USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

"Sivas Direnişin ve Dirilişin Adıdır"

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundaki en önemli mihenk taşlarından biri olan ve milli iradenin tecelli ettiği 4 Eylül Sivas Kongresi’nin 105. Yıl Dönümü düzenlenen törenle kutlandı. Törende konuşan TBMM Başkanvekili Celal Adan, “Dünya Türklüğün üzerine çullanmış ve onu yere düşürmeye çalışırken; aziz milletimizin ayaklarının üzerinde durduğu yer, Sivas’tır.

04-09-2024 12:32
SİVAS
Google News

Demet KARAKUŞ

Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı Sivas Kongresi’nin 105’inci yıl dönümü düzenlenen törenle kutlandı. Programa Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan Vekili Celal Adan’ın yanı sıra CHP Genel Başkanı Özgür Özel, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici,  Vali Yılmaz Şimşek,  AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, milletvekilleri ile diğer il protokolü üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

ATATÜRK ANITINA ÇELENK SUNULDU

Etkinlikler kapsamında ilk olarak Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk Anıtına çelenk sunuldu. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan Vekili Celal Adan’ın da katıldığı etkinliklerde Adan ve il protokolü Atatürk Anıtına çelenk sundu.

 

KONGRE TEMSİLİ OLARAK CANLANDIRILDI

Daha sonra ise tarihi kongrenin yapıldığı Atatürk ve Kongre Müzesinde Sivas Devlet Tiyatrosu oyuncuları tarafından kongrenin temsili canlandırılması yapıldı. Meclis Başkan Vekili Celal Adan da temsili canlandırmayı izledi. Buradan Kongre Müzesi bahçesindeki programa geçildi. Programda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 4 Eylül Sivas Kongresi mesajı okundu.

SİVAS KONGRESİ ŞANLI TARİHİMİZİN ALTIN VESİKASIDIR

Törende konuşan Meclis Başkan Vekili Celal Adan, “105 yıl önce bugün; bu milletin istiklâli ve istikbâli için bir haykırış yükselmiştir. Bu haykırış; bütün Anadolu ve Rumeli’nin sesidir. Bu toprağın evlatlarını, işgalcilere karşı topyekûn ayağa kalkmaya çağırmıştır. İşte o yiğit sesin yükseldiği yer; duvarlarında tarihimizin bir nabız gibi attığı bu şehirdir. Dünya Türklüğün üzerine çullanmış ve onu yere düşürmeye çalışırken; aziz milletimizin ayaklarının üzerinde durduğu yer, Sivas’tır. Bu kutlu belde, bu yiğit şehir; direnişin ve dirilişin diyarıdır. Sivas Kongresi; şanlı tarihimizin altın vesikasıdır. Fakat onun ışıltısı, gelip geçici bir yaldız parlaklığı değildir. Bu tarihi hadisenin ışığı, halen yolumuzu aydınlatmaktadır. Sivas Kongresi’nde sergilenen kahramanlık ve kararlılık; bugün dahi yol haritamızı çizen cetvel, istikametimizi işaret eden pusuladır. Bin bir zahmetle Anadolu’nun dört bir köşesinden çıkan vatan sevdalıları; yokluğun, yoksulluğun, tehlikelerin ket vurduğu yollarda sayısız badire atlatmıştır. Bu zorlu serüvenin sonunda o abide şahsiyetler; yiğitlerin şehri ve şehirlerin yiğidi olan Sivas’a gelmiştir. Çift başlı kartalın Anadolu'ya gelip konduğu, Selçuklu'nun tahtını kurduğu, mazinin cesaret ve kahramanlıkla hamurunu yoğurduğu Sivas; Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere, kapısını çalan vatanperverleri bağrına basmıştır. O çetin günlerde; kongre salonunu dolduran, sadece farklı şehirlerden gelen temsilciler değildir. O gün Sivas’ın gök kubbesinde çınlayan ses; binlerce yıllık kadim medeniyetimizin sesidir. Asya bozkırlarından Anadolu’ya taşıdığımız tohumun, gölgesi yedi iklim üç kıtayı kaplayan çınarın, derin köklerimizin sesidir. Kellesini verse dahi başını eğmeyen soylu milletimizin sesidir. Ergenekon’da demirden dağları eriten, Fetih’te karanlık bir çağın kirli duvarlarını yıkan, Çanakkale’de sömürgecileri tarihin çöplüğüne gömen ruh; 105 sene önce bugün Mustafa Kemal Paşa ve yol arkadaşlarında vücut bulmuştur. Bin yıl önce “Üstte mavi gök çökmedikçe, altta yağız yer delinmedikçe senin ilini ve töreni kim bozabilir” diyen, 105 yıl önce “Ya istiklâl ya ölüm” diyen millet; teslim olmayacaktır. Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarından devraldığımız 2000 yıllık kutlu Türk devletine halel gelmeyecek ve gelecek nesillere emanet salimen aktarılacaktır.  Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk gençliğine hitabında belirttiği gibi “dahilî ve haricî bedhahlar”, işin sonundan bedbaht olacaktır. Türkiye Cumhuriyeti ise ilelebet payidar kalacaktır.” ifadelerini kullandı.

 

BİR MİLLETİN KURTULUŞUNU HAZIRLAYAN KARARLAR VERİLDİ

 CHP Genel Başkanı Özgür ise konuşmasında Sivas Kongresi bağımsızlığımızdan asla vazgeçmeyeceğimizi dünyaya duyuran bir kongre olduğunu ifade etti. Özel, “Bir milletin kurtuluşunu hazırlayan kararların verildiği yer burasıdır. 105 yıl sonra bu tarihi mekânlarda bulunmanın mutluluğunu yaşıyorum. Yüreğinde vatan millet bayrak ve Atatürk sevgisi olan Sivaslılarla birlikte olmaktan gurur duyuruyorum. Biraz önce çeşitli siyasi partilerin tarihi geçmişlerine yapılan atıflara katkı olarak buradan büyük bir onurla bir tarihi hatırlatma yapmak da ben istiyorum. Sivas Kongresi’nde Anadolu’daki işgale karşı mücadele veren tüm yapılar, birleştirilmiş ve Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti adı altında toplanmıştır. Bu cemiyet İstiklal Savaşı’nın omurgasını oluşturan yapıdır ve bu yapı önümüzdeki süreçte bütün Anadolu’nun şahit olduğu bir kenetlenmeyi hayata geçirecek ve İstiklal Savaşı’nı kazanmamızı sağlayacak olan mücadeleyi başlatacak. Bu yapı, Cumhuriyet’in kurulmasına giden yolda Cumhuriyet Halk Fırkası adını alıp daha sonra Cumhuriyet Halk Partisi’ne dönüşecektir. 1927 yılında yapılan ve resmen 1’inci Kongresi olarak açılan kongrede Mustafa Kemal Atatürk hem açılışta hem kongrede Büyük Nutuk’ta CHP’nin ilk kongresinin yapılmakta olan 1927 kongresi değil 4 Eylül 1919’da başlamış olan Sivas Kongresi olduğunu kayda geçirmiş ve Büyük Nutuk’unda yer vermiştir.” dedi.

 

 

TARİHİN DÖNÜM NOKTASI

 BBP Genel Başkanı Mustafa Destici de Sivas Kongresi’nin milli mücadeledeki önemine değinerek, “Kurtuluş Savaşı'mız, kadim Türk tarihinin en önemli dönüm noktalarından biri olmasıyla birlikte, tüm mazlum milletler için bir umut kaynağı olma niteliği taşır. Yokluklar içinde kazandığımız zafer, kurduğumuz devlet ve milletçe başardıklarımız, tüm mazlumlar için istikamet belirleyen bir şeref levhası olarak, milletimiz var oldukça tarihte yerini alacak. 4 Eylül Sivas Kongremizin 105. yılının vatanımıza, milletimize ve Türk dünyasına bir kez daha hayırlı olmasını niyaz ediyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm şehitlerimizi, gazilerimizi rahmetle minnetle ve şükranla yad ediyorum. Mekanları cennet olsun” şeklinde konuştu.

 AYNI RUH VE İNANÇLA VATANIMIZA SAHİP ÇIKMALIYIZ

Sivas Valisi Yılmaz Şimşek Sivas Kongresi’nin vatanının bölünmez bütünlüğüne giden yolda en önemli mihenk taşlarından biri olduğuna işaret ederek “Tarihi ve milli sorumluluğunu her zaman yerine getiren Sivas, bundan sonra da Anadolu’nun çarpan yüreği olarak her daim dimdik duracak, birliğimizin ve beraberliğimizin sarsılmaz kalesi olacaktır. Bundan sonra bize düşen görev aynı ruh ve inançla vatanımıza, bayrağımıza istiklalimize sahip çıkmak, birlik ve beraberliğimizden ödün vermeden her türlü zorluk karşısında mücadele ederek milli hedeflerimize ulaşmaktır. Sivas Kongresi’nin 105. yıl dönümünde Kurtuluş Savaşımızın başkomutanı, cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kongre delegelerini saygı ve rahmetle bir kez daha anıyorum” ifadelerini kullandı.

MİLLİ İRADE KENDİNİ GÖSTERMİŞTİR

4 Eylül Sivas Kongresi’nin Anadolu’nun birliğini ifade ettiğini hatırlatan AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, “4 Eylül Sivas Kongresi'ne kadar Anadolu ve Rumeli'de birçok noktada kurulmuş olan Müdafa-i Hukuk Cemiyetleri Sivas’ta tek çatı altında toplamıştır. Yani birliği ve tekliği burada temsil etmektedir. Sivas her ne kadar o tarihlerde güvenli ve emin bir şehir olsa da aynı zamanda bu yaklaşımıyla beraber bütün Anadolu'da ve Rumeli'de kurulmuş olan tüm cemiyetleri tek çatı altında burada toplamıştır. Ve bu yönüyle beraber aldığı kararlarla ‘manda ve himaye kabul edilemez, vatan asla kendi sınırları içerisinde bölünemez ve parçalanamaz’ diyerek milli bir irade ortaya koymuştur.” dedi.

Kutlama programı protokol konuşmalarının ardından Devlet Halk Dansları Topluluğu tarafından sunulan halk oyunları gösterisi ile sona erdi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
16.09.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Fenerbahçe513+11
2Galatasaray412+11
3Başakşehir FK410+6
4Beşiktaş410+6
5Eyüpspor59+4
6Konyaspor57-1
7Sivasspor57-1
8Antalyaspor57-3
9Göztepe46+2
10Samsunspor46+1
11Kasımpaşa55-2
12Çaykur Rizespor54-10
13Trabzonspor330
14Gaziantep FK33-1
15Alanyaspor53-5
16Bodrum FK53-5
17Kayserispor32-1
18Hatayspor52-5
19Adana Demirspor51-7
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü