USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

?SİGARA İÇERKEN BİR KEZ DAHA DÜŞÜNÜN?

?SİGARA İÇERKEN BİR KEZ DAHA DÜŞÜNÜN?

?SİGARA İÇERKEN BİR KEZ DAHA DÜŞÜNÜN?
31-10-2017 07:58
Google News

Gökhan KARA/

Cumhuriyet Üniversitesi Diş Hekimi Fakültesi Periodontoloji Uzmanı Ali Yıldırım, sigaranın insan sağlığına olumsuz etkilerine dikkat çekti. Diş sağlığı ve temizliğinin hem sağlık hem de estetik açısından önemli olduğunu söyleyen Yıldırım, sigara içenleri ağız kanserine karşı uyardı.

Dişlere en çok zarar veren şeylerin başında kötü alışkanlıkların geldiğini vurgulayan Yıldırım, sigara içenlerde diş eti iltihabı ve dişi çevreleyen dokuların iltihabının içmeyenlere oranla daha şiddetli olduğunu birçok araştırmada kanıtlandığını belirti.

?4 BİNDEN FAZLA MADDE VAR?

Yıldırım, kötü ağız kokusu, diş ve dil yüzeyinde renklenme, aşırı diş taşı birikimi gibi olumsuz etkenlere neden olan sigaranın insan sağlığına olumsuz etkileriyle ilgili şu açıklamayı yaptı;

?Sigaranın içinde bulunan ve zararlı olduğu tespit edilen 4 binden fazla madde var. Bunlar ağız kimyasını etkileyerek aşırı mikrobiyal plak (diş üzerinde artık birikimi) oluşumuna sebep olurlar. Bununla birlikte sigara içen kişiler, oluşan kötü ağız kokusu ile de sigara içtikleri süre boyunca yaşamak zorunda kalırlar. Bunun yanı sıra sigaranın ağız içine verdiği en basit zarar, dilde tat alma duyusunda bozulma olmasıdır. Sigara içen bireyler zamanla yediği içtiği yiyeceklerden ve içeceklerden keyif alamaz hale gelirler.

BAKTERİLERE KARŞI KORUNMASIZ HALE GETİRİR

Sigara kullanımı ile oluşan mikrobiyal diş plağı, diş etindeki iltihap belirtilerini baskılayarak diş eti kanamasını azaltır. Ayrıca dişin destek kemiğinde kayıplar, diş etinin iltihaplanması ve diş kaybı sıklığı, sigara kullananlarda artar. Diş etinin savunma sistemini baskılayarak, bakterilere karşı korunmasız bir hale getirir. Kanama belirtisi de olmadığı için her şey normal görünebilir, böylece hastalıkların erken teşhisini ve hızlı tedavisini engeller.

AĞIZ KANSERİ OLUŞMA RİSKİ VAR

Kötü ağız kokusu, dişlerde ve dil yüzeyinde renklenme, aşırı diş taşı birikimi, diş eti iltihabı, diş kaybı, dilde tat alma duyusunda azalma ve kemik kaybı gibi sonuçlar bir yana, sigaranın yine ağız içinde sebep olduğu fakat asla kabul edilemeyecek bir zararı daha vardır. Ağız ve yüz bölgesinde bu tarz değişiklikler fark eden bireyler ilk olarak diş hekimine muayene olmalıdırlar.  Sağlıklı bir vücut ve ferah bir nefes, sağlıklı bir gülüş ve sağlıklı diş ve dişetlerine kavuşma beklentisi, sigara kullanımını bırakmak için yeterli bir motivasyon olabilir. Lütfen sigara içerken bir kez daha düşünün.?


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
22.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü