Arife Defne ARSLAN
Âşık Talibî 20 Haziran 1898 yılında Sivas’ın Altınyayla ilçesinde dünyaya geldi. Asıl adı Hacı Bektaş olan Talibi Türkiye’nin hemen hemen her ilini gezmiştir. Konuşmalarında 5000 kaza, 10000 köy ve nahiye gezdiğini söyleyen Talibi’ye dönemin yazarları “Asrın Evliya Çelebisi” lakabını takmışlardır. Âşık Talibî, 1976 da Ankara’da vefat etmiştir. Bir rivayete göre, bir şairler bayramında “Coşkun” soyadını bizzat M. Kemal Atatürk vermiştir. Talibî Coşkun, M. Kemal Atatürk tarafından takdirname ile ödüllendirilmiştir.
Sivas’ı ozanlar diyarı ve âşıklar memlekete yapan Âşık Veysel, Âşık Talibi Coşkun gibi güçlü ozanlara sahip olmasıdır. Sivas’ın kültür ve sanat alanında marka bir şehri olmasını istiyorsak, âşıklara, ozanlara sahip çıkmamız gerekiyor. Bu büyük halk şairinin ilimizde doğmuş olması büyük önem taşımaktadır. 1931 yılında Sivas’ta gerçekleştirilen ilk Aşıklar Bayramına katılan ozanlardandır. Bugünlerde düzenlenen Aşıklar Bayramının afiş fotoğrafında resmi bulunmaktadır. Âşık Talibî Coşkun’un doğduğu ev, Altınyayla ilçesinin merkezinde bulunmaktadır ve maalesef yıkılmak üzeredir. Talibî, Sivas’ın dolayısıyla ülkemizin yetiştirdiği büyük âşıklardan birisidir. Tâlibî Coşkun: Ankara, İstanbul, İzmir, Eskişehir, Konya, Sivas, Kayseri, Adana, Samsun vb. onlarca şehir, kasaba ve köy gezmiş ve hemen her gittiği yerde kitaplar bastırmış. Kahramanlık Destanı, Şehitler Destanı ve Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e çok sayıda şiirler yazan, 20. yüzyılın önemli aşıklarından Talibî Coşkun’un doğduğu bu evin yıkılmak üzere olması edebiyat ve kültür çevrelerini derinden üzmektedir. Talibî Coşkun’un doğduğu bu evin restore edilerek yaşatılmasını ve müze haline getirilmesi büyük önem arz etmektedir.
Kitaplarından bazıları şöyle: Büyük Ölüm Acısı (Atatürk’ün Ölümü üzerine söylediği ağıtlar). İnkılap Sesi (tarihsiz) Ankara Destanı (1938). Kıbrıs Destanı (1974). Trakya Destanı (1944). Erciyes Yaylası (1945). Çukurova Sesleniyor (1950). Trabzon’da Coşan Gönül (1957). Zelzele ve Seylap Destanı (1943). Felek Yaresi (tarihsiz). Seher Yeli Gibi (1946). Dolaştı Dünyayı Adı Dilinde (tarihsiz). Talibî’den Seçmeler (1976) Der: Prof. A.Edip Uysal). Kore Harbi Şehitleri Destanı (1952). Samsun Destanı (1952). Kahraman Türk Ordularının Zafer Destanı (1958).
sivas son dakika sivas ekspres, ekspres.com ekspres haberler ekspres son dakika
Editor : Haberpanelim
Sivaslı Şair 1 yıl önce