USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

SIRA DIŞI KÜTÜPHANE (Video)

SIRA DIŞI KÜTÜPHANE (Video)

SIRA DIŞI KÜTÜPHANE (Video)
17-03-2022 07:00
Google News

Uğur YİĞİT

Hurdalıkları, halk pazarlarını gezen öğretmen öğrenciler atık malzemeleri topladı. Daha sonra el birliğiyle çalışan öğrenci ve öğretmenler topladıkları atık malzemeleri dönüştürerek kullanılabilir hale getirdi. Meyve kasaları kitap rafı, variller ve ağaçlar oturak oldu.  Eski model kullanılmayan bir araba da yenilenerek kitap okuma otomobiline dönüştürüldü. Öğrencilerin ve öğretmenlerin birlikte inşa ettiği kütüphane hem okuma alışkanlığı kazandırırken hem de diğer okullara örnek oldu.

MALZEMELERİ GÖNÜLLÜ OLARAK TOPLADILAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde tüm Türkiye'de kütüphanesiz okul kalmasın ve geri dönüşüm kütüphanelerin kurulmasıyla ilgili bir çalışma başlatıldığını ifade eden Milli Eğitim Müdürü Ergüven Aslan, “Bu çalışma kapsamında biz de Sivas ili olarak bu çalışmaları hızlı bir şekilde iştirak edip yerine getirmeye çalıştık. Bu anlamda ilimizde kütüphanesiz okul kalmadı ancak geri dönüşüm kütüphanelerin oluşturulması anlamında da büyük bir ivme yakaladık. Şuanda ilimizde 28 okulumuz da geri dönüşüm kütüphaneleri kuruldu. Bu okulda 2 kütüphane var ama en çok öğrencilerin geldiği kitap aldığı kitabını paylaştığı seve seve bulunduğu ortam haline gelmesi nedeniyle de kitap okuyuşunun arttığı kütüphane burası.  Her iki kütüphaneden faydalanılıyor ama burada başka bir şey daha var öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz gönüllü olarak hurdalıklardan atık malzemelerin bulunduğu yerlerden bu malzemeleri gönüllü olarak toplayıp bu kütüphaneyi ortaya çıkardılar burada bulunan her malzeme hurdalıklardan ve atıklardan yararlanılarak elde edilmiştir. Bu kütüphaneler sayesinde biz hem öğreniyoruz hem öğretiyoruz. Atıklarla kirletilen dünyamızın temizliğine katkı sağlayarak aslında bir farkındalık sağlıyoruz.” dedi.

ÖĞRENCİLERE SICAK YUVA OLDU

Geri dönüşüm kütüphanesi sayesinde öğrencilerin kitaba olan ilgisinin arttığını ifade eden Okul Müdürü Aytekin Yıldırım ise, “Ülkemizde ve dünyada iklim değişiklikleri çevre sorunları gündelik rutin yaşamı etkilemekte hayatımızın sadeliğini bir anlamda olumsuz etkilemektedir. Bu olumsuzluğu giderme adına aslında bu projenin fikir aşaması ortaya çıktı. Bu konuda kafa yorduk öğrencilerimiz ve öğretmenlerimizle acaba ne türden bir çözümle bu sorunu giderebiliriz konusunda gelen fikirler bize geri dönüşüm kütüphanesinin oluşturulması fikrini ortaya çıkardı. Bu fikir doğrultusunda da gördüğünüz üzere kütüphanemizde kurumuş ağaçlardan ağaç gövdelerinden tabureler aynı şekilde pazarlardan topladığımız kasalardan raflar oluşturduk yine atık plastiklerden çiçeklikler oluşturduk. Atık malzemeleri geri dönüşüme kazandırdık aynı zamanda öğrenciler ve öğretmenlerimizin kitap okuma konusunda özendirdik bu doğrultu da okulumuzda yeni bir ortam öğrencilerimize yönelik bir sıcak yuva oluşturduk bu da okulumuzdaki okuma alışkanlığının artmasına öğrencilerimizin kitaba olan ilgisi artmasına sebep olmuştur.” diye konuştu.

KÜTÜPHANEDEN ÇIKMAK İSTEMİYORUM

Muhasebe bölümü 11. sınıf öğrencisi Esma Kavlak da geri dönüşüm malzemelerinden kurulan kütüphanenin yapım aşamasında görev aldığı için mutlu olduğunu söyledi.

Kavlak, doğal bir ortamda ağaç kokusunu hissederek kitap okumanın farklı bir duygu olduğunu aktardı.

Büro yönetimi ve sekreterlik bölümü 11. sınıf öğrencisi Ceren Dönüş ise "Tuhaf ama güzel bir ortamda kitap okumak insanın içini açıyor ve kitap okuma isteği daha çok canlanıyor. Kütüphaneden çıkmak istemiyorum." diye konuştu.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
02.10.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü