DEMET KARAKUŞ
Sivas’ın Kangal ilçesindeki termik santralden çıkan yanmış kömür küllerinin oluşturduğu “zehir dağı”, çevre köylerinde yaşayan vatandaşları, tarım ve hayvancılığı tehdit etmeyi sürdürüyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Çevre Bakanı Murat Kurum’a neden önlem alınmadığını sordu.
Kangal termik santralinde, elektrik üretimi için yakılan kömürlerin küllerinin yarattığı tehlikeler vatandaşın hayatını olumsuz etkilemeyi sürdürüyor. Yaklaşık 35 yıldır faaliyet gösteren termik santralde yakılan kömürün tozları, Gürün ilçesine bağlı Mağara köyü sınırları içerisinde depolanıyor. Açık depolama usulüyle biriken yanmış kömür tozları, adeta “zehir dağı” oluştururken çevre köyler içinde hayatı güçleştiriyor. Rüzgarın etkisiyle köylere ulaşan kömür tozları, vatandaşları nefes alamaz hale getirirken, tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan vatandaşlar çok büyük zararlar görüyor. Ekinler, yer altı ve içme suları ile yetişen meyve ve sebzeler olumsuz etkilenirken, köylüler en temel uğraşlarından vazgeçip köylerini terk ediyor.
Kül dağından yayılan küllerden en çok etkilenen, kül dağına 200 metre mesafedeki Mağara köyündeki vatandaşlar oluyor. Evlerinin balkonuna dahi çıkamayan vatandaşlar arasında, solunum cihazına bağlı olarak yaşamak zorunda kalan vatandaşlar da bulunuyor.
NE ZAMAN ÖNLEM ALACAKSINIZ?
Vatandaşların mağduriyetlerini defalarca gündeme getiren CHP Sivas Milletvekili Karasu, bu kül dağı ile madencilik faaliyetinin yürütülemeyeceğini bir kez daha vurguladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a “Vatandaşlarımızın sağlığı, çevrenin korunması her şeyin üstündedir. İnsanlar, bu santralin yaydığı küller nedeniyle evlerinin balkonuna dahi çıkamıyor. Ne zaman önlem alacaksınız?” diye soran Karasu, konuyu, bir kez daha önerge haline getirerek Meclis gündemine taşıdı. Karasu, Bakan Kurum’a şu sorularına yanıt vermesini talep etti:
- Kangal Termik Santrali’nin çevre ve insan sağlığına yönelik denetimi en son hangi tarihte yapılmıştır? 2020 yılından günümüze kadar olan dönemde yapılan denetimlerin sonuçları nelerdir?
- Santralin ünitelerinin her birinin bacasından salınan gaz ve cürufun mevzuata göre kirletici sınır değerini aştığı günlerin sayısı nedir? Santralin kül ve cüruflarına ilişkin analizler en son ne zaman yapılmıştır? Yapılan analizlerin soncuları nelerdir?
- Santralin çevre ve toplum sağlığına yönelik atık yönetimi, filtre ve diğer rehabilitasyonlarına yönelik yapılan iş ve işlemler nelerdir? Eksik olduğu belirlenen iş ve işlemler var mıdır?
- Termik Santrale, çevre ve insan sağlığına olumsuz etkileri gerekçesiyle 2020 tarihinden önergenin yanıtlandığı tarihe kadar olan dönemde ne kadar ceza kesilmiştir? Bu cezanın ne kadarı tahsil edilmiştir?
- Termik santralden kaynaklanan atık sular arıtılmakta mıdır? Arıtma işlemlerin yer altı ve yer üstü sularına bir etkisi bulunduğuna yönelik tespit ya da tespitler bulunmakta mıdır?
- Termik santralde yakılan kömürün depolanmasına ilişkin bakanlığınızın yaptığı en son denetimin tarihi ve sonuçları nedir? Depolamaya ilişkin bakanlığınızın santral yöneticilerine yönelik bir yaptırımı olmuş mudur? Olmuş ise içeriği nedir?
- Köylerde oluşan kül dağları ve rüzgarlı havalarda yayılan küller nedeniyle, köylerin havasının bozulduğu, insan sağlığı, ağaçlar, sebze ve meyvelerin olumsuz etkilendiği, solunum hastalıklarının en yüksek seviyeye yükseldiği, kanserden ölenlerin sayısının gün geçtikçe arttığı yönünde vatandaşların şikayetleri hakkında bakanlığınızın bugüne kadar herhangi bir işlem yapmamış olmasının gerekçesi nedir?
- Kangal Termik Santrali’nin toplum sağlığı, çevre, hava, yeraltı ve yerüstü sularının kirlenmesinin önlenmesi hususunda bakanlığınız hangi tedbirler almışıtr? Bu konuda bir eylem planı var mıdır?
-
sivas son dakika sivas ekspres, ekspres.com ekspres haberler ekspres son dakika
Editor : DEMET KARAKUŞ