USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Sivas’ta Kovan Desteği İle Bal Üretimi Artacak

Sivas’ta Arıcılığın Geliştirilmesi Projesi kapsamında merkezde bulunan bazı köyler ile Gürün ilçesinde depremde zarar gören bal üreticilerine 780 kovan dağıtımı yapıldı.

Sivas’ta Kovan Desteği İle Bal Üretimi Artacak
18-12-2024 11:25
SİVAS
Google News

Sultan ÖZKARAMAN/  

Arıcılığın Geliştirilmesi Projesi kapsamında kovan dağıtım töreni düzenlendi. Törene Vali Yılmaz Şimşek, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Şarkışla, Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız, Ziraat Odası başkanı Hacı Çetindağ, Sivas Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yahya Epsileli, protokol üyeleri ve arıcılar katıldı.

Törende konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız, “İlimiz tarım ve hayvancılık şehri, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinden en öne çıkanlardan bir tanesi de arıcılık. Arıcılık; bal, polen, propolis, arı sütü ve bal mumu üretimi ile ilgili bir faaliyet bu faaliyetin en önemli özelliği ise bitkisel üretimde tozlanmayı sağlıyor. Arıcılığın tarımsal faaliyete ve insan sağlığına büyük faydaları var. Ülkemizdeki sıralamaya baktığımız zaman İlimiz, işletme sayısı bakımından Türkiye'de ikinci ve bal üretimi bakından 4’üncü sıradadır. İlimiz sınırları içerisinde göçer arıcıları da saydığımız zaman aslında bal üretiminde Türkiye'de 1. Sırada yine çiçek balı üretimde de birinci sıradayız. İlimizde şu anda 301 bin arılı kovanımız var ve 2023 verilerine baktığımızda 6 bin 500 ton bal üretimimiz var. Bu potansiyeli daha da artırmak için bakanlığımıza proje hazırladık. Proje kapsamında yaklaşık 780 kovan dağıtımını bugün gerçekleştireceğiz. Kovanlarımızın bedellerinin yüzde 75'i bakanlığımız tarafından hibeli yüzde 25'i ise çiftçi katkılı olarak karşılandı. Projemiz; merkez Kuzey bölgesinde yer alan; Ovacık, Alahacı, Gümüşdere, Kurtlapa, Yakupoğlan ve Yıldız Köyleri ile birlikte Gürün ilçemizde depremden zarar gören arıcılarımızı kapsayan bir proje.” dedi

Vali Yılmaz Şimşek ise, “Her şeyden önce ilimiz bir tarım ve hayvancılık şehri buna elverişli bir coğrafyamızda var. Sadece patates, şeker pancarı üretimine değil aynı zamanda büyükbaş, küçükbaş hayvan üretimine, hububat üretimine de elverişli geniş tarım arazilerimiz, ormanlarımız ve meralarımız var. Elverişli olduğu bir diğer iş kolu da arıcılık, başta Tozanlı yöresi olmak üzere MERDER yöremiz gibi yörelerimize arıcılığa oldukça elverişli durumda. İlimizde çeşitli bitki florası ve endemik bitkileri var. Bu potansiyeli harekete geçirmemiz gerekiyor, harekete geçirmemiz için de arıcılık yapanların ve üretimin artması gerekiyor. En çok bal üretimi İlimizde yapılıyor ancak kayıtlar başka illerde olduğu için biz alt sıralarda gözüküyoruz. Resmi olarak olmasa da en çok üretim ilimizde gerçekleşiyor. İlimizde yeteri kadar potansiyelin olduğu görüyoruz ve artması içinde bu gibi projelere ihtiyacımız var. Yapılan desteklere birlikte potansiyelimizin daha da artacağına inanıyorum. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Konuşmaların ardından kovanların arıcılara dağıtılması ile program sona erdi. Proje kapsamında 39 arıcımıza toplamda 780 adet polen tuzaklı boş kovan dağıtımı gerçekleştirildi.

 

 


Editor : Sultan ÖZKARAMAN
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
18.12.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü