Uğur YİĞİT
Kurtuluştan Kuruluşa temasıyla düzenlenen çalıştay Cumhuriyet Üniversitesi Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Cumhuriyet´in 100´üncü yılı dolayısıyla milli mücadelenin sembol şehirlerde yapılan çalıştayın Sivas´taki programına dost ve kardeş ülkelerin öğrencilerinin yanı sıra Vali Yılmaz Şimşek, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Alim Yıldız ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Çalıştayda konuşan Vali Yılmaz Şimşek, "Her milletin bir bağımsızlık mücadelesi, bir istiklal savaşı vardır. Milletler kendi tarihlerini yazarken o mücadeleyi mihenk noktası yapar ve kendi kimliklerini onun etrafında inşa eder. Türkiye Cumhuriyeti devletinin doğuşunun ve Türk milletinin bu topraklardaki varlığının devamının mihenk noktası da kuşkusuz Kurtuluş Savaşı’mızdır. Bizim Kurtuluş Savaşı’mız, bundan bir asır önce Samsun – Amasya – Sivas hattında filizlenmiştir. “Kurtuluş Savaşı’nın Yüzüncü Yılında Medya” başlıklı bu çalıştayın, bu üç şehrimizde düzenlenmesi bu sebeple son derece anlamlıdır. Bundan 100 yıl önce biz istiklalimiz için savaşırken en önemli medya araçları telgraf ve gazete idi. Hızlı ve güvenli muhaberenin sağlanması, millette bağımsızlık heyecanının hep diri tutulması ve uluslararası kamuoyunda haklılığımızın gösterilmesi için bu medya araçlarına sahip olmak çok önemliydi. Kurtuluş Savaşı’mızın kumandanı Mustafa Kemal Paşa’nın Sivas’ta İrade- i Milliye, Ankara’da Hakimiyet- i Milliye gazetelerini ve Anadolu Ajansı’nı kurması bu sebepledir. Ayrıca telgraf hatlarının denetimi en başta ele alınmış ve telgraf savaş boyunca etkin bir şekilde kullanılmıştır” dedi.
RTÜK Başkanvekili Orhan Karadaş ise, "Kurtuluşumuzun 100´üncü yılındayız. Cumhuriyet´imizin 100´üncü yılını da onur ve coşkuyla kutlayacağız. Bizde kurtuluştan kuruluşa giden yolu takip ediyoruz ve Sivas´ta olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Bu sebeple 12´nci çalıştayımızın ana temasını Kurtuluştan Kuruluşa olarak belirledik. 4 ve 11 Eylül 1919´da gerçekleştirilen Sivas kongresiyle Mustafa Kemal Paşa´nın Samsun´a çıktığı andan itibaren resmi yazışmalarında yer verdiği milli egemenlik ve milli irade kavramları devlet hayatına yansımaya başladı. Halkın bütününü kapsayan ilk örgütsel faaliyet Sivas´ta gerçekleştirildi ve Sivas kongresi şekli ve içeriği itibariyle adeta milli bir meclis işlevi gördü. “ şeklinde konuştu.
Suriyeli, Filistinli, Kırgızistanlı, Cezayirli, Iraklı öğrenciler çalıştayda akademik bildirileri sunarak katılımcılara milli mücadelede Sivas´ın önemini anlattı.
Editor : Haberpanelim