USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bilim ve Teknoloji

Sivas’ta Bilim İnsanlarından Damga Vuran Proje

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde (SCÜ) görev yapan bilim insanları tarafından geliştirilen Özgül Öğrenme Bozukluğu Olan Çocukların Periferal Kan Örneklerinde MiRNA, LncRNA ve CircRNA Ekspresyon Profilleri” başlıklı proje TUBİTAK’tan destek almaya hak kazandı. Klasik tedaviden daha kararlı tedavilere geçişe yön vereceği düşünülen potansiyel biyobelirteçlerin tespit edilmesi hedeflenen proje, 1 Milyon 650 Bin TL destek alacak.

Sivas’ta Bilim İnsanlarından Damga Vuran Proje
03-01-2025 15:02
SİVAS
Google News

DEMET KARAKUŞ

SCÜ Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı’nda görev yapan Araştırma Görevlisi Dr. Elif Burcu Tüzemen Bayyurt’un yürütücülüğünü yaptığı  “Özgül Öğrenme Bozukluğu Olan Çocukların Periferal Kan Örneklerinde MiRNA, LncRNA ve CircRNA Ekspresyon Profilleri” başlıklı proje önerisi TÜBİTAK 1001 kodlu program kapsamında destek almaya hak kazandı. Araştırmada Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nda uzman doktor olarak görev yapan Dr. Öğr. Üyesi Cansu Mercan Işık özgül öğrenme bozukluğu olan çocuklara tanı koyma ve klinik değerlendirme sürecinde görev alırken, projenin moleküler çalışmalarının gerçekleştirilmesinde Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü Dr. Öğr. Üyesi Nil Özbilüm Şahin ve Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Arş. Gör. Dr. Elif Burcu Tüzemen Bayyurt birlikte yer alacaklardır. Proje bulgularının biyoinformatik ve istatistiki analiz kısmında ise Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Zootekni bölümü Dr. Öğr. Üyesi Lütfi Bayyurt görev yapacaktır.

Genç araştırmacılar; özgül öğrenme bozukluğunun, bireylerin zeka düzeyi ve aldığı eğitim göz önünde bulundurulduğunda, okuma, yazılı anlatım ve/veya matematik seviyelerinin beklenin önemli derecede altında olmasıyla tanısı konulan nörogelişimsel bir bozukluk olduğunu söyledi. Ayrıca akademik hayatın başlamasıyla çocuk ve aileleri zorlayan özgül öğrenme bozukluğunun kesin nedeninin henüz açıklığa kavuşmadığını ve yaygın olarak kabul edilen görüşe göre, özgül öğrenme bozukluğu nedenleri arasında çeşitli genetik ve epigenetik etkenlerin rol oynadığını ifade ettiler. Son olarak genç araştırmacılar, dünyadaki yaygınlığı % 5-15 olan özgül öğrenme bozukluğunun tanısının sadece klinik değerlendirme ve testler ile konulurken tedavisinin ise bireysel eğitim programları olduğunu belirttiler.

Projeye ilişkin açıklamada bulunan genç araştırmacılar; bu projeyle tanı ve tedaviye yönelik, klasik tedaviden daha kararlı tedavilere geçişe yön vereceği düşünülen potansiyel biyobelirteçlerin tespit edilmesini hedeflediklerini belirttiler. 3 yıl sürecek ve 1 Milyon 650 Bin TL destek alacak projede gen ifadesi çalışmaları ile bu bozukluğun altında yatan moleküler mekanizmaların daha kapsamlı bir şekilde anlaşılması sağlanacak.


Editor : Demet KARAKUŞ
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
04.01.2025
PUAN DURUMU