USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Sivas’ta Ahilik Anlatıldı

Sivas’ta Ahilik Haftası kapsamında " Ahilikten günümüze Ticaret Ahlâkı , Özde Sözde doğruluk" konulu konferans düzenlendi. Konferansta tarihçi Prof. Dr.Tufan Gündüz  ahiliği anlattı.

Sivas’ta Ahilik Anlatıldı
28-09-2024 10:53
SİVAS
Google News

DEMET KARAKUŞ

  Sivas’ta 37. Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında konferans düzenlendi. Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve Ahilik Kutlama Komitesi başkanı Hakan Demirgil öncülüğünde gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak tarihçi  Prof. Dr.Tufan Gündüz   katıldı.  Gündüz, " Ahilikten günümüze Ticaret Ahlâkı , Özde Sözde doğruluk" konulu konferans verdi. Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezinde gerçekleştirilen konferansa SESOB Başkanı Hakan Demirgil, Ticaret Borsası Başkanı Hayrullah Karakaya, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi 27.Bölge Birliği Başkanı Mesut Dursun, Ticaret İl Müdürü Ferhat Erdil, kamu kurum ve kuruluşlarımızın müdürleri, oda başkanları öğretmen ve öğrenciler katıldı.

BİR KÜLTÜR MEDENİYET HAZİNESİDİR

Konferansın açılış konuşmasını yapan Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hakan Demirgil, Ahiliğin temel kuralının alınteriyle geçinmek olduğunu ifade ederek , “Yardımlaşma ve toplum düzenini koruma ilkeleridir. Ahilikte meslek ahlakı en önemli değerlerden biridir. Çalışanlar arasında yamaklık, çıraklık, kalfalık, ustalık, yiğitbaşılık gibi dönemler vardır. Bu dönemlerin geçilmesinde çırak, kalfa ve ustalık ilişkisi, bir tür baba-evlat şeklinde saygı ve sevgiye dayalıdır. İlhamını İslam’dan alarak Türk milletinin eşsiz milli değerleriyle yoğrulan Ahilik sisteminin, “sanat altın bileziktir” anlayışıyla yetişen genç neslin meslek sahibi olmasına verdiği değer , tıpkı sevgili Peygamberimizin “iki günü eşit olan aldanmıştır” idealiyle bütünleşmiştir.         Türk milletinin temel değerlerinden olan Ahilik ,insanlar arasındaki ticaret ve toplumsal ilişkilerde dürüstlük, güvenilirlik, iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, şefkatli, güler yüzlü olma gibi ilkeleri esas almış bir yaşam tarzıdır. Ahilik teşkilâtı Anadolu halkının ekonomik ve kültürel yaşamında milli birlik ve bütünlük anlayışıyla asırlar boyu toplumda düzeni sağlamış, devlet teşkilatlanmasına öncülük etmiştir. Aynı zamanda  Ahilik teşkilatı, mensuplarının mesleğinde iyi bir usta/sanatkâr olmasıyla birlikte ticaret ahlakı kazandıran bir okuldur. Ahilik, günümüz evrensel değerleriyle uyum gösteren bir kültür medeniyet hazinesidir”dedi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Tufan Gündüz, Ticaret Ahlakı , Özde ve Sözde Doğruluk başlığı adı altında Ahilik başta olmak üzere, usta çırak ilişkileri, Ahilik teşkilatı , Ahiliğin kuralları, ustadan çırağa öğütler hakkında açıklamalarda bulundu.

Usta çırak ilişkilerinin çok önemli olduğunu dile getiren Prof. Dr. Tufan Gündüz, “Ahilerin yaşadıkları her yerde birlik ve beraberlik vardır. Esnaflar, bir araya gelince rekabet gücünü de artırmaktadır. Anadolu Ahileri Türklerin yaşadıkları her yerde bulunmaktadır.  Ticarette esnaf ahlakı önemlidir. Şehri ayakta tutanda, gelişmesine katkı sağlayan da esnaftır” ifadelerine yer verdi.

Prof. Dr. Tufan Gündüz, katılımcıların sorularına da yanıt verdi. Sesob Başkanı Hakan Demirgil, konferansın sonunda Prof. Dr. Gündüze vermiş olduğu bilgiler için teşekkür ettikten sonra Ahilik Plaketi takdim etti.

                                                                        

sivas son dakika    sivas ekspres, ekspres.com ekspres haberler ekspres son dakika

 

 

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
27.09.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü