USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Sendika Başkanı Değerlendirdi: "Alım Gücü İyice Düştü''

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Sivas İl Temsilcisi Ahmet Başlan, açıklanan eylül ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Kamu çalışanları ve emeklilerin enflasyon altında ezildiğini belirten Başlan, alım gücünün her geçen gün düştüğünü söyledi.

Sendika Başkanı Değerlendirdi:  "Alım Gücü İyice Düştü''
04-10-2024 10:44
SİVAS
Google News

AYDIN DELİKTAŞ

BASK Sivas İl Temsilcisi Ahmet Başkan, eylül ayı enflasyon rakamları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

TÜİK in açıkladığı verilere göre Eylül ayında enflasyonun yüzde 2,97 arttığını yıllık enflasyonun ise yüzde 49,38 olduğunu, bağımsız araştırma şirketi ENAG’a göre ise eylül ayında enflasyonun yüzde 5,34, yıllık enflasyon ise yüzde 88,63 olarak açıklandığını ifade eden Başlan, “Yılın ilk altı ayı için alınan artış sadece yüzde 15 iken altı aylık enflasyon TÜİK’e göre yüzde  24,73 olmuş kamu çalışanları ve emeklileri enflasyon karşısında ezilmiştir. Hal böyleyken 2024 yılının ikinci altı aylık dönemi için yine kamu çalışanları ve emeklileri yüzde 10 artış almış olmasına rağmen bu artış da ermiştir. Altı ayda bir alınan artışlar daha ilk aylardan enflasyon altında kalmakta ve sabit gelirlilerin alım gücü düşmektedir. Altı ay sonra verilen enflasyon farkı geçmiş dönemleri kapsamadığından o ana kadar oluşan farklar sabit gelirlilerin cebinden çıkmaktadır. Öncelikle yıllardır oluşan kayıplar karşılanmalı, sonrasında ise aylık olarak enflasyon kayıpları maaşlara yansıtılmalıdır.” dedi.

VERGİ DİLİMİ SABİTLENMELİDİR

Yıllardır enflasyon altında maaş zammı alan memurların en büyük sorunlarından birinin de vergi yükünün yüksek olması olduğuna dikkat çeken, “Tüm memur, emekli ve diğer çalışanların maaşlarından gelir vergisi oranında kesintiler peşin yapılmaktadır. Memurlar özellikle yılın ikinci yarısında alınan zammı zaten görememekte, yılın ikinci yarısına doğru vergi dilimine girilmektedir. Yani verilen zam zaten kepçeyle geri alınmaktadır. Birçok kesime verilen vergi avantajları ne yazık ki kamu görevlilerine verilmemektedir. Yıllık geliri ortalama kamu çalışanının yıllık kazancının kat ve kat fazlası olanlara belirli miktara kadar sıfır vergi avantajı sunulurken kamu çalışanları yılın ilk ayından itibaren yüzde 15 vergi vermekte, yılın geriye kalan aylarında ise bu oran yüzde 20, yüzde 27’ ve yüzde 35’e kadar çıkmaktadır. Bu nedenledir ki vergi dilim oranları kamu görevlileri için yüzde 15’de sabitlenmelidir. Yıllardır memur ve emeklilerin almış oldukları artışlar TÜİK enflasyonunun altında kalmış, altı ay sonra enflasyon farkı ile TÜİK verileri kadar artış yapılmıştır. Bu da demek oluyor ki aslında memur ve emeklilerin ücretleri yerinde saymış, hiçbir zam alınamamıştır. Bilinmelidir ki enflasyon kadar artış SIFIR zamdır. Kaldı ki TÜİK enflasyonu kadar yapılan artış ise alım gücünü düşüren eksi zamdır. Temmuz ayında verilen olan yüzde 10'luk artış sabit gelirlilerin alım gücünü artırmadı. Alım gücünü artırmak için enflasyonun üzerinde refah payı şarttır. Tüm bu nedenlerle memur ve emeklilere enflasyon altında kalmayacak refah payı verilmesi şarttır.” şeklinde konuştu.

 

sivas son dakika    sivas ekspres, ekspres.com ekspres haberler ekspres son dakika


Editor : Aydın DELİKTAŞ
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
21.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü