HAYDAR ALDIKAÇTI
Her yıl 4 Eylül kutlamaları kapsamında düzenlenen Tarım ve Hayvancılık Fuarının 5´ncisi dün öğlenden önce, çevre yolunun okullar bölgesinde bulunan ve inşaatı bir türlü tamamlanamamış olan eski fuar ve kongre merkezindeki inşaat gölgesinde açıldı.
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Ak Parti Milletvekilleri İsmet Yılmaz, Habip Soluk, Semiha Ekinci, CHP Milletvekili Ulaş Karasu, MHP Milletvekili Ahmet Özyürek, Vali Davut Gül, Belediye Başkanı Sami Aydın, Tarım ve hayvancılık kuruluşlarının yetkilileri ile ziraat odalarının yönreticileri ve bazı çiftçi ve üreticilerin katıldığı açılış töreninde yapılan konuşmalarda, Sivas´ta tarım ve hayvancılık konusuna değinildi. Ülkenin durumuna da dikkat çekilen konuşmalardaki zıt fikirler dinleyenlerin dikkatinden kaçmadı.
YILMAZ: HASILADA 1´NCİ SIRADAYIZ
Eski Bakan ve Ak Parti Milletvekili İsmet Yılmaz, tarım ve hayvancılıkta önemli gelişmeler yaşandığını belirttiği ve düne göre çok iyi duruma gelindiğini ifade ettiği konuşmasında, ?Gıda, Tarım ve Hayvancılık Türkiye için ne kadar önemliyse Sivas içinde o kadar önemlidir. 2022´de 36 milyar lira olan tarımsal gelişim 2017 yılında 188 milyara yükseldi. Bunu üretmeden yapabilir misin? 80 milyon nüfusumuz var, besliyoruz? evet ama yetmez. Irak´tan Suriye´den vatandaşlar gelenleri besliyoruz bu da yetmez. 2002´de 4 milyar dolar olan tarım ve gıda ürünleri ihracatı geçen yıl 17 milyar dolara çıktı. Türkiye 195 ülkeye bin 690 çeşit ürün ithal ediyor. Bunu tebrik etmek lazım. Dünyada 200´ün biraz üzerinde ülke var. Bunun 195´ine ulaşıp 1690 ürünü üretip ihraç ediyorsun. Buna şapka çıkartmak lazım. Bunu yetersiz görenler çevresindeki ülkelere baksınlar. 2003-2017 yılları arasında üreticimize 8 milyar dolar mazot destek ödemesi yapıldı. Çiftçimizin kullandığı mazotun yarısı destek olarak kendilerine verilmektedir. Bu kapsamda üreticilerimize 2017 yılı üretimi için 2018 yılında 1.9 milyar lira mazot destek ödemesi yapıldı. Prim desteği verilen ürün sayısı 5´ti şimdi ise 17 oldu?dedi.
KARASU: ÇİFTÇİMİZ ÇOK ZORDA
CHP Milletvekili Ulaş Karasu ise, Sivas çiftçisinin düşük ürün fiyatına rağmen yüksek mazot ve gübre yüzünden büyük sıkıntı içerisinde olduğunu ve kara kara düşünmeye başladığını söyleyerek ?Çiftçiler hasatlarını yeni gerçekleşirdi, buğdaylarını ve arpalarını sattılar. Şimdi de kara karar düşünüyorlar ekimi nasıl yapacağız diye. Çiftçimiz gerçekten zor şartlarda ürününü üretmeye çalışıyor. Alın terinin karşılığını almak için mücadele ediyor. 10 yaşından beri tarım ile uğraşan birisiyim. Son 10 yıldır ilk kez bu yıl kazandım. Ne yazık ki son yıllarda çiftçimiz alın terini kazanamıyor. Geçen yıl bin 600 liraya aldığı gübreyi bugün 3 bin 500 liraya almak zorundayız. 4 lira 50 kuruşa kullandığı mazotu 6 lira 25 kuruşa almak zorundayız. Nasıl geçmişte Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları yoktan var etti bu ülkeyi şimdi bizimde milli bir tarım politikası ile çiftçimizin alın terinin karşılını alığı günleri yansıtmalıyız. O zaman köylü köyünde kalır ve üretimini yapar. O zaman işte hepimizin yüzü güler?dedi.
AYDIN: DÜNYANIN DÖRT BİR YANINA SATIYORUZ
Belediye Başkanı Sami Aydın da, geçmişte olduğu gibi tarım ve hayvancılığın bugünde önemli konumda bulunduğuna vurgu yaparak, ?Biz Türkiye olarak kendi ihtiyacını karşılayacak potansiyele sahibiz. Özellikle son yıllarda tarımda çeşitlilik arttı. Hayvancılığa verilen ilgi arttı. Sivas´ta yakın zamana kadar sulanabilir arazi son derece sınırlıyken son zamanlarla yapılan yatırımlarla beraber çok geniş arazilerin sulanabilir noktaya gelmesinden büyük mutluluk duyuyoruz. Biz şuan kendi ihtiyacını karşılayan değil ürettiğini dünyaya pazarlayan bir ülke konumuna geldik. Bundan sonra da eğitim programların artarak devam devam edeceğine inanıyorum. Sivas artık kendi ihtiyacını değil ürettiğini ticari olarak ülkenin dört bir tarafına, dünyaya pazarlayan illerden birisi olacaktır. Bunu umut ediyor bunu temenni ediyoruz? diye konuştu.
ÖZYÜREK: AVUTMAMALI VE KANDIRMAMALIYIZ
Dünyanın geleceği için 3 önemli faktörün enerji, sağlık ve gıda olduğunu söyleyen MHP Milletvekili Ahmet Özyürek ise, ?Gıda, Tarım ve Hayvancılıkta Sivas şuan ülkenin çok gerisindedir. Bunun içinde yüzde 80´lerde olması gereken teşviklerde yüzde 20´lerde olan Sivas´ımızdaki Tarım ve Hayvancılığın daha verimli hale gelmesi için çalışmalar yapmalıyız. Çok iyi şeyler söyleyerek buradaki vatandaşları avutmamızın, kandırmamızın hiçbir anlamı yoktur. Sivas´ımıza sahip çıkmalıyız. Çok eksiklerimiz var. Değerli bürokratlara, saygıdeğer siyasilere ve STK´lara sesleniyorum birlikte olalım ve yeni projeler üretelim. Bunları meclise sunup Sivas´ımızı hak ettiği yerlere getirelim. Sivas sahipsiz değil. Sivas´a sahip çıkmamız ve kimseyi kandırmamız gerekiyor? dedi.
DESTİCİ: MAZOTTAN VERGİ ALINMAMALI
Düne göre tarımın daha kötü durumda olduğunun söylenemeyeceğini belirterek sözlerine başlayan, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici´de, 10 sene öncesine göre buğday fiyatının yüzde 50 artmasına karşılık, mazot ve gübrenin yüzde 300 zamlandığını ifade ederek, ?Düne kadar durumuzun daha kötü olduğunuzu söyleyemeyiz. Fakat eksik, sorun, sıkıntı yok mu? Evet var. Bize düşen görev bu eksikleri ortadan kaldırmaktır. Sivas´ta küçük küçük süt üretim tesisleri var. Ama biz ilimize yakışır Türkiye çapında bir süt fabrikasını nasıl kurarız bunun uğraşını vermek zorundayız. Küçük küçük et kombinaları var biz yine ulusal ve ulusla arası et kombinası nasıl kurarız bununla uğraşmamız lazım. Ben Sivas´a gelmeden Tarım Bakanını ziyaret ettim. Hem Sivas´ın hem bölgemizin hem de Türkiye´nin tarım ve hayvancılık ile ilgili fikir alışverişinde bulunduk. Bundan 10 sene önce buğdayı 50- 60 kuruşa satıyorduk. Şimdi ise 80-90 kuruşa satıyoruz. Yani en iyi yüzde 50 zamla satıyoruz. Ama mazotu yüzde 300 zamla alıyoruz. Gübreyi yüzde 300 zamla alıyoruz. Mutlaka bunlara çare üretilmelidir. Bunun içinde çiftçiye verilen mazottan vergi alınmaması gerek. Eğer vergi alınmazsa mazot 3 lira oranında verilir. Buda çiftçiyi mutlu eder. Ya da vergiyi alacaksan çiftçi üretim yaptıktan sonra al, üretmeden vergi alma. Böylece hem üretim teşvik edilir, hem de çiftçimiz mutlu olur? dedi.
EKEN: KALKINMA TARIMLA BAŞLAR
TSO Başkanı Mustafa Eken´de, fuarın Sivas ve ülkemiz açısından büyük önem arz taşıdığını ifade ederek, ?Çünkü içerisinde bulunduğumuz ekonomik dalgalanmada milli tarım ve hayvancılığın önemi bir kez daha ortaya koymuştur. Savunmada yerli silah ne kadar önemliyse Gıda, Tarım ve Hayvancılıkta o kadar önemlidir. Bu ülkenin kalkınması tarım ile başlar, sanayi ile devam eder bilgi ile taçlanır. Zengin bir ülke olmak istiyorsak tarıma da sanayiye de bilgi katmak zorundayız. Tarım artık karın doyurmak için yapılmıyor küresel ticaretin en önemli aktörlerinden birisidir? dedi.
GÜL; YATIRIMLARDA 1´NCİ SIRADAYIZ
Vali Davut Gül ise, bölgedeki şehirlere rağmen Sivas´ın daha çok kamu yatırımı aldığını ve ilk sıraya çıktığını belirterek, ?Kamu yatırımlarının genelinde Sivas hak ettiğinin fazlasını hak alıyor. Biz vergi de Türkiy´de 57. sıradayız. Kamu yatırımlarında aldığımız pay itibarıyla da 9. sıradayız. Yani para verirken 57. sırada olan bir il, nüfus itibarı ile 8.sırada ama kamu yatırımlarında ilk sıradayız. Kamu yatırımlarında son 15 yılda 27 milyar lira yapılan yatırım var. Komşumuz Kayseri 16 milyar dolar yatırım almış. Denizli, Konya, Adana gibi gelişmekte olan illerde kamu eliyle bir gelişme olmamış. Hepsi özel sektör eliyle olmuş. Yani Sivas Kamu eliyle geri kaldı dersek olmaz. Bu doğru değil. TKDK´da hibe anlamında ilk 3 il arasındayız? dedi.
DAHA ÇOK TRAKTÖRLER YER ALDI
Konuşmaların ardından hep birlikte kurdela kesilerek açılışı yapılan ve 8 Eylül´e kadar devam edecek olan fuarda en çok dört çeker traktörlerin ve tarım aletlerinin yer aldığı görüldü. Yeni nesil modern traktörlerin fiyatının da 150 bin liradan başladığı, 70-80 bin euroya kadar traktör olduğu gözlendi. Çeşitli tarım ve hayvansal ürünlerinin de sergilendiği fuarın yine inşaat halindeki yerde açılması da dikkatlerden kaçmadı.
Editor : Haberpanelim