USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Sivas'ta Hurri ve Şerri Taşındı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi daire başkanlıkları önünde bulunan “Hurri ve Şerri-İkiz Boğa Heykeli” yeni yerine taşındı.

Sivas'ta Hurri ve Şerri Taşındı
07-08-2024 11:12
SİVAS
Google News

SULTAN ÖZKARAMAN

Kahramanmaraş merkezli depremlerde zarar gören daire başkanlıkları binasının yıkılacak olması nedeniyle; bina önünde yıllardır sergilenmekte olan “İkiz Boğa Heykeli” mevcut yerinden alınıp, restore edildi. Heykeller daha sonra Onkoloji Merkezi önündeki kavşağa taşındı.

Anadolu kültür ve inanç yapısında özel ve önemli bir yeri olan boğa kültü, dağlara da boğa ismi verilmesinin sebebi olmuştur. Hitit uygarlığında da çok önemli bir yeri olan boğa figürü burada gece ve gündüz tasviri ile karşımıza çıkmaktadır. Hurri ve Şerri kelimeleri gece ve gündüz anlamına geliyor.

“Hurri ve Şerri İkiz Boğa-Ryhton” heykeli, M.Ö. 1500 ve 1400’lü yıllarda Altınyayla ilçesinde Hititlerin önemli bir yerleşim merkezi olan Sarissa Antik Kenti kazılarında, yan yana bir vaziyette bulunmuştur. Özgün heykel Sivas Arkeoloji Müzesinde, Hattuşaş'da bulunan benzer heykel ise Ankara Anadolu Medeniyetler Müzesinde sergileniyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
09.09.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü