İlknur Özdemir
Sivas Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, 2023 yılında 800 köpeğe mikroçip takarak kimliklendirdi. 2024 yılının Ocak ve Şubat ayları arasında ise yaklaşık 200 köpeğin daha kimliklendirildiğini belirterek, bu sayının yaklaşık bin olduğunu belirtti.
14 Temmuz 2021 de 5199 Hayvanları koruma kanunu ve Türk Ceza Kanununda yapılan değişikliğe göre hayvan koruma kanunuyla beraber sahipli hayvanların da il tarım ve ilçe tarıma kaydettirilmesi zorunlu hale gelmişti. Durum böyle olunca evcil hayvan sahipleri, hayvanlarının kimliklendirilmesi için mikroçip taktırmak üzere işlemleri başlatmıştı.
Evcil hayvanlarına mikro çip taktırmayanlar ise sürenin son bulması sebebiyle para cezası ile karşı karşıya kalıyor. Mikroçip uygulaması güncel olarak, 6 aydan küçük hayvanlara uygulanabiliyor.
6 AYDAN BÜYÜK HAYVANLARA UYGULANMIYOR
Sivas Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Şahin Alıcı, 6 aydan büyük hayvanlara mikroçip takılamayacağını belirterek, “6 aydan küçük hayvanlara çip taktırma var onun dışında çip taktıramazlar ceza ödemeleri gerekir. Mikroçipler üzerinde numaralar var kimlik numaraları gibi mercimek tanesi büyüklüğünde radyo frekans dalgalarına bağlı küçük bir ürün. Bu ürün hayvanın derisi altına yerleştiriliyor ve hayvanın kimliği olarak biliniyor” dedi.
Sahiplerin iletişim bilgilerinin de yer aldığı mikroçipler evcil hayvanların vücuduna enjekte ediliyor. Uygulama ile Sivas’ta ki sahipli, sahipsiz köpek sayısının da tam olarak tespit edilmesi amaçlanıyor.
Hayvanların aşı takibini, kaybolduklarında sahiplerine kolayca ulaşılabilmeyi sağlayan mikroçip uygulaması, evcil hayvanların sokağa terk edilmelerinin de önüne geçiyor.
sivas son dakika sivas ekspres, ekspres.com ekspres haberler ekspres son dakika
Editor : Haber Merkezi