DEMET KARAKUŞ
Sivas’ın Hafik ilçesinin sınırları içerisinde yer alan Tozanlı Vadisi’ndeki köylerin sağlık evi talebine Sağlık Bakanı’ndan “Nüfus yok, mobil hizmet var” cevabı geldi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Tozanlı Vadisi’nde muhtarların ve yurttaşların sağlık evi talebini TBMM gündemine getirdi. Özellikle yaz aylarında bölgenin nüfusunun katlandığını ve bu durum dikkate alındığında sağlık evi ve personel ihtiyacının daha bir önem kazandığını vurgulayan Karasu, yöre muhtarlarının Beykonağı Köyü’ndeki sağlık ocağının tadilattan geçirilerek yeniden hizmete alınması yöndeki taleplerini bakanlığa iletti. Karasu, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun yanıtlaması talebiyle hazırladığı önergesiyle konuyu TBMM gündemine de taşıdı.
Karasu’nun önergesine yanıt veren Bakan Kemal Memişoğlu, ilgili mevzuat gereğince toplam nüfusu 500’ün üzerinde olan belde ve köylerde sağlık evinin açılabildiğini hatırlattı. Memişoğlu, “Beykonağı Köyünün nüfusu 169, Beykonağı Köyü çevresindeki Bayramtepe Köyü’nün nüfusu 76, Kılılcaören Köyü’nün nüfusu 54, Adamlı Köyü’nün nüfusu ise 67 olup, bölgedeki köylerin toplam nüfusu 366’dır” dedi. Mevzuat gereği sağlık evi veya aile sağlığı merkezi açılamayan mahalle, belde, köy ve mezralarda yaşayan vatandaşlara gezici/yerinde sağlık hizmeti verildiğini belirten Bakan “Bu çerçevede, Tozanlı Vadisindeki köylere bölgeye Hafik Aile Sağlığı Merkezinde görev yapan aile hekimi ve aile sağlığı çalışanı tarafından gezici sağlık hizmeti sunulmaktadır. Ayrıca, Hafik Toplum Sağlığı Merkezi tarafından oluşturulan ve bünyesinde hekim ve sağlık personeli bulunan Mobil Sağlık Hizmeti Ekibince mobil sağlık araçlarıyla sağlık hizmeti verilmektedir” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Karasu ise özellikle yaz aylarında bölgenin nüfusunun büyük ölçüde arttığını hatırlatarak, bakanlığın bu durumu da dikkate alması gerektiğini belirtti. Sağlığın vazgeçilemez bir hak olduğunu ve bakanlığın bu haklı talebi duyması gerektiğini bir kez daha ifade eden Karasu, önergesinde muhtarların da talebi olan Beykonağı’nda daha önce hizmet vermiş olan sağlık ocağının tadilattan geçirilmesi ve personel verilmesini ifade ettiğini, ancak bakanlığın bu konuya açıklık getirmediğini ifade etti. Karasu, olası acil durumlarda, mobil hizmetin yeterli gelmeyeceğini belirterek, “Acil bir durumda, mobil veya gezici hizmet yeterli olmayabilir. Bölgede yaşayan bir vatandaşımız hasta olduğunda, kilometrelerce uzaklıktaki sağlık evine gitmek zorunda kalıyor. Yaz aylarında bölgede nüfus çok artıyor, çetin kış aylarında da yine bu bölgede yaşayan vatandaşlarımız var. Dolayısıyla hem maddi, hem de manevi olarak büyük külfetlerle karşı karşıya kalıyorlar. Mevcut sağlık evinin tadilatı yapılarak ve sağlık personeli atanarak yeniden hizmete alınması vatandaşlarımızın ortak talebidir” diye konuştu.
Editor : DEMET KARAKUŞ