Burcu CELLAT/
Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız, ilimizdeki patates üreticileri ile bir araya gelerek, patates ekiminde dikkat edilmesi gereken hususları paylaştı.
Yıldız, Müdürlük binası toplantı salonunda geçtiğimiz gün gerçekleştirilen toplantıda, Sivas´ta patates üretiminin cazip olduğunu belirterek, ?İlimiz toprakları bakir ve patates hastalık-zararlıları yönünde temiz olduğu için, patates üretimini cazip kılmaktadır. Ayrıca rakım yüksek olduğundan üretilen patateslerin kuru madde oranı yüksek olmakta, bu da depoda dayanıklılığı artırmaktadır. Özellikle mildiyö gibi iklimle ilgili hastalıkların mücadelesinde daha az kimyasal ilaç kullanılmaktadır. İlimizde üretilen patatesler albenisi yüksek kalite ve ticari yönden de kendini ispatlamış durumda olup, patates ekimi ile ilgili hiçbir problem bulunmamaktadır? dedi.
2018´de 21.154
DEKAR ALANDA ÜRETİM
Şehirde birçok tohumluk ve yemeklik patates üretimi yapan firmaların arazi kiraladığını da vurgulayan Yıldız, 2018´de 8 bin 633 dekar alanda tohumluk, 12 bin 521 dekar alanla yemeklik olmak üzere toplam 21 bin 154 dekar alanda patates üretimi yapıldığını açıkladı.
DESTEKLERE DEVAM
Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız, üretimin yanında olduklarını, her türlü desteği verdiklerini ve vermeye devam edeceklerini belirterek, açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
?Üretimin sürdürülebilir ve rantabl olabilmesi için uymamız gereken bazı kurallar vardır. Bunlardan birincisi Bitki Pasaportu Yönetmeliği gereği patates, üretim iznine tabidir. İl ve ilçe Müdürlüklerine müracaat yaparak mutlaka üretim izni almamız gerekmektedir. İkincisi, Münavebe şartlarına mutlaka uymamız gerekmektedir. Parsel bilgileri ve üzerindeki ekili olan ürün bilgileri uyumlu olmak zorundadır. Zaten bundan sonraki destekleme politikası da bu şekilde olacaktır. Yemeklik patates üretiminde hastalık ve zararlıların önüne geçebilmek ve verimi artırmak için mutlaka hastalıklardan ari sertifikalı tohum kullanmamız gerekmektedir. Hastalık, zararlı ve yabancı ot ilaçları ile gübre tavsiyelerinin İl ve İlçe Müdürlüklerimizden alınması ve uygulamalar esnasında çevre kirliliği konusunda hassasiyet gösterilmesi önem arz etmektedir. Patates üretiminde Karantinaya tabi hastalıklar yayılması Devletimizin ve Müdürlüğümüzün iş yükü ve masrafı artırdığı gibi üreticinin karlığına menfi tesir etmektedir. Siz üreticiler olarak bizler ise Tarım Orman İl Müdürlüğü olarak, Sivas topraklarının temiz kalabilmesi için hepimizin üstüne düşen görevi yapması gerekiyor.?
Yıldız´ın konuşmasının ardından toplantı, patates üreticilerinin merak ettiği konulardaki soru-cevap ile son buldu.
Editor : Haberpanelim