Burcu CELLAT/
Her yılın 21 Mart´ında kutlanan Dünya Down Sendromu Günü nedeniyle basın açıklaması yapan Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Sezgin, hastalığın tanımını yaptı, ebeveynleri erken eğitim noktasında uyardı.
Down Sendromlu bireyler için, ?Onlar da tıpkı bizim gibi +1 farkla? diyen Prof. Dr. Sezgin, ?Pediatri, Nöroloji, Gastroenteroloji, Hematoloji, Endokrinoloji, Kardiyoloji, Psikiyatri, Göz, KBB, Ortopedi, Fizik Tedavi ve Genetik uzmanlarının düzenli takibi ve kişiye özel beslenme ve egzersiz programlarının oluşturulması yaşam kalitesinin artırılmasına büyük katkı sağlar. Erken dönemde başlanan, uygun, düzenli ve disiplinli bir eğitim ile hayatlarını az miktarda bir destekle idame ettirebilirler. Okuyabilir, çalışabilir, spor yapabilir, müzik aleti çalabilirler. Son derece iyi niyetli, güler yüzlü ve sevecen çocuklardır. Bizlerle, aynı duyguları yaşarlar. Sevme-sevilme ihtiyacı duyan, oyun oynayan, kızan, küsen, üzülen, ağlayan, gülen, aşık olan, hayal kırıklığına uğrayan, dans eden, şarkı söyleyen, kendi kişiliği ve farklı yetenekleri olan bireylerdir? dedi.
GEBELİKTE
TESTİN ÖNEMİ
Gebelik döneminde Down Sendromu testlerinin yapıldığını da söyleyen Prof. Dr. Sezgin, açıklamasında şu ifadelere yer verdi; ?Hamilelik döneminde, çeşitli kan testleri ve görüntüleme yöntemleri ile Down Sendromu taraması rutin olarak yapılmaktadır. Taramada pozitiflik veya şüphe varlığında, tanıyı teyit veya ekarte etmek için ise gebelik haftasına uygun olacak şekilde çeşitli doğum öncesi genetik tanı testlerinden faydalanır. Anne kanında bulunan bebeğe ait genetik materyalin araştırıldığı moleküler tarama yöntemleri de bazı gebelerde kullanılabilir. Ancak bu testlerde bir anormallik tespit edilirse teyidi için kromozom analizi gibi klasik genetik testleri yapmak şarttır.?
Editor : Haberpanelim