Uğur YİĞİT
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Öğretmenevi´nde Kültür ve Turizm Çalıştayı düzenlendi. Çalıştaya Vali Salih Ayhan, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Eken, İl Kültür ve Turizm Müdürü Teoman Karaca, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Çalıştay da konuşan Vali Salih Ayhan, ?Son 1 yılda ilimizde eğitimde, sanayide, sağlıkta, tarım, orman ve hayvancılıkta olduğu gibi kültür ve turizmde de çok güzel faaliyetler icra ettik. İlimizde 2019 yılında kültür ve turizm alanında yapılan çalışmaların değerlendirmesini yapmak ve 2020´de bize yol gösterecek çalışmaların neler olacağını belirlemek amacıyla düzenlediğimiz Kültür ve Turizm Çalıştayında sizlerle birlikteyiz. Şubat ayı sonuna kadar tüm sektörlerde çalıştaylarımızı gerçekleştireceğiz. Bildiğiniz gibi 2018 yılında gerçekleştirdiğimiz çalıştay genel bir çalıştaydı. Bugün yapılan ise sadece kültür ve turizmin konuşulacağı bir çalıştay. Dolayısıyla daha derinlemesine ve spesifik sonuçlar alacağımızdan eminim. Yeni Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle yaptıklarımızın hesabını milletimize vermek en başta gelen görevimizdir. İtimadın takip ve kontrole mani olmadığı anlayışıyla kurumlarımızın faaliyetlerini yakından izliyoruz. Böylece aksaklıkları ve eksiklikleri vakitlice belirleyerek çözüm yolları bulma ve hızlıca hayata geçirme imkânı elde ediyoruz. ? dedi.
SİVAS BÜYÜK BİR ZENGİNLİĞE SAHİP
Vali Ayhan, ?Bundan yaklaşık 1 yıl önce, 2023 hedeflerimizi milletimizin takdirine sunmuştuk. Bu hedefler, o günden bugüne bizim için yol haritası, bir pusula görevi görmüştür. Her sektörde olduğu gibi Kültür ve Turizm alanındaki çalışmalarımızı da 2023 hedeflerimiz doğrultusunda yürüttük. İnşallah 2020 yılında her alanda çok daha fazlasını gerçekleştirerek, milletimize borcumuzu ödemeye çalışacağız. Bir şehrin gelişmesinde en önemli alanlardan biri de elbette kültür ve turizmdir. Kültür, bir birikim bir sermayedir. Yıllar içerisinde damıtılarak bizlere ulaşan bir hazinedir. Çok şükür ki Sivas, bu anlamda büyük bir zenginliğe sahip, 2018 yılında yapılan çalıştayın raporunu incelediğimizde katılımcılarımızın çok iyi bir sorun analizi yaptığını ve önerilerde bulunduğunu görüyoruz. Yaptığımız çalışmaları buna göre planladığımızı özellikle belirtmek isterim. Kültür turizm Vizyonumuzu bazı temel hususlar üzerine inşa ettik. İlki kültürel değerlerimizin korunması, gelecek kuşaklara aktarımın sağlıklı olarak sağlanmasıdır. İkincisi ise kültürel, doğal tüm değerlerimizi bir turizm potansiyeline çevirme ve şehrimize bu anlamda bir ivme kazandırma. ? dedi.
YHT BÜYÜK BİR FIRSAT
Tüm paydaşların bir araya geldiği, herkesin projesiyle, fikriyle var olduğu bir imkân tanıyan turizm platformuyla iyi bir yol kat edildiğini vurgulayan Vali Ayhan, Yüksek Hızlı Trenin ilimiz için bir fırsat olduğunu ifade ederek şunları kaydetti.
?Yüksek Hızlı Treni çok büyük bir fırsat olarak görüyorum. Ankara-Sivas arasında toplam bin 889 kilometre uzunluğunda yüksek hızlı tren hattı yapımında sona yaklaşıyoruz. Ankara-Sivas hattının Balışeyh-Yerköy-Akdağmadeni kısmında Mart ayı sonunda test sürüşlerine başlıyoruz. Ancak şehrimize gelecek insanlara neyi sunacağız, hangi hareket alanlarını yaratacağız? Tüm bu planlamalarımızı profesyonel olarak yapmak zorundayız. Bu amaçla Belediyemiz ile ortak olarak Kültür A.Ş.´yi kurduk. Şu anda ?Dijital Turizm Projesi´ başlığı altında, tüm değerlerimizi bir arada toplayan, tanıtan, küreselleşmesine katkıda bulunan ve ilimizi cazibe merkezi haline getirecek, dijital bir platform kurmaktayız. Aynı zamanda kuracağımız ?Turizm Akademisi´ ile turizm alanında hizmet veren tüm çalışanlarımızı akredite eğitimlerden geçireceğiz. Bu anlamda çağı iyi okuyor, değişen turizm anlayışlarını takip ediyoruz. Etkili bir turizm yönetimi ile Sivas´ı bir destinasyon merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz.?
CAZİBE MERKEZLERİ OLUŞTURUYORUZ
Şehrin görünürlüğüne katkı sunacak yeni cazibe merkezleri oluşturduklarının altını çizen Ayhan,? Hamidiye Eko Turizm Vadisi, Altınkale Projesi, Yıldızdağı Kış Sporları Merkezi, Hafik Gölü, Tödürge Gölü, Emirhan Kayalıkları bunlardan bazıları. Şehrin kültürel değerlerinin turizm yansımalarının en önemli örnekleri elbette Müzeler. Müzeler konusu Çalıştay Raporunda da üstünde dikkatle durulan bir mesele. Bu nedenle Müzeler konusunda çok spesifik bir çalışma yürütüyoruz. Müze Kenti Sivas vizyonumuz çerçevesinde mevcut müzelerimizin geliştirilmesinin yanında müze çeşitliliğimizin arttırılmasına yönelik de yoğun bir gayretimiz var. İlimizdeki müze sayısı Sivas´ın potansiyeli düşündüğümüzde gerçekten çok yetersiz müze Kenti Sivas Vizyonumuzla 2023 yılı için hedefimiz şehrimizdeki müze sayısını 20´ye çıkarmak.? ifadelerini kullandı.
HERKESİN İNANMASI GEREK
Var olan değerlerin etkin kullanımı ve tanıtımının yapılmasını çok önemsediklerini aktaran Vali Ayhan,? Bu doğrultuda, Haziran ayı itibariyle şehrimize gelmeye başlayan, yakın zamandır da her gün şehrimize gelen merkezde ve Divriği ilçemizde mola veren Turistik Doğu Ekspresi önemli bir girişim. Kısaca toparlayacak olursak bizler şehrin görünürlüğünü ve tanıtımını, tüm paydaşların söz sahibi olduğu profesyonel bir anlayış ile yönetiyoruz. Bu alanda üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız. Fakat şunu da ifade etmekte yarar görüyorum. Bir şehrin turizm ile kalkınmasını istiyorsak, öncelikli olarak tüm Sivas halkının buna inanması ve herkesin bireysel olarak üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekiyor. Hem geçtiğimiz 1 yılın genel bir değerlendirmesini hem de 2020´de yapacaklarımızı özetle ifade etmeye çalıştık. Bugün buradan çıkacak fikirler doğrultusunda Kültür ve Turizm Vizyonumuzda gerekli güncellemeleri yaparak 2023 hedeflerimize bir adım daha yaklaşacağız. İnandığımız yolda yürümeye devam edeceğiz. Rabbimizin yardımının ve milletimizin desteğinin hep yanımızda olacağına yürekten inanıyoruz.? şeklinde konuştu.
Editor : Haberpanelim