USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Kültür Sanat

SİVAS´IN ZİYARET VE ADAK YERLERİ KİTABINA TANITIM

SİVAS´IN ZİYARET VE ADAK YERLERİ KİTABINA TANITIM

SİVAS´IN ZİYARET VE ADAK YERLERİ KİTABINA TANITIM
08-02-2018 07:59
Google News

Gökhan KARA /

Kültür Turizm Müdürlüğü´nün ?1000 Temel Eser? projesi kapsamında, öğretmen Rahmi Kurt´un yazdığı ?Sivas Merkez ve Merkeze Bağlı Köylerdeki Ziyaret ve Adak Yerleri´ kitabının tanıtımı yapıldı.

Şemsi Sivas-i Halk Kütüphanesi´nde dün yapılan tanıtım toplantısına, Vali Davut Gül, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü, İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Altınsoy, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Recep Toparlı, Yazar Haluk Çağdaş ve kitabın yazarı Rahmi Kurt katıldı.

?KONGRENİN 100.YILINDA 100 KİTAP?

Vali Davut Gül, ?Bu tanıtımını yaptığımız 29´ncu kitabımız. Yayınlamayı bekleyen daha çok kitabımız var. Kongrenin 100´ncü yılında 4 Eylül 2019 tarihine kadar 100 kitaba ulaşmayı hedefliyoruz. Aynı kalitede, aynı hassasiyetle, yayın kuruluşunun aynı titizle incelediği kitapları bir şekilde finanse ederek basarsak ayrı güzel olur. Ziyaret ve adak yerleri şehrimizin önemli bir gerçeği durumundadır. Bunun içerisinde mahalli dinamikler ve daha da önemli kısmı 100 sene sonra restorasyon yapılmak istendiğinde ortada kaynak olarak kullanılabilecek eser olmuş oluyor. Ben bu anlamda yazarımız Rahmi Beyi böyle bir kitabı hayata geçirdiği için kutluyorum? dedi.

?ZİYARET ve ADAK KÜLTÜRÜ?

İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü, kitabın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yayına hazırlandığını ve Valiliğin desteğiyle bastırıldığını söyleyerek ?Ziyaret ve adak yerleri bizim kültürümüz için çok önemlidir. Ziyaret yerleri halkın dileklerde bulunduğu, dua ettiği ve moral kazandığı alanlardır. Bu anlamda ziyaretler tapu belgeleri kadar önemlidir. Çünkü her şehrin kendine has simgelemiş ziyaret yeleri vardır. Bu değerlerin kültürel alanda bir envanteri hazırlanması gerekiyordu. Biz müdürlük olarak böyle bir çalışma yapmıştık ama Yazarımız Rahmi Kurt´un hazırlamış olduğu kitap bu alandaki boşluğa ciddi oranda cevap verdi? ifadelerine yer verdi.

?DİN İLE İNANCIN BİRLEŞİMİ?

Kitabın Yazarı Rahmi Kurt ise ?Türkler Anadolu´ya gelmeden önce yani Asya topraklarında yaşarken Göktürk inancı dediğimiz inanca sahipti. Bu inançlar doğrultusunda Gök Tanrıya inanıyorlardı. Bunun yanında suda, dağda, mağarada yaşayan ruhların varlığına inanırlardı. Bu ruhların insanlara fayda ve zarar verdiğini düşünüyorlardı. Bunlar içinde çeşitli hediyeler sunuyorlardı. Türkler Anadolu´ya geldikten sonra bu inançları İslam dini ile birleştirmeye çalıştılar. Bunun içerisine de evliya kültürünü de sokmuş oldular. Bu ziyaret yerlerini de çeşitli anlamlarla ziyarete gittiler. Bunların hepsini kitabımızda ayrıntılı olarak değerlendirdik? dedi.

?KAYNAK GÖSTERİLECEK?

Kitabın içeriği hakkında da bilgiler aktaran Kurt, ?Kitabın en önemli kısmı 2. Bölümdür. Çeşitli kitaplarda ziyaretlere yer verilmiş fakat köylerdeki ziyaret yerleri ele alınmamış. Benden sonra köylerle ilgili herhangi bir çalışma yapılırsa bu kitabı kaynak gösterecekler. Toplumun büyük bir kısmı köyden kente göç ediyor. Bu ziyaret yerleri 10-15 sene sonra unutulacak. Ele aldığımız kitapta bu yerlere değinerek tarih sahnesinde imza atmış olduk? diye konuştu.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
22.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü