Hayrullah AĞKAŞ
Vali Salih Ayhan´ın talimatlarıyla Cumhuriyet Üniversitesi, İl Özel İdaresi, Sivas Belediyesi ve Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle kurulan Sivas Organik Tarım Anonim Şirketi (SOTAŞ)´ın bünyesinde organik solucan gübresi üretimine başlandı.
Vali Salih Ayhan, Cumhuriyet Üniversitesi´nde eski 4 Eylül Kız Yurdu Bahçesinde yer alan solucan gübresi üretim tesisini ziyaret ederek, çalışmalar hakkında proje sorumlusu Doç. Dr. Uğur Tutar´dan bilgiler aldı.
Programa Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Nebi Kaya, Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Sıtkı Eminoğlu, İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız, TSO Başkanı Mustafa Eken ile Buruciye A.Ş Genel Müdürü Mustafa Altun katıldı.
?TARIMA KATKI
SAĞLAYACAĞIZ?
Üniversitenin bilimsel altyapısının kullanıldığı ve Türkiye´deki bütün üreticilere örnek olabilecek 2 bin 400 metrekare alanda modern bir üretim tesisi kurulduğunu ifade eden Vali Ayhan, ?Kurumlarımızın işbirliği ile Sivas tarımını daha da verimli hale getireceğiz. Organik tarımın yaygınlaşması yönünde de örnek ve yön veren çalışmaların içerisinde ilgili tüm kurumlarımızla yer alacağız? dedi.
Vali Ayhan, ?İnşallah üniversitemizde fiziki altyapıyı daha da artırarak Türkiye´de örnek bu uygulamayı ön plana çıkarmış olacağız. Üniversitemiz pratik bilgisini teorik bilgiye dönüştürüyor. Diğer yandan işletme kültürü ortaya çıkıyor ve alternatif gübre üretimleri ekonomiye kazandırılıyor? diye konuştu.
İlimizde kurumlar arası iyi bir diyalog yaşandığına dikkat çeken Vali Ayhan, ?Şirketimizin meyvelerini almaya başladık. İlerleyen aşamalarda daha çok üretim yaparak adımızdan sıkça söz ettireceğiz? ifadelerini kullandı.
?GÜBREYİ DOĞRU
YÖNTEMLERLE ÜRETİYORUZ?
Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Âlim Yıldız ise ?İşletmemizin öncelikli hedefi, ülkemiz tarımında kullanılan kimyasal gübre ve pestisitlerin neden olduğu olumsuzlukları azaltmayı hedefleyen, tüm dünyada kabul görmüş ve yaygın olarak kullanılan solucan gübresinin doğru yöntemlerle üretimini gerçekleştirerek, solucan gübresi üreticilerine rehberlik etmek ve solucan gübresinin özelliklerine bir standart getirerek bu noktada ilimizi ve üniversitemizi bir merkez ve eğitim kurumu olarak ön plana çıkarmaktır? dedi.
Ziyaretin sonunda solucan gübresinin ilk hasadı, otomatik makinelerin içerisinde olgunlaşan gübrenin butona basılması, bıçakların en alttan gübreyi kesmesi ve konveyör bantlardan makinenin diğer ucundan alınmasıyla yapıldı.
Editor : Haberpanelim