Tuğba SARIKAYA
CHP Sivas Milletvekili ve Parti Meclisi (PM) Ulaş Karasu, Sivas Demir Çelik Fabrikası (SİDEMİR) işçilerine verdiği sözü tuttu. SİDEMİR’in yeniden tam kapasiteyle çalışması için konuya TBMM’nin el uzatması gerektiğini vurgulayan Karasu, deprem felaketinin ardından başlatılan inşaat ve konut seferberliğinde, demir ihtiyacını karşılamak için SİDEMİR’in ürünlerinin değerlendirilmesini istedi. Karasu, SİDEMİR’in yeniden tam kapasite ile açılmasının ülke ve bölge ekonomisine de katkısının olacağını vurguladı.
CHP’li Karasu, sıkıntılarını dinlediği SİDEMİR işçileriyle SİDEMİR’in atıl durumu ve çalışanların sosyal ve özlük haklarında yaşanan sorunları konuşmuş, konuyu TBMM gündemine taşıma sözü vermişti. Sözünü tutan Karasu, hazırladığı araştırma önergesiyle konuyu Meclis gündemine getirdi.
Önümüzdeki hafta açılacak olan TBMM’nin önündeki önemli gündem maddelerinden birinin de SİDEMİR’in atıl durumu olması gerektiğini söyleyen Karasu, SİDEMİR için hiç kimsenin gözlerinin kör, kulaklarının sağır olamayacağını vurguladı.
Yıllar önce özelleştirme dalgasından sonra uzun yıllar borçları ve işçi alacaklarıyla gündeme gelen demir çelik fabrikasının, Sivas için olduğu kadar bölge için de kıymetli ve önemli olduğunu belirten Karasu, kamu düzeni yeniden sağlanarak yaşanan sorunların ortadan kaldırılması ve fabrikanın yeniden çarklarının dönmesi gerektiğini söyledi.
SİDEMİR’in durumunun çözümü için konunun siyasi değil siyaset üstü ele alınması ve tüm mağduriyetlerin ortadan kaldırılması gerektiğinin altını çizen Karasu, “Meclis, konuyu gündemine alarak bir an önce atılması gereken adımları atmalıdır. Yasal bir düzenlemeye ihtiyaç olduğu takdirde, gereken tüm desteği vermeye hazırız. Çünkü, SİDEMİR ülkemizin ve Sivas’ın en önemli marka değerleri arasındadır. Gereken tüm adımlar artık atılmalı ve fabrika yeniden tam kapasite, üretim ve istihdamla kendini göstermelidir” dedi.
İki büyük deprem felaketinin ardından 11 ilde konut seferberliği başlatıldığını hatırlatan Karasu, inşaatlardaki demir ihtiyacını karşılamak için SİDEMİR’in faaliyete geçmesiyle ürünlerinin değerlendirilebileceğinin de altını çizdi.
Depremlerden etkilenen 11 ilde inşaatları yeniden yapmak üzere iktidarın “Yerinde Dönüşüm Projesi”ni başlattığını hatırlatan Karasu “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bu kapsamda afetten zarar gören 11 ildeki şehir merkezlerinde 518 bin 192, kırsalda 161 bin 808 olmak üzere toplam 680 bin konut ve köy ev yapılacağını, ayrıca 114 bin 320 dükkan, 23 bin 511 ahır, bin 736 samanlık ve 30 bin 433 diğer olmak üzere toplamda 850 bin bağımsız bölüm inşa edileceğini zaten kamuoyuna açıklamıştı. Yine sarsılan illerdeki binaların onarım ve güçlendirme faaliyetleri de büyük önem taşıyor. Ülkemizdeki ekonomik krizden çok etkilenen sektörlerin başında gelen inşaat sektörü ile deprem bölgesinde tahrip olan kentlerin yeniden ihyası için ihtiyaç duyulan demir ihtiyacı ortada iken, hali hazırdaki SİDEMİR’in işlevsiz ve atıl kalması kabul edilemez bir durumdur. Bu gerçekler dikkate alındığında, SİDEMİR'in yeniden ve tam kapasiteyle kamu güvencesinde çalıştırılması, büyük bir işletmesini kaybetmiş olan Sivas’ta hem şehrin istihdamına katkı sağlayacak hem de oluşturacağı katma değerle birlikte şehre büyük güç verecektir. Bu durum, Sivas ekonomisinin ayağa kaldırılması, ekonomisinin canlandırması açısından da büyük önem taşımaktadır” dedi.
Karasu, önergesinde bu çalışmaların başlatılabilmesi, mağdur işçilerin sorunlarının tespit edilmesi ve ilgili tüm kurum, kuruluşlarca görüşülerek çözüm yollarının üretilmesi için SİDEMİR’e el konularak tam kapasiteyle hizmete alınması amacıyla bir Meclis araştırma komisyonu kurulmasını talep etti., Karasu, “Devlet, SİDEMİR’e borçları karşılığında el koysun ve fabrika yeniden kamuya ait olsun. Bu yolla hem işçilerin yıllardır yaşadığı belirsizlik ortadan kalkacak hem de demir üretimin de elimiz rahatlayacak. Sivas, depremi bölgesine en yakın hatta ilçeleri itibariyle depremi yaşayan bir kent. Bölgenin lojistiğini kaldıracak alt yapıya da sahip" dedi.
Editor : Haber Merkezi