Yüksel MENEKŞE
Türkiye´nin sahip olduğu zengin bir bitki örtüsü, uygun arazi yapısı ve farklı iklim koşulları sayesinde dünyanın önemli arıcılık merkezlerinden birisi olduğunu söyleyen Doç. Dr. Sevgi Durna Daştan, bu koşullar sayesinde ülkemizin her köşesinde, hemen her mevsimde arıcılık faaliyetlerinin aksatılmadan sürdürüldüğünü ve arıcılığın gün geçtikçe önemli hâle geldiğini belirtti.
SİVAS ARICILARIN UĞRAK NOKTASI
Dünyadaki koloni sayısı ve üretilen bal miktarı bakımından Türkiye´nin dünya çapında tarımsal arıcılık sektörünün önde gelen aktörlerinden olduğunu, Sivas´ın da arıcılık sektöründe ülkemizin önemli illerinden birisi olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Sevgi Durna Daştan ?yıl içerisinde Sivas ilinde faaliyet gösteren arıcıların yanı sıra gezginci arıcıların da uğrak noktasıdır. Sivas ili taşıdığı çeşitli endemik ve yaygın florası ile arıcılık için oldukça zengin bir yöredir.? dedi.
Doç. Dr. Sevgi Durna Daştan konuşmasını ?Sivas ilinde uzun yıllardır varlığını koruyan ve zorlu iklim koşullarına, floral yapıya oldukça iyi uyum sağlamış yerli bal arısı varlığından da söz etmek mümkündür. Arı yetiştiricilerinin daha çok verim elde etmek için yaptıkları bilinçsiz yetiştirmeler ve ithal bal arısı kullanımlarıyla birlikte sayısı oldukça azalmış olsa da sınırlı alanlarda hâlâ korunmaya devam eden ve yetiştiricilerin atalarından-dedelerinden kalmış olan yerli bal arısı genotipi hâlâ mevcuttur.? şeklinde sürdürdü.
NESLİ TÜKENME TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA
Sivas arısının kovan başına bal verimi ve hastalıklara direnç bakımından yetiştiricileri memnun ettiğini vurgulayan Sevgi Durna Daştan, ?Bu yerli bal arısı genotipinin güncel teknolojik ve genetik yöntemlerle araştırılması yapılmamış olup bal verimi ve yaşama gücü potansiyeli de net olarak araştırılarak literatüre kazandırılmamıştır. Yine sınırlı alanlarda yetiştiriciler elinde az miktarda kalan bu arı genotipinin zaman içerisinde neslinin tükenmesi de söz konusudur.? diye konuştu.
Editor : Haberpanelim