USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

SEBZE HALİ SORUNU TARİH OLUYOR (VİDEO)

SEBZE HALİ SORUNU TARİH OLUYOR (VİDEO)

SEBZE HALİ SORUNU TARİH OLUYOR (VİDEO)
27-08-2020 07:00
Google News

Uğur YİĞİT

Mevcut durumu ile insan trafiğinin olumsuz yanları, ticaretin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi, alana düzen getirilebilmesi ile görüntü ve gürültü kirliliğinin giderilmesi, sebze hali esnafının kış aylarında çektiği sorun ve sıkıntıların son bulması nedeniyle yeni bir proje çalışmasının yapılması talimatını veren Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Sivas Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Toplantı Salonu´nda Perakende Sebze Hali esnafıyla bir araya geldi. Toplantıda ilk olarak Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Sıtkı Eminoğlu sunum yaparak projenin detaylarını anlattı.

Daha sonra konuşan Başkan Bilgin ?28 Ağustos Cuma günü Perakende Sebze Hali Projemizin ihalesi yapılacak. Bu ihaleyle birlikte süreçte başlamış olacak. Projemizi bu aşamaya getirmek kolay olmadı. Anıtlar kurulunun müdahil olduğu bir alanda proje gerçekleştirmek zor oluyor. Biz gerekli izinleri alarak projemizi oluşturduk. Bundan sonraki yol haritamızı belirlemek üzere siz sebze hali esnafımızla da istişare ederek çalışmalarımıza başlayacağız. Yaklaşık 10 yıldır gündemde olan bir konuydu. Özellikle kış aylarında hem sebze hali esnafımızın hem de Sivaslı hemşerilerimizin sorun yaşadığı bir alanda çözüm odaklı hizmet etmemiz gerekiyor. Bundan önce de burayla ilgili bir proje hazırlanmıştı görsel olarak güzel ancak farklı nedenlerle özellikle mülkiyet noktasındaki sorunlardan dolayı fazla ilerleme kat edilememiş. Gerek seçim dönemi gerekse de seçimden sonra sizlerle bir araya geldiğimizde perakende sebze halinin etrafının düzenlenmesi ve üstünün kapatılması noktasında bir talep olmuştu. Tabi sadece üstünün kapatılması sorunu çözmüyor. Burada projeyi aşama aşama yapacağız. Birinci aşamada Sebze halinin orta bölgesinde bulunan yaklaşık 4800 m²lik açık alanın kapatılması ve altyapısının tamamlanması ikinci aşamada mimari ve statik uygulamalar, altyapı,  cephe ve çevre ıslahı gibi konular ele alacağız. Dükkanların hava koşullarının olumsuz etkilerinden korunması ile birlikte; yeni tezgah düzeni, yaya sirkülasyon alanlarının düzenlenmesi, esnafın daha uygun şartlarda ticari faaliyetlerini yapabilmesi gibi amaçları hedefliyoruz.? dedi.

CAZİBE MERKEZİ HALİNE GETİRECEĞİZ

Başkan Bilgin ?Perakende Sebze Halinin kuzeyinde bulunan asma kahveler olarak bilinen yapı kamulaştırılmak sureti ile yıkılacak bölgenin otopark, dinlenme, bekleme alanlarına dönüşmesi sağlanacak; alanın görünürlüğü de artırılacak. Yapıda bulunan çatı sökülecek yeni çatı imalatı yapılarak çatı kaplaması yenilenecek, anten, kablolar, çirkin görüntü oluşturan unsurlar kaldırılacak. Alanda merdiven, rampa, korkuluk gibi halkın rahat kullanmasını sağlayacak her türlü tedbir alınmasını hedefliyoruz. İç ve dış cephelerde bulunan beton sundurmaların binanın statiğini etkileyecek olan kısımları kırılacak ve dükkânlara tek tip tente uygulaması yapılacak. Bina iç ve dış cephelerinde doğramaların tamamı sökülecek alüminyum doğrama imalatı ile yeniden dizayn edilecek. Cephedeki tabela aydınlatma armatürleri, Klima ve depolama unsurları kaldırılacak ve tek tip cephe kaplaması yapılarak görüntü sadeleştirilecek. Bina içindeki ve dışındaki altyapı, elektrik, doğalgaz, şebeke suyu, yağmurlama ve kanalizasyon unsurları tamamen yenilenecek. Zemin kaplamaları, kaldırım ve yol kaplamaları sökülecek yeniden düzenlenecek. Bu düzenleme ile birlikte çevresindeki tarihi unsurların açığa çıkması zemin kaplamalarının bazalt kaplama ile değişmesi ile birlikte şehir mobilyaları, aydınlatma direkleri, otopark çizgileri ile uygulamalar yapılarak perakende sebze hali ile birlikte tüm tarihi unsurların cazibesinin artması ve algılanmasının iyileşmesini amaçlıyoruz.? ifadesini kullandı.

PROJE İÇİN KARŞILIKLI FEDAKÂRLIK GEREKİYOR

Projenin hayata geçirebilmesi için karşılıklı fedakârlıkların gerektiğini ifade eden Başkan Bilgin ?Özellikle ortadaki tezgâhların olduğu kısımların tabandan tamamen kaldırılıp altyapısının yapılarak taşıyıcı direklerin konup üzerinin kapatılması için bir süreç gerekiyor o da yaklaşık 80-90 günlük çalışmaya tekabül ediyor. Biz buradan sizlere şunu soruyoruz. Bu projenin yapımına ne zaman başlayalım çünkü hem tezgâhların hem de iç cephedeki dükkanların kapatılması gerekiyor bunu sizlerle istişare ederek ortak bir tarih belirleyerek bir nokta da mutabık kalarak projemizi hayata geçirelim istiyoruz. Siz o fedakârlığı göstereceksiniz biz de üstümüze düşen ne varsa sizler için elimizden geleni yapmaya çalışacağız.? dedi.

HAL SORUNU GÜNDEMDEN KALKACAK

Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal da, ?Belediye Başkanımız Hilmi Bilgin´e çok teşekkür ediyorum. Her zaman esnafımızın sorunlarıyla yakından ilgileniyor. Ne zaman kapısını çalsak bir derdimiz bir sıkıntımızı dile getirsek çözümü noktasında elinden geleni yapıyor. Yıllardı o hal orada hepimiz biliyoruz ki; kışın soğukta, yaşta, yağmurda, karın altında esnafımız ekmeğini kazanmaya çalışıyor. Bu sorunumuzu Hilmi Başkanımız döneminde çözerek Sivas´ın gündeminden kaldıracağız inşallah. Diğer yandan Başkanımıza yine teşekkür etmemiz gerekiyor ki; Pandemiden dolayı kapalı olan işyerlerimize belediye olarak destek oldu ve bin TL maddi yardım sağladı. Dezenfekte çalışmaları yapıldı, sosyal tesisler kapalı olan işyerlerimiz nedeniyle açılmadı, Allah kendisinden razı olsun. Gerçekten başkanımız ve ekibi gece gündüz çalışıyor inanıyorum ki bu hal sorunu da bu dönem çözülecek. Hal gerçekten bizim kültürümüz Sivaslı hemşerilerimizin rahatlıkla alışveriş yaptığı bir yer yapılınca cazibe merkezi haline geleceğine inanıyorum. ?dedi.

SEBZE HALİNİN ŞEHRİMİZE YAKIŞIR OLMASI GEREKİYOR

Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Mehmet Akgül ise ?Şehrimizin kültürü olan halin Sivas´ımıza yakışır bir şekilde projesini hazırlayan başta Belediye Başkanımız Hilmi Bilgin olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Gerçekten hal Sivas için önemli bir yer. Merkezi yerde olması hasebiyle görüntüsünün şehrimize yakışır olması gerekiyor. Bu proje de o alanı tam anlamıyla Sivas´a yakışır bir hale getirecek. Esnafımız da vatandaşlarımız da kış aylarında büyük sıkıntılar çekiyordu üstünün kapatılması bu noktada oldukça önemli. Anıtlar kuruluyla yapılan görüşmeler ve işin çözümü noktasında başkanımızın emeği büyük ben bunu biliyorum, kendisine ayrıca teşekkür ediyorum.? ifadesini kullandı.

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
01.07.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü