Haberpanelim