USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Sivas'ta Uzmanı Açıkladı! Bu Hastalığın Kesin Nedeni Yok

Hematoloji Uzmanı Dr. Yüksel Aslı Öztürkmen, lenfoma hastalığı ile ilgili tanı ve tedavi yöntemlerine dair önemli bilgiler paylaştı. Lenfomanın bulaşıcı bir hastalık olmadığını vurgulayan Dr. Öztürkmen, “Lenfoma, lenf dokusunun kötü huylu tümörüne verilen genel bir isimdir. Lenfositlerin hızlı çoğalması veya normal lenfositlere göre daha uzun süre yaşamaları ile oluşur.” dedi.

Sivas'ta Uzmanı Açıkladı! Bu Hastalığın Kesin Nedeni Yok
16-09-2024 10:36
SİVAS
Google News

SULTAN ÖZKARAMAN

Sivas Numune Hastanesi Hematoloji Uzmanı Dr. Yüksel Aslı Öztürkmen, lenfoma hastalığıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Lenfoma hastalığının kesin nedeninin bilinmediğini aktaran Öztürkmen, “Bu hücreler genellikle lenf düğümleri, dalak ve kemik iliğinde tutulum yapar. Vakaların %5-10’unda ise mide, bağırsak gibi lenf nodu dışı organlarda tutulum görülebilir. Hastalığın kesin nedeni bilinmemekle birlikte, bazı virüslerle enfekte kişilerde (EBV, HTLV), bağışıklık yetmezliği durumlarında (HİV enfeksiyonu, organ nakli sonrası immunosupresif tedavi uygulanan hastalar), ailede lenfoma hikayesi olanlarda ya da bazı kimyasallarla ilişkili kişilerde görülme sıklığı artar. Ancak bulaşıcı bir hastalık değildir” dedi.

KİLO KAYBI VE GECE TERLEMELERİ ARTAR

Lenfomanın ilk belirtisinin genellikle boyunda ortaya çıkan ağrısız bir şişlik olduğunu belirten Öztürkmen, “Hastalığın ilk fark edilen şikayeti, boyundaki lenf düğümlerinde ağrısız şişliktir. Koltuk altı ve kasık bölgesindeki lenf düğümlerinde de büyüme olabilir. Daha az sayıda hastada lenf düğümü büyümesi yaygın olarak görülür. Göğüs kafesi veya karın boşluğundaki lenf düğümlerinde büyüme, nefes darlığı, yüzde ve boyunda şişme ya da karında şişlik gibi şikayetlere neden olabilir. Lenfomanın diğer belirtileri arasında 38°C’nin üzerinde ateş, son altı ayda %10’dan fazla kilo kaybı ve gece terlemeleri yer alır” ifadelerini kullandı.

TANI İÇİN BİYOPSİ YAPTIRMAK ŞART

Tanı konulabilmesi için biyopsi yapılmasının şart olduğunu ifade eden  Öztürkmen, “Lenfoma tanısı koymak için mutlaka tutulan bölgeden biyopsi yapmak gereklidir. Lenf düğümü büyümesi olan hastalarda, lenf düğümünün cerrahi olarak çıkarılması ve histopatolojik inceleme yapılması önemlidir. Lenfoma, Hodgkin lenfoma ve Hodgkin dışı lenfoma olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Bu iki grubun ayırt edilmesi, patoloji incelemesiyle mümkündür ve tedavi yöntemleri farklı olduğu için ayrım yapılması gereklidir” şeklinde konuştu.

ERKEN TANI ÖNEMLİ

Lenfoma tedavi yöntemlerine de değinen Öztürkmen, sözlerini şöyle tamamladı: “Lenfomanın tedavisinde kemoterapi ve radyoterapi kullanılır. Kemoterapi, bir veya birden fazla ilacın belirli dozlarda kombine edilerek ağızdan ya da damar yoluyla uygulanmasıdır. Bu ilaçlar, kanser hücrelerini öldürür veya büyümelerini durdurur. Tedavi planı, hastalığın evresi ve risk faktörlerine göre belirlenir. Tedavi sürecinde hastanın yaşı, performansı ve varsa diğer hastalıkları dikkate alınır. Lenfoma, modern kemoterapi ve radyoterapi teknikleri ile kök hücre nakli sayesinde günümüzde tedavi edilebilir kanserler arasındadır. Ayrıca son dönemde geliştirilen hedefe yönelik akıllı moleküller, daha az yan etki ile lenfomaların tedavisini daha başarılı hale getirmiştir.”

sivas son dakika    sivas ekspres, ekspres.com ekspres haberler ekspres son dakika


Editor : Sultan ÖZKARAMAN
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
21.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü