USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

SAVAŞLARDAN DERS ÇIKARILMALI

SAVAŞLARDAN DERS ÇIKARILMALI

SAVAŞLARDAN DERS ÇIKARILMALI
12-12-2017 07:57
Google News

 

Gökhan KARA /

Başbakanlık Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türk Tarih Kurumu ve Cumhuriyet Üniversitesi iş birliği ile ?1243 Kösedağ Savaşı ve Anadolu´nun Moğollar tarafından İşgali? konulu Uluslararası Şûra´ düzenlendi.

Kültür Merkezi Salonu´nda gerçekleştirilen şuraya Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, AK Parti İstanbul Milletvekili Ekrem Erdem, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Derya Örs, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Rektör Prof. Dr. Alim Yıldız, il protokolü, yurt içinden ve yurt dışından gelen katılımcılar ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Şuranın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Alim Yıldız, son bir yılda 20´nin üzerinde sempozyum yaptıklarını belirterek, ?Sivas Türkiye´nin kilidi konumundadır. Bin yıl önce ecdadımız bu toprakların vatan kılınma mücadelesinde Sivas´a ayrı bir önem vermişler. Sivas´ı medeniyet tarihinde eğitimden mimariye kadar bütün alanlarda özel bir yere koymuşlardır. Kösedağ Savaş´ını katılımcıların değerli bilgileri ile daha iyi anlayacağız?dedi.

?YENİLGİLERDEN DERS ÇIKARTMALIYIZ?

Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs ise, ?Tarih sadece zaferler veya mağlubiyetlerden ibaret değildir. Yenilgilerden ders çıkarmamız gerekiyor. Bu yenilgilerin, hezimetlerin veya başarısızlıkların sebepleri ve sonuçlarını irdelediğimiz zaman onların aynasında geleceğimizi yeniden inşa edebileceğiz? dedi.

?ERDOĞAN GİBİ BİR LİDER?

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Ekrem Erdem de, Kösedağ harbinin önemine vurgu yaparak ?Kösedağ Savaşı´nın sebepleri ve sonuçlarına bakıldığı zaman bundan bizlerin çıkaracağı çok dersler var. Daha önce hiç savaş yönetmemiş olan Gıyaseddin Keyhüsrev, öncü kuvvetlerin bozguna uğratılmasını mağlubiyet zannederek otağını ve hazinelerini bile yanına almadan geri çekildi. Oysa ordu yenilmemişti ve halen savaşa devam etmekteydi. Keyhüsrev´in kaçmasından Ordusu henüz haberdar olmamıştı. Selçuklu ordusu hava kararana dek Moğol ordusu ile çarpışmaya devam etti. Hava kararınca geri dönen Selçuklu ordusu, Sultan´ın kaçtığını ancak günün sonunda öğrenebildi. Keyhüsrev´in korkup kaçması utanç verici bir durum oldu. Bu savaşın kaybedilmesinin en büyük sorunu güçlü bir lider olmayışıdır. Birde bu taraftan 15 Temmuz´a bakalım ve ikisinin arasındaki farkı siz söyleyin. Halk yine aynı değişen bir şey yok. Halk o zaman da yine direniş göstermiş. Ama önüne düşecek bir lider bulamamış. İşte o zaman halk Recep Tayyip Erdoğan gibi bir lider bulsaydı. Bu savaş kazanılırdı. İşte biz bu savaştan çok büyük dersler çıkarmamız gerekiyor? şeklinde konuştu.

?İHANET EDENLER KAZANAMAZ?

  Tarih bilincinin önemine değinen Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ise, ?Biz tarih dersini evlatlarımıza öğretirken öğrencilerin yaşadıkları toplumun, ülkemizin bu günlere nasıl geldiğini farkındalığını kazanarak günümüzde olup bitenleri yorumlamayı ve geleceğe yönelik projeksiyon oluşturabilmesine yönelik tarih bilinci geliştirmesini isteriz. Yine öğrencilere toplumsal birlik ve dayanışmasının sağlanmasında kültürel ve tarihi mirasa sahip çıkan bireyler yetiştirmeyi hedefleriz. Son 15 yılda milletimize çok hizmetler kazandırıldı. Bu süreçte kazandırılan en önemli şey milletin özgüvenini kazanmasıdır. Biz bu tür programları yapıyoruz. Çünkü; kayıtlardan dersler çıkarmak için, bir daha aynı akıbete maruz kalmamak için. İnancım odur ki Kösedağ Savaşı´nın nihai galibi milletimiz olmuştur. Bugün bu coğrafya da bu savaşın galipleri yoksa zaferin bu topraklarda yaşayanlar olduğunu söylemek yanlış olmaz diye düşünüyorum. En önemlisi ise ihanet edenlerin kazandığı hiçbir yerde görülmemiştir? diye konuştu.

?SAVAŞLARDAN DERS ÇIKARMALIYIZ?

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık ise,   ?Büyük devletler ancak büyük milletler tarafından kurulur. Büyük milletin terkibinde de güçlü bir dil, güçlü bir tarih gelişmiş bir kültür yatar. Tarihte büyük devlet kurmuş milletlerin en belirgin vasfı hem köklü bir devlete sahip olmaları ve tarihten istifade etmeleri gelir. Tarihini bilmeyen bir kişi hafızasını kaybetmiş bir insana benzer. Hafızasını kaybedenler yönlerini belirleyemezler. Dostlarını ve düşmanlarını ayırt edemezler. Allah´a şükür bizim çok güçlü ve iyi tarihimiz var. Atalarımızın bize bıraktığı utanılacak, sıkılacak bir şey yok. Şuan bile Kudüs konusunda en sert tepkiyi koyan, en iyi cevap veren ülke Türkiye´dir ve bu ülkenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´dır. Bu aslında tarihimizin bize bıraktığı özgüvenin sonucudur. Eğer tarihimizde sömürge olsaydı, aman şunu yapmayalım, aman şuna karışmayalım derdik. Görme, duyma, bilme der geçerdik. Tarihimizden aldığımız güçlü miras bu en önemli meselede bir dik duruşu gerektiriyor. Türk tarihinin en önemli savaşlarından Kösedağ Savaşı´nın tüm yönleri ele alındı. İdaredeki eksiklikler, Keyhüsrev´in hataları, Savaş´ta lidersizlik tüm yönleriyle konuşuldu ve tartışıldı. Bu savaş bize iyi bir lider olmadan, iyi bir strateji yapılmadan savaşılmayacağının en net göstergesidir. Bu yaşanan savaştan iyi dersler çıkartarak bundan sonra ki hayatımıza yön vermemiz gerekiyor? dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
27.09.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü