YUNUS BUDAKTAŞ
Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlkay Noyan Yalman, “Sivas Sanayisinin 100 Yılı” adlı kitap yayınladı.
Yalman “Doğup büyüdüğüm Sivas’ta, Sivaslı bir kadın akademisyen olarak, Sivas’ın sanayisini kıymetli okuyuculara sunmanın heyecanı ve gururu, bugüne kadar mesleğime verdiğim emeklerimin çok kıymetli bir karşılığıdır. Elbette gururların en büyüğü Mustafa Kemal Atatürk’ün ve vatansever dava arkadaşlarının kurduğu Cumhuriyetin, kadınlara sunduğu hak ve eşitliklerden payıma düşeni alabilmemdir. Anadolu’nun ortasında “taşra” olarak nitelendirilen bir şehirde, yokluk ve imkansızlıklar içinde sanayileşme adına verilen çabaları kaleme dökmek benim için çok önemli bir onur kaynağıdır. Kendi marifetleriyle Sivas’ta ihtiyaç olan alanlarda girişimlere teşebbüs eden, kimi tek başına kimisi ortaklarıyla küçük bir atölyede deneme-yanılma yöntemleriyle, bir avuç sermaye ile o döneme göre büyük işlerin altına imza atan sanayi kahramanlarının hikayeleri ayrı ayrı kitap olacak değerdedir. Onları büyük bir heyecan ve coşkuyla dinlerken kimi zaman göz yaşlarıma hakim olamadığımı belirtmek isterim. Konuşurlarken yüzlerindeki kararlılık ve kahramanlık ifadeleri bugün de tüm sanayicilerin ve üreticilerin sahip olması gereken duygulardır.” dedi.
Noyan Yalman kitabın içeriği ile ilgili olarak “Bir şehrin sanayi hafızası, sanayi kültürü hem ekonomik hem de sosyolojik açıdan önemlidir. O bölgenin yaşamı, kültürü, gelenekleri, görenekleri geçim kaynaklarıyla doğrudan ilgilidir. Dolayısıyla Sivas’ın sosyo-kültürel ya da sosyo-ekonomik yapısını ortaya koyabilmek için sanayi geçmişini iyi anlamak önemlidir. Sivas’ın sanayi hafızasını yoklamak ve önceki yıllarda yapılan özel sektör yatırımları hakkında bilgi alabilmek amacıyla varolan istatistiki verilerden ziyade (ki onlara ulaşmak çok zor, ya da yok) Sivas’ta faaliyette bulunmuş, Sivas sanayisine dokunmuş değerli sanayicilerle görüşmeler yaparak sözlü mülakatlar yaptık. Böylece Sivas’ta yaşanmış ama kayıt altında bulunmayan sanayi geçmişine ışık tutmayı hedefledik. Yapılan bu görüşmede hem katılımcıların kendi firmaları, hem de o dönemdeki Sivas ekonomisi hakkında çeşitli sorular sorarak bilgiler aldık ve konuşmalarını yazıya döktük. Sanayinin sözlü tarihini yazılı hale getirerek arşivlere katmayı amaçladık.” diye konuştu.
Kitabın sadece geçmişe ışık tutmak amacıyla yazılmadığını belirten Prof. Dr. İlkay Noyan Yalman, geleceğe yönelik yeni hedeflerin belirlenmesine de yardımcı olabileceğini belirtti. Yalman, bir zamanlar ekonomisi canlı ve çevre bölgelere merkez konumunda olan Sivas için tarihi tecrübelerden yola çıkarak gelecek için yeni planlamalar yapılabileceğini, özellikle bölgesel kalkınmanın sağlanması ve dengesizliklerin giderilmesi amacıyla son zamanlarda Sivas gibi sanayisi gelişme çabasında olan iller için ileriye yönelik stratejik yatırım ve kalkınma hedeflerinin belirlenmesinin önemine dikkat çekti.
Kitabın, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı öncesinde çıktığını açıklayan Yalman, eserini “Türk Sanayisine Emek ve Ömür Vermiş Değerli Sivaslı Sanayicilerimizin Anısına” hediye ettiğini ifade etti.
Editor : Yunus BUDAKTAŞ
Hüsna akşin 4 hafta önce