Uğur YİĞİT
Türkiye Cumhuriyeti´nin kurucusu ve önderi Mustafa Kemal Atatürk, 57 yıllık yaşamında milletinin ve vatanının bağımsızlığı için girdiği her mücadeleyi askeri ve siyasi dehasıyla zaferle taçlandırdı. Büyük Önder Atatürk, 1881´de Selanik´te dünyaya geldi. Annesi Zübeyde Hanım´ın arzusu doğrultusunda ilköğrenimine Hafız Mehmet Efendi´nin mahalle mektebinde başlayan Atatürk, daha sonra babası Ali Rıza Efendi´nin isteği ile geçtiği Şemsi Efendi Mektebinde ilkokulu bitirdi. Ortaokul eğitimi için gittiği Selanik Mülkiye Rüştiyesinden kendi isteğiyle ayrılan Atatürk, öğrenimini Selanik Askeri Rüştiyesinde sürdürdü. Bu okulda matematik öğretmenliği yapan Yüzbaşı Mustafa Efendi, Atatürk´ü sınıftaki diğer Mustafalar´dan ayırmak için üstün yetenekli öğrencisine ikinci ad olarak "Kemal" ismini koydu.
Mustafa Kemal, Selanik Askeri Rüştiyesini bitirdikten sonra Manastır Askeri İdadisinden ikincilikle mezun oldu. Askeri öğreniminin yanında yabancı dil eğitimi de alan Atatürk, yazları izinli döndüğü Selanik´te Fransızca dersleri gördü. Daha sonra İstanbul´a gelerek 1899´da girdiği Harp Okulu´nu 1902´de teğmen rütbesiyle bitiren Atatürk, Harp Akademisinden de 1905´te kurmay yüzbaşı rütbesiyle mezun oldu. Atatürk, kurmaylık stajı için, 1905´te Şam´da 5. Ordu emrine atandı. Suriye bölgesindeki üstün hizmetleri nedeniyle Beşinci Rütbe´den Mecidi Nişanı verilen Atatürk, 1907´de merkezi Makedonya´nın Manastır şehrinde bulunan 3. Ordu Karargahı´na atandı. Atatürk, 3. Ordu Karargahı´nın Selanik´teki kurmay şubesinde görevlendirildi. Mustafa Kemal Atatürk, Manastır ve Selanik´te görevliyken 1909´da İstanbul´daki 31 Mart Vakası´nı bastıran Hareket Ordusu´nda görev yaptı.1910´da Arnavutluk´taki isyanı bastırmak için düzenlenen harekatta da görevlendirilen Atatürk, İtalya´nın 1911´de Trablusgarp´a asker çıkarması üzerine Tobruk´a gönderildi. Tobruk ve Derne´de Türk kuvvetlerini başarıyla yönettikten sonra binbaşı rütbesiyle 1912-1913 yıllarında Balkan Savaşı´na katılan Atatürk, Edirne´yi Bulgaristan´dan geri alan kolorduda görev yaptı. Çanakkale´de üstün başarı Atatürk, 1913´te Sofya´da ataşeliğe atandı. Ataşe olarak görev yaptığı sırada, Birinci Dünya Savaşı´nın başlaması üzerine Atatürk, Başkomutanlık Vekaleti´ne müracaat ederek cephede görev aldı.
İLK CUMHURBAŞKANI OLDU
Türkiye Cumhuriyeti´nin ilk Cumhurbaşkanı Kurtuluş Savaşı´nın ardından TBMM tarafından 29 Ekim 1923´te Cumhuriyet ilan edilirken, Mustafa Kemal Atatürk de cumhurbaşkanı seçildi. 1938´deki ölümüne dek arka arkaya 4 kez cumhurbaşkanı seçilen Atatürk, bu görevi en uzun süre yürüten Cumhurbaşkanı oldu. Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk´e 14 Haziran 1926´da İzmir´de yapılması planlanan suikast girişimi engellendi. Suikast girişiminin elebaşları İzmir´de tutuklandı. Gazi Mustafa Kemal´e, 24 Kasım 1934´te 2587 sayılı Kanunla "Atatürk" soyadı verildi ve bu soyadının başkaları tarafından kullanılması yasaklandı. Türkiye´nin bölgesinde ve dünyada etkili bir aktör olarak öne çıkmasına katkıda bulundu.
HER MÜCADELEDEN ZAFERLE ÇIKTI
Türk milletinin Kurtuluş Savaşı´nı başarıyla yöneten bir komutan olarak değil, aynı zamanda gerçekleştirdiği devrimlerle de dahi bir devlet adamı olarak tarihe geçen Mustafa Kemal Atatürk, 57 yıl süren yaşamında, milletinin ve vatanının bağımsızlığı için yılmadan çalıştı ve girdiği her mücadeleden zaferle çıktı. Askeri ve siyasi dehasıyla Türk ve dünya tarihine adını altın harflerle yazdıran Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938´de 57 yaşındayken Dolmabahçe Sarayı´nda saat 9´u 5 geçe hayata gözlerini yumdu.
Atatürk´ün naaşı 10 Kasım 1953´te Anıtkabir´e nakledildi. Atatürk´ün Türk bayrağına sarılı tabutu, Dolmabahçe Sarayı büyük tören salonunda bir katafalk üzerine yerleştirilerek 3 gün süreyle milletin ziyaretine bırakıldı. Cenaze, daha sonra 20 Kasım 1938´de Ankara´ya getirildi ve 21 Kasım 1938´de büyük törenle Etnografya Müzesi´ndeki geçici kabrine konuldu. Cenaze törenine bütün dünya devletleri özel temsilciler gönderdi. Törende, Çanakkale´de ve diğer muharebelerde Atatürk´e karşı savaşmış yabancı generaller de yer aldı. Atatürk´ün naaşı, ölümünün 15´inci yılı olan 10 Kasım 1953´te Anıtkabir´e nakledildi.
Editor : Haberpanelim