USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

RAMAZAN´DA SAĞLIKLI BESLEN, FORMDA KAL

RAMAZAN´DA SAĞLIKLI BESLEN, FORMDA KAL

RAMAZAN´DA SAĞLIKLI BESLEN, FORMDA KAL
26-05-2017 07:58
Google News

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ezgi Arı, on bir ayın sultanı Ramazan ayının zayıflama ayı olmadığını belirterek, iftar ve sahur sofraları için sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu.

Gökhan KARA/

Rahmet, mağfiret ve bereket ayı Ramazan için bu gece ilk sahura kalkılacak ilk iftar ise yarın yapılacak.

17 saati oruçlu geçirecek olanlar için sağlıkla beslenme uyarısında bulunan diyetisyen Ezgi Arı, iftar için en önemli kuralın uzun süreli açlıktan sonra mideyi besin tüketimine hazırlamak olduğunu bildirdi.

Ramazan ayının zayıflama ayı olmadığını, bu mübarek ayın nefisle imtihan olduğunu da sözlerine ekleyen Arı, ?Uzun yaz günlerinde akşam saatlerine kadar beklerken vücudumuzun ilk yapacağı metabolizmayı yavaşlatmak, enerji tasarrufuna gitmek olacaktır. Ramazan´da zayıflamak isteyenlerin çoğu sadece iftar yapıp uyumakta, sahur yapmamayı tercih etmektedir. Fakat bu durum bırakın zayıflamayı vücuttaki yağ dokusunu arttırıp, kas kaybına yol açıp, Ramazan bitince de tekrardan kilo artışına yol açabilmektedir. Dengeli ve yeterli beslendiğiniz taktirde Ramazan´da hem sağlıklı hem de fit bir vücut yakalamak mümkün olabilir? dedi.

?İFTAR SOFRALARI SADE VE

BESİN GRUPLARI DENGELİ OLMALI?

İftar sofralarının gösterişten uzak olması gerektiğinin önemine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Ezgi Arı, iftar sofralarının sade ve besin gruplarının dengeli dağıtıldığı, aile bireylerinin bir arada olduğu, bol muhabbetli sofralar olması gerektiğini vurguladı.

Arı, Ramazan ayında sağlıklı ve dengeli beslenme üzerine yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;
?Orucumuzu açarken önce su (en fazla 2 su bardağı) sonra da düşen kan şekerini düzeltmek için hurma yenilebilir. Ardından çorba ve salatayla midemizi yarı doyurup küçük on dakikalık bir ara vermekte fayda var. Bu küçük molanın ardından ana yemek ki özellikle kırmızı et, tavuk, balık, kuru baklagillerle yapılmış az yağlı, az tuzlu ki bol baharatlı olabilir yemekleri tercih edebiliriz.  Ana yemeğin yanında yoğurt, cacık, ayran, kefir ve yoğurt-sebze karışımıyla yapılmış mezeler de sofralara renk katabilir.

TOK TUTAN SAHUR

Sahursuz oruç tutulmaz, tutanların ise kaslarıyla vedalaşma zamanı gelmiş demektir. Sahurda soframızdan eksik etmememiz gereken yiyecekler bol proteinli ve posalı yiyeceklerdir. Öncelikle eşsiz bir protein kaynağı olan yumurta, az tuzlu peynir, yoğurt, ayran, kefir kesinlikle sahur sofralarında bulunmalıdır. Ceviz, fındık ve badem gibi yağlı tohumlar da tokluğunuza tokluk katar. Tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, tam buğdaylı lavaşlar, bol yumurtalı tam buğday unuyla yapılmış krepleri tabi ki yiyebiliriz.

RAMAZANDA SÜTLÜ TATLILARI YİYİN

Tatlılar göründükleri gibi masum değiller. İki adet orta boy baklava yetişkin bir insanın günlük ortalama kalori ihtiyacın neredeyse yarısını karşılar. Benim önerim iftardan sonra güzel bir rezeneli bitki çayının yanı sıra küçük bir kuru meyve tabağından yana. Bu vitamin ve mineral deposu kuru meyveleri yedikten sonra inanın tatlı isteğinizi unutacaksınız. İlla da tatlımı yemek isterim diyenlere da en hafif tatlı dondurma, Ramazan´ın vazgeçilmezi güllaç ve tabi ki sütlü tatlılardır.?

 


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
22.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü