USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Sıcaklık çarpması ölümcül olabiliyor

Sıcaklık çarpması vakalarına karşı uyarılarda bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Dündar Güngör, hayati organların etkilendiğini ifade ederek, “Hastanın hayatını kaybetmesi gibi ciddi boyutlara ulaşabilir. Bu yüzden sıcaktan ve güneşten korunmalıyız” dedi.

Sıcaklık çarpması ölümcül olabiliyor
29-07-2024 12:33
SİVAS
Google News

Haber Merkezi 

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle artan sıcaklık çarpması vakalarına karşı uyarılarda bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Dündar Güngör, bu durumun hayati organları etkileyebileceğini ve hastanın hayatını kaybetmesi gibi ciddi sonuçlara yol açabileceğini belirterek, sıcaktan ve güneşten korunmanın önemine dikkat çekti.

2/9
Sıcaklık çarpması ölümcül olabiliyor 2

Son günlerde ülke genelinde sıcaklıkların artmasıyla birlikte sıcaklık çarpması vakalarında artış yaşanıyor. Dr. Güngör, 40 dereceyi aşan sıcaklıklar ve yüksek nem nedeniyle vücut sıcaklığının yükseldiğini ve bunun sonucunda sıcaklık çarpmasının gerçekleştiğini ifade etti.

3/9
Sıcaklık çarpması ölümcül olabiliyor 3

Vücudun terleme yoluyla sıcaklık dengesini korumaya çalıştığını belirten Güngör, aşırı sıcak ve nemli havalarda bu durumun değişebileceğini ve insanlara zarar verebileceğini söyledi.

Dr. Güngör, sıcak çarpmasının belirtileri arasında baş dönmesi, halsizlik, denge kaybı, yorgunluk, ciltte solgunluk veya kızarıklık, bulantı, kusma ve şiddetli baş ağrısı gibi semptomlar olduğunu vurguladı.

4/9
Sıcaklık çarpması ölümcül olabiliyor 4

SICAK ÇARPMASININ TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Dr. Güngör, sıcak çarpmasının üç aşamada tedavi edildiğini açıkladı:

  • Vücut Sıcaklığını Düşürmek: 40 dereceyi aşan vücut sıcaklığını soğuk duş aldırarak veya buz uygulayarak düşürmeye çalışmak.
5/9
Sıcaklık çarpması ölümcül olabiliyor 5
  • Elektrolit Dengesini Sağlamak: Aşırı terleme nedeniyle bozulan elektrolit dengesini sıvı takviyesi yaparak düzeltmek.
6/9
Sıcaklık çarpması ölümcül olabiliyor 6
  • Semptomatik Tedavi: Baş ağrısı, bulantı gibi semptomlara yönelik ağrı kesici ve bulantı geçirici ilaçlar kullanmak.
7/9
Sıcaklık çarpması ölümcül olabiliyor 7

SICAK ÇARPMASINDAN KORUNMA YÖNTEMLERİ

Dr. Güngör, sıcak çarpmasından korunmak için aşırı sıcak ve nemli ortamlardan kaçınılmasını ve gölgede durulmasını önerdi. Ayrıca, bol sıvı tüketmenin önemini vurgulayarak, günlük sıvı alımının artırılması gerektiğini belirtti.

8/9
Sıcaklık çarpması ölümcül olabiliyor 8

Açık renkli, hafif ve pamuklu kıyafetler giyilmesini, baş ve vücudu koruyacak şapka ve şemsiye gibi aparatların kullanılmasını tavsiye etti. Egzersiz ve çalışma saatlerinin serin saatlere denk getirilmesi gerektiğini de ekledi.

Dr. Güngör, sıcak çarpmasından en çok yaşlılar ve çocukların etkilendiğini belirtti.

9/9
Sıcaklık çarpması ölümcül olabiliyor 9

Çocukların oyun oynarken sıcaklığı fark edemeyebileceğini ve ebeveynlerin dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Yaşlılarda kronik hastalıkları olanlar ve ilaç kullananların sıcak çarpmasına karşı daha hassas olduğunu söyledi. Sıcak çarpmasının böbrek, kalp ve akciğer fonksiyonlarını olumsuz etkileyebileceğini ve bu durumun hayati tehlikeye yol açabileceğini ifade etti. Bu yüzden sıcaktan ve güneşten korunmanın önemini bir kez daha vurguladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
09.09.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü