USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Sivaslılar Dikkat! Ölüm Vakalarının Artacağı Düşünülüyor

Havaların erken ısınması nedeniyle kene vakalarında ciddi bir artış olduğunu söyleyen Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığında ciddi bir artış geçen yıllara göre bekliyoruz. Geçen yıl 600-700 civarında bir vakamız olmuştu. Ancak bu yıl biraz daha fazla vaka olacağını, ölüm vakalarının da fazla olacağını da tahmin ediyoruz.” dedi

Sivaslılar Dikkat!  Ölüm Vakalarının Artacağı Düşünülüyor
10-06-2024 15:10
SİVAS
Google News

DEMET KARAKUŞ

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, aşı çalışmalarının devam ettiği kene ile ilgili ciddi uyarılarda bulundu.  Bahar aylarıyla birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakalarını gördüklerini ifade eden Çetin, “Nisan- Mayıs ile birlikte artan genelde de Eylül- Ekim gibi de azalmaya başlayan kışları görmediğimiz bir problemimiz var. Bu yılda geçen yılkilere göre özellikle de geçen yıla göre ortamdaki kene sayısında çok ciddi sayıda artış olduğunu biliyoruz. Bu gerek kırsal kesimden köylerden, ilçelerden ve şehir merkezlerinden bize gelen bilgiler gerekse saha araştırmalarımızda da bunlar ortaya kondu. Bundan dolayı da dikkat etmemizde fayda var. Erken tarihlerde sıcaklar bastırmaya başladı. Kenelerinde bu süreçlerdeki ortaya çıkması, tabiatta görülmesi sıklığındaki artışla da paralel olarak Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığında da ciddi bir artış geçen yıllara göre bekliyoruz. Geçen yıl 600-700 civarında bir vakamız olmuştu. Ancak bu yıl biraz daha fazla vaka olacağını, ölüm vakalarının da fazla olacağını da tahmin ediyoruz. Bundan dolayı da mutlaka korunabilir bir hastalık olan kenelerden insanlara bulaşmak suretiyle kenelerin insanları ısırması suretiyle meydana gelen bir hastalık bizim için korunabilir bir hastalıktır. Onun içinde mutlaka tedbirlere dikkat edilmeli biraz daha dikkatli olursak vaka sayılarında bir düşüş hem de ölüm olaylarında düşüş bekleyebiliriz. “ dedi.

ÖLENLER HAYVANCILIKLA UĞRAŞAN KİŞİLER

Sivas’ta keneden bugüne kadar 3 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Çetin, “Başka illerde hayatını kaybedenler olduğunu biliyoruz. Ancak bunun tamamı bizim Sivas Cumhuriyet Üniversitemizin Kırım Kongo Kanamalı Ateşini en iyi tedavi eden en yüksek merkezlerden biri olması nedeniyle tamamı Sivas’tan değil çevre illerde de çok sayıda hasta buraya yönlendirilmektedir. Şuanda servislerimizde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığıyla tedavi ettiğimiz vakalarımız var. Ancak bundan sonraki süreçte daha da artabileceğini düşünüyor ondan dolayı da tedbirlerin daha ciddiye alınması gerektiğini öneriyoruz. Kenenin hayvanlarla ilgilenen insanlarda gözüktüğünü hayvanlardan insanlara kenelerin geçmek suretiyle ısırdığını bundan dolayı da Kırım Kongo Kanamalı Ateşini bulaştırdığını biliyoruz. Bundan dolayı da hayvancılık ilgilenen insanların çok tedbirli olması gerekiyor. Ahırlarına hayvanlar geldiği zaman hayvanların üzerinde kenelerin kontrolünü yapıp gerekirse ücretsiz olarak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen keneyle mücadele ilaçların kullanılması önemlidir. Biz özellikle bayanlarda da hayvanların sağım işleriyle uğraşan bayanlarda da daha fazla görüyoruz. Bunlarında kene tutmuş olan hayvanlarla ilgilenirken daha dikkatli olmasını öneriyoruz. Bizim son dönemde hayatını kaybeden 2 gencimiz maalesef hayvancılıkla uğraşan insanlardı. Bir de hanımefendi vardı oda yine hayvancılık işleriyle uğraşıyordu. Bundan dolayı da özellikle kırsal kesimde hayvancılıkla uğraşan insanlardan daha çok dikkat bekliyoruz. “ diye konuştu.

KENEYİ KENDİNİZ ÇIKARMAYIN

Alınacak önlemleri anlatan ve tedbirin elden bırakılmaması gerektiğine vurgu yapan Çetin, “Çiftçilikle uğraşan insanlar bu sene bol miktarda yağmurun yağmasıyla otların miktarında ve boylarında ciddi bir uzama oldu bunlar kenelerin yaşama alanlarını daha cazip ve çekici hale getirdiğinden dolayı da bitkisel üretim yapan insanlarımızın da bu konuda dikkat etmesini istiyoruz. Sadece tabiatla uğraşan insanlar pantolon paçalarını çorapların içerisine alması yüzde 60’a yakın oranda kenenin üzerlerin çıkması ve ısırmasının engellediğini biliyoruz. Bunu yapmak ve çok önemli ve değerli bunun yanında tabiatta çalışırken piknik yaparken, başka bir aktivite yaparken açık renk mutlaka giysilerin giyilmesi, bir yerde oturulacaksa o bölgeye açık renk mümkünse beyaz örtülerin örtülerek aktiviteler yapılması o ortamda ciddi bir kene popülasyonunun olup dikkati çekmesi açısından da önemlidir. Tüm bunlara rağmen insanlarımız açık alandaki aktivitelerinden sonra mutlaka üzerlerinde kene kontrolünü yapmaları ve herhangi bir kene yapışması varsa da bunu kendi başına veya zorlamayla üzerine kolonya dökmek,  benzin dökmek, sigara basmak gibi yöntemlerle değil sağlık kuruluşlarında, acillerde bunların çıkartılması gerekir. Eğer vatandaşımızın bu imkanı yoksa mutlaka bir cımbızla çok fazla keneyi baş kısmından tutmak suretiyle aniden çekip keneyi fazla rahatsız etmeden onu çıkarıp uzaklaştırması lazım. Ama yine de bizim önerimiz mutlaka sağlık kuruluşlarında çıkarmaları çünkü kene yapışmış bir kimsede sağlık kuruluşlarında bir kan tahlili alınır. Onun kan değerlerinde bozulma olup olmadığına bakılır ve yaklaşık 10 gün takip edilir.” şeklinde konuştu.

sivas son dakika    sivas ekspres, ekspres.com ekspres haberler ekspres son dakika

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25.06.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü