USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Şeker fabrikası kurulmalı (VİDEO)

Şeker fabrikası kurulmalı (VİDEO)

Şeker fabrikası kurulmalı (VİDEO)
03-11-2022 07:00
Google News

Uğur YİĞİT

İl Genel Meclisi Kasım ayı toplantılarının ikinci oturumu dün gerçekleştirildi.   Meclis Başkanı Hakan Akkaş başkanlığında düzenlenen toplantıya konuk olarak Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ ile yönetim kurulu üyeleri, Sivas Ziraat Odası Meclis Başkanı Cemil Gözen ve Sivas Ticaret Borsası Başkanı Hayrullah Karakaya katıldı.

Toplantıda Ziraat Odası olarak yaptıkları çalışmalar hakkında meclis üyelerine sunum yapan Başkan Çetindağ; önemli değerlendirmelerde bulundu.

Ziraat odalarının 6964 Sayılı Kanunda yazılı esaslar uyarınca kurulan, tüzel kişiliğe sahip kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu olduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan Başkan Çetindağ,  “Ziraat Odamıza 18 bin 258 kayıtlı üye bulunmaktadır. Bu üyelerden 13 bin 500’ü aktif üye olup, 4 bin 758’i ise pasif üyedir.  ÇKS’ye kayıtlı üye sayımız ise 5 bin 750 kişidir. Toplam arazimizin yüzde 40’lık kısmı ÇKS’ye kayıtlı olup, yüzde 60 arazimiz ÇKS kapsamı dışındadır” dedi.

Türkiye’nin en büyük ikinci yüzölçümüne sahip şehri olan Sivas’ta nüfusun önemli bir kısmının tarım ve hayvancılıkla geçimini sağladığını kaydeden Çetindağ, “Dolayısıyla ilimiz ekonomisinde çiftçilerimizin rolü çok büyük.  Sivas Ziraat Odası olarak çiftçilerimizin sorunlarını gerek yerel düzeyde gerekse bakanlık nezdinde yetkililere ileterek çözüm yolları arıyoruz.  Üreticilerimizin en önemli sorunları mazot fiyatları ve kimyevi gübre fiyatlarının yüksekliği. Bu konuya acilen çözüm üretilmesi gerektiği yönündeki çağrılarımızı sürekli gündeme getiriyoruz ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanlığımızla koordineli bir şekilde çalışıyoruz” diye konuştu.

Görev süresi boyunca yaptıkları çalışmalardan bazılarına değinen Çetindağ, “Sivas’ımızın kenevir ekimine izin verilen iller arasına alınmasıyla birlikte Ziraat Odası olarak biz de harekete geçtik ve Almanya’da yaşayan Sivaslı iş adamı Muharrem Atmaca’nın Organize Sanayi Bölgesi’nde kenevir ürünlerini işleme üzerine fabrika kurmasına vesile olduk ve çiftçilerimize kenevir ürettirerek kendisine hammadde sağlanmasını temin ettik. Oda olarak çiftçilik bilincinin küçük yaşlarda evlatlarımıza kazandırılması için çalışıyoruz. Bu doğrultuda Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Tekin Çelikbilek Özel Eğitim Anaokulu’nun bahçesinin çevre düzenlemesini yaparak bahçe içerisinde bulunan bir bölümü ‘organik tarım çalışmaları’ köşesi olarak hazırladık. Burada çocuklarımıza uygulamalı eğitimler veriliyor” şeklinde konuştu.

Çetindağ; şeker pancarı üretiminde söz sahibi iller arasında yer alan Sivas’a şeker fabrikası yapılmasını istediklerinin altını çizdi.

Çetindağ; şu şekilde konuştu:

“Oda olarak en çok üzerinde durduğumuz konulardan birisi de Sivas’a şeker pancarı fabrikası kurulması. Bu konuyu sürekli gündemde tutuyoruz. İlimizde 1 milyon ton civarında şeker pancarı üretiyoruz ve çevremizdeki illerin şeker fabrikalarının pancar ihtiyacını da biz karşılıyoruz. Sivas’ımıza özellikle de Demirağ OSB’ye şeker fabrikası kurulmasını istiyoruz.  İnşallah bir babayiğit çıkar ve bu hayata geçer.  Sivas’a şeker fabrikası şart. Diğer yandan Sivas’ta meyveciliğin yaygınlaştırılması amacıyla imzalanan protokol kapsamında çiftçilere piyasa koşullarının altında meyve ağacı fidanı temin ettik. Temin ettiğimiz 10 bin fidanı uygun fiyata çiftçilerimizle buluşturduk. Çiftçimize uygun fiyata fidan temin etme projemiz önümüzdeki süreçte de devam edecek. Mevcut hayvan pazarının Sivas’a yakışmadığını defalarca dile getirdik, serzenişlerimiz sonucu çevre illerdeki projeleri inceleyerek Kovalı mevkiine modern kurban pazarı kazandırdık. İnşallah hizmete girecek. Kümes hayvancılığını geliştirmek için her yıl profesyonel ve amatör tavuk ve hindi yetiştirmek isteyen kişilere yaklaşık olarak 100 bin tavuk ve hindi dağıtımı gerçekleştirdik. Sivas’ta hububat hasadı öncesi çiftçilere kolaylık sağlanması amacıyla köylerin arazi yollarında düzenleme yaptık. Sivas İl Özel İdaremiz 2 greyderini bu iş için tahsis ederek çiftçilerimize büyük kolaylık sağladık. Desteklerini esirgemeyen Sayın Valimiz Yılmaz Şimşek’e, İl Özel İdaresi Genel Sekreterimiz Sayın Kadir Algın’a, İl Genel Meclisi Başkanımız Sayın Hakan Akkaş’a ve siz kıymetli meclis üyelerimize teşekkür ediyoruz.  Sivas İl Özel İdaresi ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün katkıları ile odamıza kazandırılan Katı Gübre Dağıtım Römorku ve Taş Toplama Makinesi çiftçimizin hizmetine sunuldu. Şu an kullanılıyor. Bir teşekkür de Sivas Belediyemize. Sivas’ta bu yıl Cumhuriyet tarihinin en yüksek buğday rekoltesi gerçekleşti. Durum böyle olunca TMO Şube Müdürlüğünün depolarında yer kalmadı.  Bu noktada fazla buğdayın depolanabilmesi için Belediye Başkanımız Sayın Hilmi Bilgin’den yardım istedik. Talebimize duyarsız kalmayan Bilgin, Osman Seçilmiş Mesire Alanı’nın yanında bulunan 34 dönüm alanı geçici olarak TMO’nun kullanımına açtı.  Alanda hızlı bir şekilde altyapı çalışmaları yapılarak, çiftçilerin traktörleriyle birlikte kolaylıkla girip çıkabileceği zemin oluşturuldu. Sivas Belediyesi iştiraki Özbelsan’ın da destekleriyle TMO’nun kullanımına açılan 34 dönüm alanda çiftçiler tarafından üretilen buğdayların alımı gerçekleştirildi. Her zaman çiftçimizin yanında yer alan Başkanımız Hilmi Bey’e sizlerin huzurunda teşekkür ediyorum. Alın terini toprağa akıtan tüm çiftçilerimizle birlikte ülkemizi dış ülkelere muhtaç etmemek için çalışmaya devam edeceğiz.”

Çetindağ sunumunun ardından meclis üyelerinin sorularını yanıtladı.

Oturumda konuşan Sivas Ticaret Borsası Başkanı Hayrullah Karakaya ise “Ticaret borsaları, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’nun 28. maddesine göre; Kanunda yazılı esaslar çerçevesinde borsaya dahil maddelerin alım satımı ve borsada oluşan fiyatların tespit, tescil ve ilânı işleriyle meşgul olmak üzere kurulan kamu tüzel kişiliğine sahip kurumlardır. Bu nitelikleri itibarıyla Ticaret Borsaları; etkin işleyen piyasa mekanizmasının oluşması, ürünlerin gerçek değerinin belirlenmesi, fiyat hareketlerinde istikrarın sağlanması, alım satımın güvenilir fiyatlar üzerinden yapılması, ulusal ve uluslararası piyasalar arasında dengenin kurulması fonksiyonlarını yerine getirmektedir. Borsaların bu fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için alım satımların kontrol edilerek kayda geçirilmesi, yani tescil edilmesi gerekir. Bizim hedefimiz yeni dönemde Borsamızı modern ve entegre bir tesise kavuşturarak, ilimizdeki tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin geliştirilmesi için istihdam odaklı proje üreten, üyelerine ve diğer kurumlara öncülük eden bir borsa haline getirmektir” açıklamasında bulundu.

Toplantının sonunda İl Genel Meclisi Başkanı Hakan Akkaş, Çetindağ ve Karakaya’ya günün anısına tablo hediye etti.

 


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
22.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü