Nurettin ÇUKURYURT/
Kurban bayramına sayılı günler kala ilimizde yoğunlaşan hayvan nakli ve kurban eti saklama koşulları hakkında açıklama yapan Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız, hayvan sağlığının güvencesi niteliğinde olan nakil belgeleri noktasında vatandaşı uyardı.
Mutlaka nakil belgelerinin olması ve bunun da vatandaş tarafından sorgulanması gerektiğini söyleyen Yıldız, ?Hayvan varlığının devamı açısından öncelikle erkek hayvanların kurban olarak tercih edilmesi gerekir. Çeşitli bölgelerden getirilen kurbanlıklarda; Hayvanların küpeli olması, büyükbaş hayvanların pasaportu, küçükbaş hayvanların nakil belgesi veya Veteriner Sağlık Raporu aranmalıdır. Bu belgeler hayvanların getirildiği kaynağın ve hayvanların sağlığının güvencesi niteliğindedir. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan hareketlerinin yoğun olduğu bu dönemde hayvan hastalıklarının yayılma riski artmaktadır. Artan risk nedeniyle gerek insan gerek hayvan sağlığı tehdit altına girmekte ve dolaylı olarak ülke ekonomisinde büyük kayıplara neden olmaktadır. Bu olumsuzlukların önlenmesi amacı ile bir takım tedbirlerin alınması, yetiştiricilerin, hayvan satıcılarının ve hayvan alıcılarının bu tedbirlerin gereklerini yerine getirmeleri önemlidir. Kurbanlık olarak hayvanlarını başka illere sevk eden hayvan sahiplerinin İl veya İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri´nden Veteriner Sevk Raporu almaları zorunludur. Koyun, keçi gibi küçükbaş hayvan satın alacakların ise alacakları hayvanların kulak küpesi ve nakil belgesi olup olmadığını, başka ilden sevk edilen hayvanların ise ?Veteriner Sağlık Raporu´ olup olmadığını kontrol etmeleri bu belgeleri bulunmayan hayvanları satın almamaları gerekir? dedi.
?12 SAAT SONRA TÜKETİN?
Kurban etinin 14 ila 16 derece arasında 6 saate kadar dinlendirilmesi ve 12 saat sonra tüketilmeye başlanılması gerektiğini vurgulayan Yıldız, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;
?Kurbanlar insanların gelip geçtiği, dinlendiği sokak, park, bahçe ve meydanlarda, akarsu kenarlarında kesilmemeli, kurban keserken çevreyi rahatsız etmemelidir. Kurbanların kombina, mezbaha ve bu iş için ayrılmış yerlerde veya kurban hizmetleri komisyonlarının önceden belirlediği yerlerde kesilmesi tercih edilmelidir.
ZOONOZ DENEN HASTALIĞA DİKKAT
Kesimde ortaya çıkan kan, dışkı, atık ve artıklar ortalık yerde bırakılmamalı, rasgele etrafa atılmamalı göl ve akarsulara, kanalizasyonlara karıştırılmamalı, hayvanların yemesine ve çevreye yaymasına izin verilmemeli, çöp bidonlarına atılmamalı, kokusu etrafı rahatsız etmemelidir, derin çukurlar açılarak gömülmelidir. Unutulmamalıdır ki, hayvanlardan insanlara geçen ve zoonoz denen birçok hastalık etkeni, bu atık ve artık maddelerle insanlara bulaşmaktadır. Ayrıca, rastgele etrafa atılan bu atık ve artıklar, çevreyi kirletmekte, insanları rahatsız etmektedir. Bu nedenle kurban alırken, nakil esnasında, kesimde ve kesim sonrasında atıkların bertaraf edilmesinde çok hassas davranılmalıdır. Kesim sonrasında kurbanlık hayvanlardan elde edilen etler, sıcak ve taze olduğu için 14-20 derecede 5-6 saat dinlendirilmeli ve daha sonra tüketim amacına göre sınıflandırılmalıdır. Sıcak etler oda sıcaklığında dinlendirilmeden soğutucuya konursa, etlerdeki kasılmadan dolayı iç ısı yeterince düşmez ve et sıcak kalır; birkaç gün sonra kaba etler içlerinden bozulmaya başlar. Bu şekilde yeşillenip kokuşan etler tüketilmemelidir. Etler 12 saat olgunlaştıktan sonra tüketilmeye başlanmalıdır.
KİMYASAL MADDE KULLANMAYIN
Etlerin daha uzun süre saklanması bozulmaya, besleyici değerinin azalmasına, lezzet ve aroma kaybına neden olur. İşkembe ve bağırsaklar çok iyi temizlendikten sonra değerlendirilmelidir. Temizlik için sağlığa zararlı kimyasal maddeler kullanılmamalıdır. Sakatat çok çabuk bozulduğu için kısa sürede tüketilmelidir. Kesim sonrası elde edilen deri 1-2 saat dinlendirildikten sonra tuzlanmalıdır. Dinlendirme esnasında derideki fazla su ve kan sızar. Böylece bozulma riski azalır. Dinlendirmeden sonra derinin yarısı veya üçte biri kadar ağırlıkta, tercihen taneleri mercimek büyüklüğünde kaya tuzu ile tuzlanır. Kurban Bayramının Ülkemize, İslam âlemine ve tüm insanlığa sevgi, hoşgörü, kardeşlik, huzur, güven, birlik ve beraberlik getirmesini temenni eder, saygılarımı sunarım.?
Editor : Haberpanelim